• Konya17 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Konyada türbeler onarılıyor
24 Haziran 2010 Perşembe 20:02

Konya'da türbeler onarılıyor

Büyükşehir Belediyesi, Musalla Mezarlığındaki Gömeç Hatun, Şeyh Sucaeddin ve Şeyh Halili türbelerini restore ettirmek için ihaleye çıktı

Konya Büyükşehir Belediyesi Gömeç Hatun, Şeyh Sucaeddin ve Şeyh Halili türbeleri restore ettirmek için ihaleye çıktı. 6 Temmuz 2010 tarihinde yapılacak ihalenin ardından yer tesliminden sonra 80 gün içerisinde restorasyonların tamamlanması hedefleniyor. Ayrıca halk arasında Mursaman olarak bilinen Hoca Cihan Türbesi de restore edilmek için geçtiğimiz günlerde ihaleye çıkmıştı.

ONARIMI YAPILAN ESERE KİTABE YERLEŞTİRİLMELİ

Sanat Tarihçisi Yrd. Doç. Dr. Hasan Özönder, onarımı biten her esere bir onarım kitabesinin yerleştirilmesi önerisinde de bulunarak, “Büyük emek ve masraflarla yapılan çalışmaların hangi yıl, kimin tarafından ve ne kadar masrafla gerçekleştirildiği 20-30 yıl sonraki araştırmacıların eline bilgi olarak ulaşamamaktadır. Halbuki böyle bir kitabede yapan müessese, yapılan yıl, belirtilmelidir. Başka şehirlerde bunun örnekleri var” dedi.

TANTAVİ HAN DA KULLANIMA KAZANDIRILSIN

Öte yandan Konya'da son yıllarda Vakıflar Bölge Müdürlüğü eliyle pek çok tarihi eser onarılarak kullanıma kazandırıldı. Meram Mahmuriye Mahallesi'nde bulunan Tantavi Han gibi tarihi eserlerin de onarılan eserler arasına dahil edilmesi bekleniyor. Benzer şekilde Konya İstasyonu'nun karşısında tarihi konağın da restore edilerek kullanıma kazandırılması bölgeye değer katacak.

Büyükşehir Belediyesi, Tekke Mezarlığı’ndaki Mursaman ile Musalla Mezarlığı’ndaki Gömeç Hatun, Şeyh Sucaeddin ve Şeyh Halili türbelerini restore ettirmek için ihaleye çıktı.

 

Konya Büyükşehir Belediyesi Gömeç Hatun, Şeyh Sucaeddin ve Şeyh Halili türbeleri restore ettirmek için ihaleye çıktı. 6 Temmuz 2010 tarihinde yapılacak ihalenin ardından yer tesliminden sonra 80 gün içerisinde restorasyonların tamamlanması hedefleniyor. Ayrıca halk arasında Mursaman olarak bilinen Hoca Cihan Türbesi de restore edilmek için geçtiğimiz günlerde ihaleye çıkmıştı. Tekke Mezarlığı’nda bulunan Mursaman ve Musalla Mezarlığı’nda yer alan Gömeç Hatun, Şeyh Sucaeddin ile Şeyh Halili türbelerinin onarımının yapılacak olması takdirle karşılandı.

TÜRBELER, TÜRKLERİN İSLAM MİMARİSİNE ARMAĞANI

Sanat Tarihçisi Yrd. Doç. Dr. Hasan Özönder, türbelerin, Türklerin İslam mimarisine bir armağanı olduğunu belirterek, “Ömrünün devlet, millet, din, ilim ve sanat yolunda değerlendiren büyüklere karşı duyulan minnet ve saygının mimari tezahürüdür. İlhamını Orta Asya Türk kurgan ve balballarından alır. Bu Orta Asya Türk duygusu ile İslami saygının karışımı sayesinde değerli insanların kabirleri üzerine anıt mezar yapma geleneği başlamıştır” değerlendirmesinde bulundu.

Selçuklu türbelerinin iki bölümden oluştuğunu ifade eden Hasan Özönder, birinin toprağın altındaki mahzen kısmı, diğerinin de toprak üstündeki gövde ve külah bölümü olduğunu aktararak, şöyle devam etti: “Esas ceset mahzendedir. Buraya üst kısmın kapısı önündeki bir düşük merdivenle inilir. İkinci bölüm yerüstü seviyesinde olup gövde ve külahtan oluşur. Gövde içindeki sandukanın içi boş olup aşağıdaki cesedi sembolize eder. Külah ise çadır şeklindedir. Bu da Orta Asya Türk çadırından ilhamdır. Yani dünyevi meskenlerini uhrevi mesken olan türbelere sembol olarak kullanmışlardır.”

TÜRBE ONARIMLARI TAKDİRE ŞAYAN

Selçukluların başkenti olma hasebiyle Konya’nın 900 yıldan beri birçok değerli insana meskenlik yaptığını hatırlatan Hasan Özönder, bu nedenle yatır tabir edilen kişilerin üzerine yapılan türbe ile ilerideki yeni kuşaklara armağan olarak bırakıldığını kaydetti. Bu yönden başta Hz. Mevlana olmak üzere Konya’nın mahalli ve mezarlıklarında bize intikal eden ecdat yadigarı türbeleri en iyi şekilde korumalı ve ziyaret etmemiz gerektiğini vurgulayan Hasan Özönder, belediyenin türbe onarımlarına dair çalışmalarının bu açıdan gerçekten takdire şayan olduğunun altını çizdi.

ONARIMI YAPILAN ESERE KİTABE YERLEŞTİRİLMELİ

Kendisinin, bu tür onarımlarda öne sürdüğü bir noktaya yer verilmesinin bu güzel hizmeti ebedileştireceğine işaret eden Hasan Özönder, önerisini şöyle açıkladı: “Onarımı biten her esere bir onarım kitabesinin yerleştirilmesidir. Bugüne kadar yapılanlarda maalesef yerine getirilmeyen önemli bir konudur. Büyük emek ve masraflarla yapılan çalışmaların hangi yıl, kimin tarafından ve ne kadar masrafla gerçekleştirildiği 20-30 yıl sonraki araştırmacıların eline bilgi olarak ulaşamamaktadır. Halbuki böyle bir kitabede yapan müessese, yapılan yıl, belirtilmelidir. Ayrıca yapılan harcama da altına çevrilerek gram olarak orada belirtilmelidir. Bugün için 100 bin liraya mal olan onarım yıllar sonra çok düşük gözükebilir. Altın o zaman da değerli olacağından yapılan iş ve emek gerçek anlamda ortaya koyulmuş olur. Başka şehirlerde bunun örnekleri var.”

TANTAVİ HAN'A DA EL ATILSIN

Öte yandan Konya'da son yıllarda Vakıflar Bölge Müdürlüğü eliyle pek çok tarihi eser onarılarak kullanıma kazandırıldı. Meram Mahmuriye Mahallesi'nde bulunan Tantavi Han gibi tarihi eserlerin de onarılan eserler arasına dahil edilmesi bekleniyor. Benzer şekilde Konya İstasyonu'nun karşısında tarihi konağın da restore edilerek kullanıma kazandırılması bölgeye değer katacak.
 
merhaba
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA