• Konya16 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Konyadaki son referandum anketi
07 Eylül 2010 Salı 14:25

Konya'daki son referandum anketi

Konya merkezli TÜSİAR Araştırma Danışmanlık Şirketi, Konya merkezde yaptığı 'Referanduma 5 kala' isimli kamuoyu araştırmasının sonuçlarını açıkladı.
Konya merkezli TÜSİAR Araştırma Danışmanlık Şirketi, Konya merkezde yaptığı 'Referanduma 5 kala' isimli kamuoyu araştırmasının sonuçlarını açıkladı.
TÜSİAR Araştırma Danışmanlık Şirketi tarafından Konya merkezli bin 321 denek üzerinde yapılan “Referanduma 5 kala” anketinden, anayasa paketi için yüzde 82,9 EVET, yüzde 13,2 HAYIR çıktı.
 
Konuyla ilgili bir açıklama yapan TÜSİAR Genel Koordinatörü Hasan Yel, öz kaynakla gerçekleştirdikleri araştırmanın 1–3 Eylül tarihleri arasında Konya Merkez Karatay – Selçuklu – Meram ilçelerinde bin 321 denek üzerinde yapıldığını, araştırmanın güven aralığının yüzde 95 olduğunu söyledi. Yel, referanduma bakış, hükümetin karnesi ve siyasi tercihler başlıklarıyla özetlenen araştırmanın amacının halkın 12 Eylül’de sergileyeceği tutumu ve bugün seçim olsa partilerin alacağı oy oranlarının tespitinin belirlenmesi olduğunu kaydetti. Yüz yüze anket tekniği kullanılarak yapılan araştırmaya katılan deneklerin yüzde 22,2’si ile konutlarda, yüzde 34’ü ile sokakta, yüzde 31,3’ü ile işyerinde, yüzde 12,6’sı ile pazar yerlerinde görüşüldüğünü belirten Yel, “Yaptığımız araştırma sonucuna göre Konya’da referanduma katılım oranı % 90,4; kararsızların orantısal olarak dağıtılmasından sonra ise yüzde 94,4 düzeyinde gerçekleşecektir. Sandığa gitmeme oranları gençler, eğitimsiz kesim, yoksul işsiz ve öğrenci kesiminde daha yüksek görünmektedir” dedi.

KONYA’DA EVET YÜZDE 82,9 – HAYIR YÜZDE 13,2
 
Katılımcıların yüzde 73,1’i ve kararsızlar orantısal olarak dağıtıldığı zaman yüzde 82.9’luk kesimin 12 Eylül 2010’daki referandumda EVET oyu kullanacağını söylediğini vurgulayan Yel, şöyle devam etti:
 
“Araştırmaya katılanların yüzde 11,7’si ve kararsızlar orantısal olarak dağıtıldığında yüzde 13,2’si  HAYIR diyeceğini belirtmektedir. Kararsızların orantısal olarak dağıtılmış olan sonuçlarına göre EVET ve HAYIR arasında  yüzde 69,7 puanlık fark bulunması HAYIR cephesindeki partililerin önemli bir kısmının EVET yönünde oy kullanabileceğini göstermektedir. Zira, CHP’li seçmenin % 10.4’Ü EVET yönünde oy kullanacağını ifade etmektedir. EVET oyları MHP’li seçmenlerde ise  % 40.4’e, diğer partili katılımcılarda ise % 60.3’e yükselmektedir. EVET’çi gruptaki partilerden AK PARTİ’li seçmenin neredeyse tamamı (% 97.6), SP’li, BBP’li ve diğer partilerin seçmenlerinde ise  %60’ı referandumda EVET oyu kullanacaklarını söylemişlerdir. Bu durumda seçmenlerini en iyi motive eden partiler AK PARTİ ve CHP olmuştur”
 
Araştırma sonuçlarına göre kararsızların oranının yüzde 11,9 olarak çıktığını kaydeden TÜSİAR Genel Koordinatörü Hasan Yel, özet olarak kararsızların oylarının EVET ve HAYIR’a orantısal olarak dağıtıldığında EVET’in % 82,9, HAYIR’ın % 13,2,  oy kullanmayacağını ifade eden seçmenin ise yüzde 3,9 olarak araştırma sonuçlarına yansıdığını söyledi. Sandığa gitme ve oy kullanma konusunda bireysel tavrın lider- parti olgusundan önce geldiği, seçmenin kendi tavrını sandığa yansıtma eğilimi gösterdiğini belirten Yel, lider-parti eğiliminin SP ve AK PARTİ’de diğer partilere göre daha yüksek seviyede olduğunun altını çizdi.
 
VATANDAŞ YETERLİ BİLGİYE SAHİP DEĞİL
 
12 Eylül 2010’da yapılacak Anayasa Değişikliği Referandumunda deneklerin vermiş oldukları cevaplara göre; siyasilerin değişiklik hakkında yeterli bilgilendirmeyi yapamadıklarının ortaya çıktığını vurgulayan Hasan Yel, referandum çalışmaları süresinde performansı en çok beğenilen liderin Recep Tayyip Erdoğan olduğunu ifade etti. Araştırmaya katılan deneklerin cevaplarına göre genel olarak hükümetin icraatlarının başarılı bulunduğunu vurgulayan Hasan Yel, Konya’da AK PARTİ’nin oylarında yükseliş, MHP ve CHP’nin oylarında düşüş gözlendiğini söyledi.
 
 
 
 
 
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA