• Konya15 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Konyada Adalet Etkinlikleri
29 Ekim 2011 Cumartesi 08:53

Konya'da 'Adalet Etkinlikleri'

Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) 1. Dire Başkanı İbrahim Okur, ''Yargı bağımsız olmalıdır ama önce tarafsız olmalı" dedi.

Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) 1. Dire Başkanı İbrahim Okur, ''Yargı bağımsız olmalıdır ama önce tarafsız olmalı. Tarafsızlık olmadan bağımsızlık olmaz. Hakim tarafsız olmazsa hukuk devleti değil, hakimler devleti olur'' dedi.
Okur, Konya Cumhuriyet Başsavcılığının Adalet Etkinlikleri programı çerçevesinde Konya Dedeman Otel'de düzenlediği panelde, 12 Eylül referandumunun ardından HSYK'nın yapısında birçok değişikliğin olduğunu belirtti.

HSYK'da asil üye sayısının 7'den 22'ye, 5 olan yedek üye sayısının ise 12'ye çıkarıldığını ifade eden Okur, Adalet Bakanının kurulun doğal üyesi olduğunu bildirdi.

Okur, üye sayısının artmasıyla birlikte üyelerin geldiği yerlerin de çeşitlendiğini, farklı görüşlerin temsil edilmesiyle demokratik meşruiyetin ortaya çıktığını, değişiklikteki en can alıcı noktanın bu olduğunu kaydetti.

Daha önce Adalet Bakanı müsteşarı olmadan kurulun toplantı yapamadığını, yapılan değişikliklerin ardından kurulun müsteşar olmadan da toplanabildiğini vurgulayan Okur, ''Yaklaşık 10 aydır HSYK toplantı yapıyor. Adalet Bakanımız bir tek toplantıya katılmadılar. Sadece açılış günü geldi. Bakanın etkisi azaltıldı. Dolayısıyla bağımsızlık yönünden bir sorun yok'' diye konuştu.

Okur, kuruldaki hakim ve savcıların karar alırken çok dikkatli olması gerektiğini, kuruldaki görevleri sona erdiğinde koyulan kurallara göre hareket edeceklerini, aksi takdirde yanlış alınan kararların sonuçlarına katlanacaklarını ifade etti.

Yargının bağımsız olması gerektiğini anlatan Okur, şunları kaydetti:

''Çıkıyoruz her yerde 'yargı bağımsız olmalı' diyoruz. Yargı bağımsız olmalıdır ama önce tarafsız olmalı. Tarafsızlık olmadan bağımsızlık olmaz. Hakim tarafsız olmazsa hukuk devleti değil hakimler devleti olur. Önce mantalitemiz değişmeli. Bizler çoğumuz devletten yana bakış açısı olan insanlarız. Hepimiz 'devlet için varız' diyoruz ama devlet de benim için var. Ben olmazsam devlet olur mu? Bu bakış açısı zararlı. Biz daha çok bireysel hakları, insan haklarını göz önüne almalıyız. Sanıyorum bu uzun zaman alacak.''

Okur, HSYK'nın görevinin hakim ve savcıların özlük hakların düzenlemek olduğunu ancak ülkede yargıda sorun olduğu zaman buna da duyarsız kalamayacaklarını dile getirdi.

Konya Cumhuriyet Başsavcısı Neyzen Özcan ise son yıllarda yargısal alanda hızlı bir değişim yaşandığını, öncelikle yargının köhne binalardan adına yakışır şekildeki adalet saraylarına taşındığını bildirdi.

Hızla değişen dünyada ihtiyaçlara cevap veremeyen kanunların yenilendiğini, kanunların ihtiyaçlara cevap verebilecek düzeye getirildiğini aktaran Özcan, hakim ve savcıların arzu ettiği şekilde HSYK'nın yapısının yenilendiğini, kurulun daha bağımsız bir şekilde temsil edilmesinin sağlandığını söyledi.

Panele, Konya Baro Başkanı Fevzi Kayacan ile çok sayıda hakim, savcı ve avukat katıldı. 

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA