• Konya19 °C

Lokman Koyuncuoğlu

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Konya'da kaç üniversite var?

31 Ekim 2007 18:39
Konya’nın ticari hayattaki başarısının arkasında 125 yıllık bir iş örgütünün olması çok önemli bir faktör. Konya Ticaret Odası bu yıl 125. kuruluş yılını kutluyor. Bu bağlamda ki kutlama programı hafta sonu TOBB başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun da katılımıyla gerçekleşti.

Programın genel konsepti oldukça profesyoneldi. Ancak yapılan konuşmalarla ilgili söyleyeceklerimiz var. Hemen herkesin dikkatini çeken KTO Başkanı Hüseyin Üzülmez’in yarım saati geçen o uzun konuşmasıydı. Gece yarısına yakın başkanın o meşhur nargilecisinde karşılaşınca programla ilgili ilk eleştirim bu oldu. O ise kendinden emin bir şekilde “bunun makul bir gerekçesi var zaten” dedi. Doğrusu hiç aksaklık yaşanmadan tıkır tıkır işleyen bir programı gördüğüm için Başkan Üzülmez’in konuşmasını neden uzattığının gerekçesi bana makul geldi.

Diğer konuşmalar zaten çok uzun değildi; ama Başkan Tahir Akyürek ile Vekil Mustafa Kabakçı’nın konuşmaları dikkat çekiciydi. Dikkat çekmesi gerekip dikkat çekmeyenler ise Vali Osman Aydın ile TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu’nun konuşmalarıydı. Valinin basın müşaviri ve başkanın danışmanı bu konuyu baştan savma geçmişler. Belki de çok şey beklediğim için bana öyle gelmiştir.

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu açılış konuşmasındaki eksiğini gecenin sonunda telefi etti. Kendisine Başkan Üzülmez tarafından Konya Ticaret Odası’nın ilk mührünün verilmesinden sonra “Hüseyin kimseye kolay kolay mühür vermez, bize verdiğine göre bildiği-istediği mutlaka bir şey vardır” sözüne Hüseyin Üzülmez “Tabi, Konya Ekonomi ve Teknoloji üniversitemizin mütevelli heyet başkanı sayın Hisarcıklıoğlu, her zaman gücünü yanımızda görmek isteriz” sözleriyle cevap verdi.

Aslında KTO’nun 125. yılında Konya’ya sağlayabileceği en önemli kazançlardan biri bu, Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi. Şuanda yapılanmanın çoğunluğu biten bu üniversitenin en kısa zamanda faaliyete geçmesi tek temennimiz.

Yalnız o değil. Mehir Vakfı’da Konya’da bir vakıf üniversitesi için başvuruda bulundu.

İsmi Konya Bilim ve Teknoloji Üniversitesi. Vakıf Başkanı Mustafa Özdemir, özel çabasıyla bu işi yürütüyor.Gece gündüz bu işe yoğunlaşmış. Bu işte kendisine yardımcı olacak herkesi bulup, tek tek durumu anlatıyor. O’nun yaptığı bu çalışma gıpta edilecek türden. Tüm sivil toplum örgütleri Mehir Vakfı’nın bu çalışmasını örnek almalılar. Bu çalışmanın da en kısa zamanda sonuçlanmasını temenni ederiz.

Konya sadece iki vakıf üniversitesiyle yetinecek bir şehirde değil aslında. Bana kalırsa üç tanede devlet üniversitesi olmalı Konya’da. Selçuk Üniversitesinin büyüklüğü ile övünülür ya hep, 85 bin öğrencisi var diye. Selçuk Üniversitesinden üç tane daha üniversite çıkmalı. Bu büyüklük ve çokluğun övünmek dışında bir faydası var mı acaba? Konya’nın yüzölçümü en büyük, Selçuk Üniversitesi öğrencisi en çok…. Ekonomik anlamda bir fayda sağlamadığına emin olun. Ne gibi zararları olduğunu başka bir gün uzun uzun yazmak gerekir ayrıca.

2007 Mevlana yılı ya. Konya’ya bir “Mevlana Üniversitesi” kuralım sözünü kimseden duymadık. Şimdi biraz gecikmiş olsa da tam sırası, böyle bir üniversiteyi dillendirmek ve sonuç almak. 2007’den Konya’ya ne kaldı diye düşündüğümüzde, bari bir “Mevlana Üniversitesi” kurdurduk deriz.

Ticaret Odası ve Mehir Vakfı yakında üniversitelerini açıp faaliyete geçecekler. Sivil Toplum işini yapıyor. O zaman biz bu temenniyi Konya’nın siyasi sakinlerine mi söylemeliyiz? Ne dersiniz Mevlana Üniversitesi en çok kimin işidir?

Mevlana Diyor ki: Ört ki seninde ayıbını örtsünler.
 
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA