• Konya15 °C

Lokman Koyuncuoğlu

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Konyada merkez ilçe adayları

19 Ocak 2009 18:44

Yerel seçimlere zaman yaklaştıkça kimlerin hangi partiden aday olacağı da tartışılmaya dolayısıyla merakla beklenmeye devam ediyor. Konya’da MHP ve CHP adaylarını açıklarken Ak Parti ve Saadet Partisi (SP) Büyükşehir dışındaki merkez ilçe adaylarını henüz açıklamadılar. Ak Parti Türkiye genelinde sadece bazı merkez ilçe adaylarını açıklamadı. Bunlarda sanırım Adana ve  Konya. Bu durumdan, bu konuda henüz net bir karar verilmediği sonucuna ulaşabiliriz.

Konya şehir merkezinde 29 Mart seçimlerinde Ak Parti dışında en çok oy alması beklenen parti SP olunca çıkacak adaylarda haliyle önem kazanıyor. Cumartesi günü Konya’da basınla, sivil toplumla ve partililerle bir araya gelen SP Genel Başkanı Numan Kurtulmuş’un merkez ilçe adaylarını da açıklayacağı beklentisi hakimdi; ancak olmadı. Adayların niye o gün açıklanmamış olabileceğinin parti içi ve dışı bazı sebepleri olabilir. Parti içi sebeplerde; Büyükşehir adayı Mustafa Özkafa’nın kuracağı dörtlü ile ilgili bir mutabakatı beklenebilir. Bunun için zamanı sonuna kadar kullanmak düşünülmüş olabilir. Dış sebep ise Ak Parti’nin merkez ilçelerde çıkaracağı adaylarının netleşmesine göre taktik geliştirmek olabilir.

Futbol maçlarında, rakibin çıkaracağı kadroya göre belli oyuncular değişir ya, şimdide durum belki öyledir. Hücum gücü yüksek takımlarda oyun kurucu ile adam adama oynanacağı gibi, alan savunmasıyla da mücadele edilebilir. Bakalım SP Konya’da nasıl bir taktikle seçime girecek.

Taktik, futbol benzetmesi yapmamız aslında rastgele değil. SP Genel Başkanı Numan Kurtulmuş’ta basın toplantısında çoğunlukla futbol literatürüne ait terimlerle örneklerdi söylemlerini. Kendisine bu konu sorulunca da “eh futboldan biraz anlamışlığımız var” dedi.

Genel hatlarıyla Numan Kurtulmuş portresine baktığımızda sempatik ve kucaklayıcı bir yüzle karşılaşıyoruz. Hükümet eleştirilerinde bile nezaket çizgisini koruduğunu, kelimeleri itina ile seçtiği gözlemleyebiliyorsunuz. Bu siyaset adına sevindirici bir durum. Genel bilgi düzeyi, muhakeme gücü ve entelektüel duruşunda da olumlu sinyaller alabiliyorsunuz. Ancak bunlar tek başına bir partiyi sürüklemeye yetecek unsurlar olamıyor.

Eğer karşınızda çok güçlü bir parti varsa o zaman çok sayıda yetişmiş insan ve kitleleri etkileyecek hatiplerinizin olması gerekir. Saadet Partisi’nin en büyük sorunu bu gibi duruyor. Şöyle bir örnek konuyu çok iyi özetler sanırım; 20 yıl önce Konya’da yapılan bir Refah Partisi toplantısında var sayın kendinizi, o toplantı da genel başkan dışında bütün yüzler cumartesi günü  neredeyse aynıydı. Bu bir eksiklik mi? Halkın tümünden oy isteyen bir parti için evet. Ancak 20 yılda sadakatini yitirmeyen insanlar yetiştirdik diyen parti için hayır.

Bence Saadet Partisi bu kararı vermeli. Merkeze hitap edecek bir parti olmak mı, yoksa kemikleşmiş bir kitleyle her şekilde seçimlere girmek mi? Bu konuda da Numan Kurtulmuş bir öz eleştiri yaptı aslında. Son kongrede kendisinin seçilmesiyle SP yi eleştirip “ama”ları çok olanların mazeretinin kalmadığı ifade etti. Ancak bu söylemin gerçekliği en azından o günkü basın toplantısında yankısını bulmadı. Açıkçası kendisi kadar yeni yüzleri Konya kamuoyuna sunmayı düşünmeli. 

Tekrar merkez ilçe adaylarına dönersek. Ak Parti’nin bu konuda ne karar verdiğini sanırım Başbakan dışında kimse bilmiyor. Konya’da başbakanla görüşen üst düzey bir partili konuşmamızda bana  “Biz değerlendirmeyi yaptık Başbakan’a verdik. Artık takdir onun. En geç Çarşamba isimler belli olur” dedi.

Saadet Partisi’nin de Ak Parti adaylarını açıkladıktan sonra kendi adaylarını açıklayıp, seçimlere böyle gireceğini düşünüyorum. Sonuçta pozisyonu çok olmasa da mücadele gücü yüksek bir seçim bekliyorum.
 
 
----------
Lokman Koyuncuoğlu
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA