• Konya13 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Konyada Türkmenli şöleni
16 Temmuz 2012 Pazartesi 14:37

Konya'da Türkmenli şöleni

Konya'da Meram Belediyesi Meslek Edindirme Kurslarında (MERMEK) eğitim alan Irak Türkmeneli bölgesinden 32 kursiyere düzenlenen törenle sertifikaları verildi.
Konya'da Meram Belediyesi Meslek Edindirme Kursları’nda (MERMEK) eğitim alan Irak Türkmeneli bölgesinden 32 kursiyere düzenlenen törenle sertifikaları verildi. Türkmeneli Sergisi ve şiir şöleni de geceye renk kattı.

Meram Belediyesi Konevi Kültür Merkezi'ndeki Türkmeneli Şöleni'ne, eski Sağlık Bakanı Prof. Dr. Osman Durmuş, AK Parti Konya Milletvekilleri Mustafa Kabakcı ve Ayşe Türkmenoğlu, Irak Türkmeneli Partisi Genel Başkanı Riyaz Sarıkahya, Meram Belediye Başkanı Serdar Kalaycı, siyasi parti temsilcileri, Türkmeneli Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı ve Irak Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Konya Şube Başkanı Dr. Aydın Beyatlı, Irak'tan gelen kadınlar ve vatandaşlar katıldı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan şölende ilk konuşmayı yapan Türkmeneli Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Dr. Aydın Beyatlı, "Irak tarih boyunca hep acı yaşamıştır. Hz. Hüseyin'in şehit edildiği Kerbela Vakası'ndan bugüne kadar Irak'ta hep kan, gözyaşı ve kin olmuştur. Sadece Osmanlı döneminde derin bir nefes alan Irak, 1920'lerden sonra da yine makus kaderiyle baş başa kalmıştır. Hz. Mevlana'nın 'Gel' sözüne kulak vererek Meram Belediyemiz tarafından Konya'ya getirilen 32 Iraklı bayan kardeşimiz mesleki eğitimlerini tamamlamışlardır. Bugün de sertifikalarını veriyoruz" dedi.

"MERAM VE TELAFER BELEDİYELERİ KARDEŞ ŞEHİR OLUYOR"
Meram Belediyesi ile Irak Telafer Belediyesi'nin kardeş şehir protokolünün İçişleri ve Dışişleri Bakanlıkları tarafından onaylandığını belirten Meram Belediye Başkanı Serdar Kalaycı ise, "Yakın bir zamanda Telafer Belediye Başkanımızla bir araya gelerek kardeş şehir protokolünü imzalamış olacağız. Farklı mezhep ve farklı etnik unsurlara ait 32 Iraklı bayan kardeşimize verdiğimiz eğitim bir başlangıç oldu. Kardeş şehir protokolünden sonra çok daha güzel hizmetler yapacağız" diye konuştu.

Irak Türkmeneli Partisi Genel Başkanı Riyaz Sarıkahya da, "Selçuklu payitahtı, Mevlana ruhu ve hoşgörüsünün yaşadığı şehirde olmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Burada örnek alınacak bir yaşam tarzını görmek bizim için de yararlı oldu. Çünkü Irak halkı hem dış savaş hem de iç savaş nedeniyle dünyadan 30 yıl kopuk yaşadı" şeklinde konuştu.

AK Parti Konya Milletvekili Mustafa Kabakcı, "Irak'la ilgili düşüncemiz, oradaki birlik ve beraberliğin kaybolmaması yönündedir. Türkiye Cumhuriyeti olarak bu yönde gayret sarf ediyoruz. Bölgemizin istikrarı açısından tek parça ve güçlü bir Irak'tan yanayız. İnşallah gelecekte bu bölgede güzel şeyler olacak" dedi.

Konya'nın hoşgörü başkenti olduğunu vurgulayan AK Parti Konya Milletvekili Ayşe Türkmenoğlu, "Yaratılanı Yaratan'dan Ötürü Sev' anlayışı ile dili, dini, ırkı ne olursa olsun tüm insanlara kucak açan bir şehir Konyamız. Osmanlı döneminde çeşitli din, ırk ve mezhepten insanlar birlik ve beraberlik içinde asırlarca yaşamışlardır Konya’da. Benim ailem Türkmen bir aile. Annem Çerkez, babam Kürt, eşim Türkmen. Kızım hepsini içinde barındırıyor. Bu kültür mozaiği beni çok mutlu ediyor" diye konuştu.

"MÜSLÜMANLARIN ÇİLE ÇEKMESİNE ARTIK DUR DİYELİM"
Eski Sağlık Bakanı Prof. Dr. Osman Durmuş, birlik ve beraberlik mesajları verdiği konuşmasında şunları şöyledi: "Aynı Allah'a, aynı Peygambere inanan insanlarız. O halde mezhebimiz, meşrebimiz ne olursa olsun önce Müslümanız. Müslümanın çile çekmesine artık dur diyelim. Demokrasi getirecek olanlar Irak'ta 1 milyon 200 bin insanın kanını akıttı. Neden her Cuma Irak'ta Şii-Sünni kavgasından onlarca insan ölüyor. Müslüman, Müslümanın kardeşidir. Bu kavgalara bir son verelim" dedi.
Kerkük'e bir Tıp Fakültesi kurulmasının önemine de dikkat çeken Durmuş, "Iraklı kadınları getirerek burada eğitim almalarını sağlayan Sayın Meram Belediye Başkanına çok teşekkür ediyorum. Biz büyük felaketlere uğramış bir milletin evlatlarıyız. Hacı Bektaş-ı Veli'nin dediği gibi; 'İri olmalı, diri olmalı ve bir olmalıyız" diye konuştu.
Konuşmalardan sonra şiir şöleni yapıldı ve ardından MERMEK'i tamamlayan Iraklı bayanlara sertifikaları verildi. Türkmeneli Şöleni, kursiyerlerin el emeği, göz nuru sergisinin açılışıyla sona erdi.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA