• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Konyada 31 yılın rekor yağışı
04 Şubat 2012 Cumartesi 13:24

Konya'da 31 yılın rekor yağışı

Türkiye'nin ''tahıl ambarı'' olarak nitelendirilen Konya'da, Ocak ayında metrekareye düşen ve son 31 yılın aynı dönemdeki en yüksek değeri olan 81 kilogramlık yağış, çiftçiyi sevindirdi.
 Türkiye'nin ''tahıl ambarı'' olarak nitelendirilen Konya'da, Ocak ayında metrekareye düşen ve son 31 yılın aynı dönemdeki en yüksek değeri olan 81 kilogramlık yağış, çiftçiyi sevindirdi.
    
Konya Meteoroloji Bölge Müdürü Erol Aydın, Konya Ovası'nda metrekareye düşen yağışların, 2008 yılından sonra uzun yıllar ortalamasının üzerinde seyrettiğini belirtti.
    
 Konya'da uzun yıllar ortalaması 320 kilogram olan metrekareye düşen yağış miktarının, 2009 yılında 410,2, 2010 yılında da 352 kilogram olarak gerçekleştiğini ifade eden Aydın, ''Bu rakam 2011 yılında 413,4 kilograma çıktı. 2012 yılında da bu rakamın uzun yıllar ortalamasının üzerinde gerçekleşeceğini düşünüyoruz'' dedi.
    
     -Ocak ayında 31 yılın rekoru kırıldı-
    
     Aydın, tüm yurdu etkisi altına alan soğuk hava ve kar yağışının Ocak ayında Konya'da da etkisini gösterdiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:
    
 ''Ocak ayında 31 yıl aradan sonra Konya'ya ilk defa bu kadar yağış düştü. Bu yılın Ocak ayında Konya'da metrekareye 86,1 kilogram yağış düştü. Bu 31 yılın rekoru. Bu rekor yağışlar en fazla çiftçiyi sevindirdi. Ayrıca eksi 19,7 dereceyi bulan sıcaklıklar nedeniyle uzun süre erimeyen kar da toprak için adeta yorgan görevi görerek çiftçinin ürününü korudu. Yağışlı hava bölgeyi terk etti ancak toprağı örten karın, bir süre daha erimeyeceğini tahmin ediyoruz. Hava sıcaklıkları kademeli olarak 5-6 derece artış gösterecek. Buna karşın önümüzdeki hafta soğuk ve yağışlı hava, bölgemizde etkisini sürdürecek.''
    
     -Yağışlar ekine Mart-Nisan ayına kadar yeter-
    
     Karatay Ziraat Odası Başkan Vekili Mustafa Koç ise Konya Ovası'nın uzun yıllar bu derece yağış almadığını bildirdi.
     Yağışların belirli aralıklarla devam etmesinin beklendiğini dile getiren Koç, ''Şu anda ekinler yeni çıkmaya başladı. Yağan kar da toprağı battaniye gibi örttü. Özellikle Ocak ayında gelen yağışlarla çiftçinin yüzü güldü. Bu yağışlar ekine Mart-Nisan ayına kadar yeter. Ancak bahar aylarında ekinler daha da büyümüş olacak ve su ihtiyacı daha fazla olacak. İnşallah Mart-Nisan aylarında da yağışlar bu şekilde iyi olur'' diye konuştu.

AA

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA