• Konya20 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Konyada 62. hasat bayramı
16 Temmuz 2012 Pazartesi 11:12

Konya'da 62. hasat bayramı

Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) tarafından geleneksel olarak her yıl düzenlenen hasat bayramının 62'incisi, Konya'nın Kadınhanı ilçesindeki Altınova Tarım İşletmeleri Müdürlüğü'nde yapıldı.
Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) tarafından geleneksel olarak her yıl düzenlenen hasat bayramının 62'incisi, Konya'nın Kadınhanı ilçesindeki Altınova Tarım İşletmeleri Müdürlüğü'nde yapıldı.
Törene Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Kudbettin Arzu, AK Parti Konya Milletvekili İlhan Yerlikaya, Konya Valisi Yardımcısı Hayri Sandıkçı, TİGEM Genel Müdürü Mehmet Halis Bilden, ilgili kurumların müdürleri ve çiftçiler katıldı. Tören öncesi Bakan Yardımcısı Arzu ve Milletvekili Yerlikaya sembolik olarak buğday hasadı yaparak biçerdövere bindiler ve bir süre aracı kullandılar. Açılışta konuşan Tarım İşletmeleri Genel Müdürü Mehmet Halis Bilden, özellikle Orta Anadolu'da ilkbaharda yaşanan kuraklığa rağmen, son yıllarda gerçekleştirdikleri sulama ve teknoloji yatırımları sayesinde yüzlerin güldüğünü belirterek, “Tüm işletmelerde 550 bin dekarda faaliyete giren büyük sulama projelerinin meyvelerini topladık. Arazi varlığımızın yüzde 51'ini oluşturan Ceylanpınar Tarım İşletmesinde TİGEM tarihinin en büyük sulama ve mekanizasyon projesini 2009 yılında başlattık. Yer altı suyu potansiyelinden yararlanılarak 500 bin dekar arazinin sulanmasını içeren ve mekanizasyon ile birlikte toplam 300 milyon lira maliyetli proje, planlandığı gibi süresi içinde tamamlanmıştır. Bu yıl yaşanan kuraklık işletmelerdeki hububat üretiminde 90 bin tonluk bir ürün kaybına sebep oldu. Buna rağmen yaptığımız yatırımlar ve almış olduğumuz tedbirler sayesinde 2012 yılı toplam bütçe hedefimizde sadece yüzde 15'lik bir sapma ile gerçekleşmenin sağlanması beklenmektedir" dedi.
AK Parti Konya Milletvekili İlhan Yerlikaya da, dünyanın bir ekonomik kriz içinde olduğunu belirterek, “Şimdi tarım zamanı. Bu kriz içerisinde vazgeçilemeyecek, ertelenemeyecek tek ürün de gıda. Dolayısıyla gıdadan vazgeçemeyeceğiz. Onun için eğer rakiplerimizle, rakip ülkelerle yarışmak istiyorsak, aradaki mesafeyi kapatmak istiyorsak tarım ve ziraat alanına çok fazla eğilmemiz lazım” şeklinde konuştu.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Kudbettin Arzu ise, Türkiye'nin AK Parti hükümetleri döneminde birçok alanda önemli hizmetlere kavuştuğunu söyleyerek tarımda da çok büyük değişim ve dönüşüm sağladıklarını ifade etti. Arzu, "Sayın Başbakanımızın ve bakanımızın talimatlarıyla tarımda vermiş olduğumuz desteği son 10 yıl içinde 1,7 milyardan 7,2 milyara çıkardık. Tarımda dünyada 11'incilikten 7'nciliğe geldik. Avrupa'da 4'üncülükten 1'inciliğe geldik. Yani tarımdaki gayrisafi hasılamız 23 milyar dolardan, 63 milyar dolara geldi. Tarımda 4,5 milyar dolar ihracattan, 15 milyar dolar ihracata geldik. Bütün bunları başta başbakanımız ve bakanımız olmak üzere hükümetimizin yetkilileri gece demeden gündüz demeden insanımızın refah seviyesini nasıl daha fazla yükseltiriz, ülkemizin prestijini dünyada nasıl daha iyi bir yere getiririz çabalarıyla olan şeyler. Bugün dünyada alan el olmaktan çıktık, veren el olduk. Eskiden IMF kapılarında birkaç dolar için gezerken, IMF'ye 5 milyar dolar borç para verdik. Eskiden AB'den ya da dünyanın gelişmiş ülkelerinden nasıl bir proje alırız derken, bugün FAO'ya biz 10 milyon dolar, başka ülkelerde eğitim çalışmaları ve tarımsal gelişmelere katkı sağlasın diye para hibe eder konuma geldik” diye konuştu. Program Gülşen Kutlu’nun verdiği konser ile sona erdi.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA