• Konya14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Konyadaki tatbikatın sır fotoğrafları
12 Haziran 2011 Pazar 11:46

Konya'daki tatbikatın sır fotoğrafları

Çinle Türkiyenin yaptığı sır hava tatbikatının fotoğrafları ortaya çıktı
Konya’da 20 Eylül-4 Ekim 2010 tarihleri arasında, Türkiye ile Çin’in yaptığı sır hava tatbikatına ait ilk fotoğraflara Hürriyet ulaştı.
İSRAİL-ABD ekseninde alarm zillerine neden olan 2010 sonbaharında Çin’le Türkiye’nin yaptığı sır hava tatbikatının fotoğraflarına Hürriyet ulaştı.
Tatbikat, “İsrail yoksa ben de yokum diyen” ABD’nin, “F-16’larla da katılamazsınız. Çünkü, Çin ile bu teknolojiyi paylaşamazsınız” tepkisi üzerine, Çin SU-27’leri ve Türk F-4’leri ile gerçekleştirilmişti. Tüm dünyanın ilgisini çeken Türk-Çin manevraları ile ilgili bugüne dek resmi makamlar yorum ve görüntü vermekten kaçınmışlardı. Ancak ortaya çıkan fotoğrafta, Konya Hava Üssü’nde, arkada Çin uçağı ve önde ise Türk ve Çin’li personel açıkça belli oluyor.

İran’dan izin ve destek alındı

İran’ın dolaylı yoldan destek verdiği tatbikat 20 Eylül 2010- 4 Ekim 2010 tarihlerinde gerçekleşti. Çin’de J-11 adıyla üretilen ancak asıl üreticisi Rusya’da SU-27 UB olarak bilinen 4 adet savaş eğitim uçağı ve bir adet IL-76 (Ilyushin) ağır nakliye uçağı Çin’in Başkenti Pekin’in kuzeyindeki bir hava üssünden yola çıktı. Çin’i, kuzey doğudan güney batıya boydan boya kateden savaş uçakları Pakistan’da yakıt ikmali yaptılar. İran da bu 4 savaş uçağı ve 1 askeri nakliye uçağının Türkiye’ye geçişi için tarihinde ilk kez, hava sahasını açtı. Uçaklardan birinin İran hava sahasında arızalanması üzerine filo teknik nedenle bir hava üssüne acil iniş yaptı.

İran’daki onarımdan sonra tekrar havalanan uçaklar, Türkiye’ye yüksek bir irtifadan giriş yaptılar. Çinli pilotların yüksekten uçtukları, Konya’ya inişlerinde verdikleri bir bilgiden anlaşıldı. Pilotlar, Konya’ya yaklaşırken yaklaşık 350 kilometre uzaktaki Kıbrıs’ı havadan gördüklerini söylediler. SU-27’lerin yerden 18 bin 500 metre yükseğe çıkabildiği ve 4 bin kilometre menzile sahip olduğu biliniyor. Normal uçuş sürati dahi sesten 1.1 kat yüksek olan uçaklar gerekirse sesten 2.35 kat hızlı yani saatte 2 bin 500 kilometre süratle uçabiliyor.

ABD restini çekti: Sırlarımızı vermeyin

Tatbikata, Türk Hava Kuvvetleri’nden F-16’lar yerine eski teknoloji F-4 savaş uçakları katıldı. Bu son andaki değişikliğe, perde arkasında Washington-Ankara arasında yaşanan bir kriz neden oldu. İlgili makamlara iletilen notada, “Çinli pilotların ABD lisansı altındaki gizlilik dereceli bilgiler içeren F-16 kodlarına hakim olmalarının önünü açacak manevra, brifing ve bilgilendirmelerden faydalanmalarının önüne geçilmesi önemlidir” denildi.

Dönüş yine Pakistan üzerinden yapıldı

4 bin km. menzili ile Sovyet teknolojisi konseptinde, dünyanın en gelişmiş savaş uçaklarından sayılan SU-27’ler Türkiye’deki ortak tatbikatın ardından dönüşte, Pakistan’da bir kez daha yakıt ikmali yaptı.

Konya’da bir Çinli subay

HAVA Kuvvetleri’nde vatani görevini yerine getiren askerler tatbikat için Çin’den gelen subayla birlikte uçak önünde poz verdi. Subayın hava üssünde serbest bir şekilde izin veren yaka kartında ise Türk bayrağı ve göreviyle birlikte ismi yer alıyor.

2004 yılında Amerikan savaş uçakları SU-27’lerin karşısında başarısız kalmıştı. ABD’nin olası Rus hava saldırısını durdurmak üzere en seçkin pilotlarını görevlendirdiği Alaska Elmendorf Hava Üssü’nde konuşlu F-15 ve F-22 Raptor savaş uçakları bir hava tatbikatında SU-27’lerle biraraya geldi. Hint Hava Kuvvetleri’yle gerçekleşen tatbikatın her aşamasında ağır yenilgi yaşayan ABD, F-15’leri geri çekti.

SU-27’ler Batılı pilotların korkusu

SU-27’ler batılı pilotların en korkulu rüyaları arasında yer alıyor. NATO tarafından Flanker-B (Kanatçı-B) kod adıyla tanınan uçakların arka tarafında düşman uçağa füze göndermesine yardım eden radar bulunuyor. Uçağın yüksek manevra kabiliyeti ise havada en beklenmedik manevralara olanak sağlıyor. Bu manevralar SU-27 pilotu için de ayrı bir tehlike oluşturuyor. Manevra sırasında en yetenekli pilotlar bile hakimiyeti ve bilincini kaybettiği için pilot kendine gelinceye kadar uçağı otomatik pilotta uçuran acil yardım panik düğmesi bulunuyor.
 
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA