• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Konyadan bir başbakan geçti
31 Ocak 2012 Salı 10:00

Konya'dan bir başbakan geçti

Makedonya Başbakanı Nikola Gruevski, Makedonya'nın yabancı yatırımcılar için bulunmaz fırsatlar sunduğunu belirterek, Türk iş adamlarına yatırım çağrısında bulundu.
Makedonya Başbakanı Nikola Gruevski, ''Makedonya'da iş yapmak isteyen her kimse buyursun gelsin. Bizim kapımız, hükümetimizin kapısı, bakanlarımızın kapısı, benim kapım açık. Sizi bekliyoruz'' dedi.
Türkiye ile Makedonya arasındaki ticari ve ekonomik ilişkileri geliştirmek amacıyla, Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu'nun (TUSKON) davetlisi olarak Türkiye'ye gelen Gruevski, Rixos Konya Otel'de düzenlenen Türkiye Makedonya Çalışma Yemeği'ne katıldı.
 
Gruevski, burada yaptığı konuşmada, Türkiye ile Makedonya Cumhuriyeti'nin dost ülkeler olduğunu belirterek, ''Her fırsatta söylüyorum, Türkiye Makedonya'nın en önemli, geleneksel, siyasi ve ekonomik ortağıdır'' diye konuştu.
 
Makedonya'nın nasıl cazip bir yatırım bölgesi olmayı başardığını anlatmak istediğini söyleyen Gruevski, düşük vergi oranları uyguladıklarını ve tüm gelirleri vergiden muaf tuttuklarını bildirdi.
 
Sosyal güvenlik vergilerini aşamalı olarak indirdiklerini vurgulayan Gruevski, şunları kaydetti:
 
''En önemli vergi indirimi gelir vergisidir. Biliyorsunuz, her yıl bir vergi dilimi çalışması yapılıyor. Makedonya'daki şirketler ve faal yabancı şirketler bu imkanlardan yaralandılar. Yabancı yatırımcılar vergi siyasetinden memnunlar. Çünkü gelir vergisi şu anda Makedonya'da sıfır. Makedonya'da bürokrasinin azlatılması için de çalışmalar başlatıldı. Gereksiz bürokrasiyi ortadan kaldırmak için elimizden geleni yaptık. Ucuz hizmet vermek için çalıştık. Makedonya'ya daha fazla yabancı yatırımcının gelmesi için bütün olanakları yarattık. Biz yabancı yatırımcılara 'Sizi engelleyen şeyler nelerdir-' diye sorduk ve elimizden gelen yardımı yapmaya çalıştık. Bütün bunun sonunda Makedonya Cumhuriyeti iş imkanlarını daha yüksek seviyeye getirmeyi başardı.''
 
Makedonya'nın şu anda Avrupa'nın ikinci en az borçlanan ülkesi olduğunu dile getiren Gruevski, son 10 yıl içerisinde ortalama enflasyonun sadece yüzde 2 olduğunu, para kurunun çok stabil olduğunu ifade ederek, ülkedeki ekonomik istikrara dikkati çekti.
    
-Yatırım daveti-
    
Konya'da kendilerini evlerinde gibi hissettiklerini anlatan konuk Başbakan, şöyle devam etti:
 
''Kendimizi dostlar arasında gibi hissediyoruz. Makedonya'da Türkler her zaman hoş karşılanır. Türkler kendi kardeşimiz gibi karşılanır. Her Türk iş adamı Makedonya'da kendini evinde gibi hissettiğini söylüyor. Sizleri Makedonya'ya davet etmek istiyorum. İş kurma olanaklarını kendi gözlerinizle görün. Sizden önce gelen Türk iş adamları ile görüşün ve fikir telakkisinde bulunun. Makedonya'da iş yapmak isteyen her kimse buyursun gelsin. Bizim kapımız, hükümetimizin kapısı, bakanlarımızın kapısı, benim kapım açık. Sizi bekliyoruz. Bu akşam ben burada bunun için bulunuyorum. Makedonya, Türkiye'den gelen yatırımlara açıktır. Her zaman sizi bekliyoruz.''
 
Makedonya Devlet Bakanı Hadi Nezir de Türkçe yaptığı konuşmasında, Makedonya'yı ilk tanıyan devletin, kardeş, dost ülke Türkiye olduğunu anımsattı.
 
Türkiye için Balkanların dolayısıyla Makedonya'nın çok önemli olduğunu vurgulayan Nezir, iş adamlarına Makedonya'ya yatırım yapmaları çağrısında bulundu.
 
TUSKON Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Vedat Yöndem ise Türkiye ve Makedonya arasındaki yeni iş fırsatlarını görüşmek için bir araya geldiklerini belirtti.
 
Makedonya ile Türkiye'nin ilişkilerinin çok eski tarihlere dayandığını ifade eden Yöndem, TUSKON olarak Makedonya'nın geleceğine çok önem verdiklerini söyledi.
 
Daha sonra Başbakan Yardımcısı Vladimir Peshevski, Makedonya ile ilgili bir sunum yaptı.
 
Yemeğe, Makedonya Devlet Bakanı Vele Samak, Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem, AK Parti Konya Milletvekili Mustafa Baloğlu, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, oda başkanları ve çok sayıda iş adamı katıldı.
 
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA