• Konya4 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
KONYA’DA EĞİTİM TATBİKATI
13 Haziran 2014 Cuma 13:56

KONYA’DA EĞİTİM TATBİKATI

Anadolu Kartalı Eğitim Tatbikatı Türkiye’nin ev sahipliğinde İngiltere, İspanya, Katar, Ürdün ve NATO unsurlarının katılımıyla sürüyor.
Konya’da 3. Ana Jet Üs Komutanlığında 9 Haziran’da başlayan ve bu yıl ikincisi düzenlenen Anadolu Kartalı Eğitim Tatbikatı basın ve seçkin gözlemci günü, Hava Kuvvetleri Komutanı Hava Orgeneral Akın Öztürk, Katar Hava Kuvvetleri Komutanı Muhammed Al-Kemit Alkhayarein ile yabancı misyon temsilcilerinin katılımıyla yapıldı.
Senaryo dahilinde, gerçeğe yakın savaş ortamında, tüm katılımcıların bilgi, beceri ve tecrübelerinin paylaşılması ve birleşik harekata yönelik eğitim seviyelerinin yükseltilmesinin amaçlandığı eğitim tatbikatı 400 kilometre eni ve 300 kilometre boyundaki Konya hava sahasında gerçekleşiyor. 2 farklı grup olarak havalanan uçaklar Tuz Gölü üzerinde sanal mühimmatla birbirine üstünlük sağlıyor.

MİLLİ HİK UÇAĞI İLK KEZ KATILIYOR
Basın brifinginde konuşan Anadolu Kartalı Eğitim Merkezi (AKEM) Filo Komutanı Hava Pilot Binbaşı Hasan Saffet Çelikel, 2001 yılında kurulan AKEM’in dünyanın 3 eğitim merkezinden birisi olduğunu söyledi. Öğleden önce ve öğleden sonra 2 kez yapılan uçuşlarda, Kırmızı ve Mavi Kuvvetler olarak ikiye ayrılan grupların basitten zora doğru bir senaryo dahilinde tatbikatta görev aldığını ifade eden Binbaşı Çelikel, “Komuta kontrol merkezi, radar operasyon odası, NATO Awacs ve tatbikata ilk kez katılan milli Havadan İhbar ve Kontrol Uçağı’ndan (HİK) alınan görüntüler ekrana yansıtılıyor. Burada uçakların bütün hareketlerini görebiliyor ve yönlendirme yapabiliyoruz” dedi.
AKEM Filo Komutanı Hava Pilot Binbaşı Hasan Saffet Çelikel, 37’ncisi düzenlenen tatbikata Katar’ın ilk kez katıldığını, şuana kadar katılan ülke sayısının 14 olduğunu kaydetti. Binbaşı Çelikel, gerçek mühimmat kullanılmayan tatbikatta gece uçuşu olmadığını sözlerine ekledi.
Basın brifinginin ardından pist başında uçakların havalanmasını izleyen basın mensupları tekrar brifing salonunda Hava Manevralarını Gösterim Sisteminden uçakların Konya hava sahası üzerindeki tatbikatını takip etti. Hava Kuvvetleri Komutanı Hava Orgeneral Akın Öztürk, Katarlı mevkidaşı ve diğer yabancı misyon temsilcileri ile günün anısına AKEM önünde hatıra fotoğrafı çektirdi.
Tatbikata, Ürdün'e ait 3 adet F-16, Katar'a ait 4 adet Mirage 2000-5, İspanya'ya ait 6 adet F-18 ve 6 adet EF-2000, İngiltere'ye ait 6 adet EF-2000, Türk Hava Kuvvetlerine ait 11 adet F-4E 2020, 40 adet F-16, bir adet KC-135R Tanker, bir adet EW-7T Milli HİK, bir adet CN-235 ve bir adet C-160 ile NATO'ya ait AWACS uçağı katılıyor. Gözlemci olarak, Avustralya, Azerbaycan, Bahreyn, Bosna Hersek, Cezayir, Finlandiya, Gürcistan, Kore, Kuveyt, Makedonya, Romanya, Şili ve Yunanistan yer alıyor.
Anadolu Kartalında yılın son tatbikatı 1-12 Eylül 2014 tarihlerinde Türkiye ve Pakistan’ın katılımıyla yapılması planlanıyor.

ANADOLU KARTALI YAZILIMI HAVELSAN’DAN
Havelsan Genel Müdürü Sadık Yamaç, tatbikatta kullanılan yazılımın tamamen milli olduğunu söyledi. Basın mensuplarına açıklama yapan Havelsan Genel Müdürü Sadık Yamaç, yazılımın Pakistan ve Güney Kore’ye de satıldığını dile getirerek, “Şuan burada gördüğümüz sistemler, Anadolu Kartalı diye adlandırdığımız sistemler 2 binli yılların başlarında Havelsan tarafından ürettiğimiz elektronik harp test eğitim ve değerlendirme sistemlerinin parçalarıdır. Ve bunları biz Hava Kuvvetleri Komutanlığı’mıza sunduktan sonraki süreçte Pakistan Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na sattık. Güney Kore’ye de sattığımız bir sistem. Gerçekten de Türkiye’nin teknolojide ne durumda olduğunu, ne yöne gittiğini gösteren önemli sistemler bunlar” şeklinde konuştu.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
  • Ev Eşyaları Neye Göre Seçilir?
  • Spor Gereçleri ve Kullanım Şekilleri
  • Konyaspor uzatmalarda güldü!
  • Konya’da yarın elektrik olmayacak mahalleler (8 Şubat 2024)
  • Alev Alatlı hayatını kaybetti
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA