• Konya19 °C

Lokman Koyuncuoğlu

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Konyada seçimin ilk yorumları

31 Mart 2009 11:56

Bu seçimlerin ilginç olacağı bekleniyordu ama; bu kadar farklı bir sonucu, tahmin ediyorum kimse beklemiyordu. Özellikle büyükşehirlerdeki yarışın son saatlere kadar devam etmesi pek beklenmiyordu.

 
Büyükşehirlerde yarışın olmadığı yerlerden birisi Konya oldu. Söz buraya gelmişken seçimle ilgili yaptığımız tahminlerdeki doğrularımız ve yanılgılarımıza bir bakalım. Geçen hafta Konya Büyükşehir Başkanı Tahir Akyürek’in %70’lerde oy alıp, büyükşehir rekoru kıracağını söylemiştik. Açıkçası bu kimsenin tahmin etmediği bilinmeyen bir durum değildi. Biz sadece yazma cesareti gösterdik Durum böyle gelişince Konya içinde büyük bir prestij oldu.
 
Diğer taraftan, yine önceki haftalarda yazdığımız Meram’da Serdar Kalaycı merkez ilçe oy rekoru kıracak ifadelerimiz gerçekleşti. Kalaycı %69,2 ile Türkiye geneli merkez ilçe rekoru kırdı. Tabi bu iki durum genel hatlarıyla beklenen oyların zirve yapması sonucu oluştu. Selçuklu’da Uğur İbrahim Altay’ın diğer partilerin en çok zorlayacağı aday olacağı konuşuluyordu. Ancak bize yaptığı son ziyarette %70’lerde oy alacağını söylemişti. Doğrusu kendine güvenini büyük bir zaferle taçlandırdı. Selçuklunun tüm zamanlarda aldığı en yüksek oyu alması çok önemli bir seçim başarısıdır. MHP ve SP’nin Konya’da Ak Parti’den kalan oyları yakın oranda paylaşacağını söylemiştik bu da gerçekleşti.
 
 Öte yandan bu seçimde fazlasıyla yanıldığımız iki  sonuç oldu. İlki bizim gibi pek çok kişinin %45- %50 civarı il genel meclisi oy beklediği Ak Parti’nin % 39’larda kalmış olmasıydı. Açıklanabilecek pek çok gerekçe olabilir, olmalıdır da; ancak Başbakan Erdoğan’ında “tatmin olmadım” dediği gibi bir seçim gerçeğiydi bu.
 
İkinci büyük yanılgımız ise çok cesurca ifade ettiğimiz Antalya Büyükşehir’i Menderes Türel’in çok rahat kazanacağı söylemimizdi. Açıkçası hala anlayabilmişte değilim bu sonucu. Çünkü Antalya’ya bu dönemde nerdeyse 1 milyar dolar yatırım yapıldı. Gözle görülür korkunç bir değişim oldu. Ancak halk Türel’e seçimi kazanacak oy vermedi. Üstelik Türel önceki seçime göre oyunu artırmış olsa bile, kaybeden oldu. Şimdi, Antalya halkının oy verirken neyi kriter aldığını çok merak ediyorum. Antalya ile ilgili siyaseten uzun soluklu bir döneme girdiğini söylediğimiz, genç aday Hakan Tütüncü Kepez’i kazandı ve Ak Parti’nin Antalya’daki tek belediye başkanı oldu.
 
Ak Parti’nin Konya büyükşehirde yaşadığı önemli başarının taşraya yansımaması tartışılması gereken bir konu. Ak Parti’nin Konya taşra ilçelerinden, Altınekin, Bozkır, Cihanbeyli, Çumra, Ereğli, Halkapınar, Kadınhanı, Seydişehir, Taşkent, Sarayönü, Tuzlukçu’yu kaybetmiş olması sorgulanması gereken temel bir konudur. Özellikle aday seçimlerindeki tercihlerin buna sebep olduğu söylenebilir. Ancak bu yerlerdeki seçimlerin çok küçük sayılarla kaybedildiği görülünce, sanki Ak Parti’nin önceki seçimlerdeki taşra ilgisinin azaldığı, tüm teşkilatların merkeze odaklandığı gözlemlenebilir.
 
Bildiğimiz Ak Parti hafta sonları Konya taşrasına çıkarma yapar, köy, belde, ilçe herkesi dinlerdi. Bu yerel seçimlerde sanırım bir rahatlık oluştu ki, küçük oylarla bu yerler kaybedildi.
 
Seçimlerle ilgili  son değerlendirme yine gündemimiz olacak bir konudan. Başbakan Erdoğan’a seçim akşamı sıcağı sıcağına sorulan “bir kabine revizyonu görünüyor mu” sorusuna gazetecilerin olumlu cevap alması, öyle gösteriyor ki, nisan ayı içinde bir kabine değişimini kaçınılmaz kılacak. Tabi, tüm Türkiye’de oylar düşerken Konya yeni bir rekorla seçimi kazanınca “artık bu sefer” Konya bir bakanlık alır denebilir. Pazar günü gördük ki, mevcut bakanların seçim çevrelerinde girdikleri nerdeyse bütün şehirleri Ak Parti kaybetti. Umarım bu kez Başbakan Konya’ya  “Siz seçimleri zaten bakansız kazanıyorsunuz” demez.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA