• Konya16 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Konyada 24 milyon litre su kaybı önlendi
07 Mayıs 2009 Perşembe 15:57

Konya'da 24 milyon litre su kaybı önlendi

Konya Havzası'nda su kaynaklarının akılcı kullanımını teşvik etmeyi amaçlayan "Konya Havzası Modern Sulama Projesi" tamamlandı.
Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF-Türkiye) ve ETİ Burçak işbirliği ile 2008 yılında hayata geçen, Konya Havzası'nda su kaynaklarının akılcı kullanımını teşvik etmeyi amaçlayan "Konya Havzası Modern Sulama Projesi" tamamlandığı bildirildi.
 
ETİ Burçak'tan yapılan açıklamaya göre, Türkiye'nin doğal hayatının korunmasına yönelik projelere ara vermeyen ETİ Burçak, bu konuda WWF-Türkiye ile işbirliğine "Türkiye'nin Yarınları Projesi" ile devam ediyor.
 
2008 yılının Şubat ayında başlayan "Konya Havzası Modern Sulama Projesi"nin sonuçları ve yeni proje ile ilgili bilgiler WWF-Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Akın Öngör, WWF-Türkiye Genel Müdürü Filiz Demirayak ve ETİ Pazarlama Grup Başkanı Şule Atabey Şamlı'nın katılımıyla 7 Mayıs tarihinde gerçekleşen basın toplantısında açıklandı.
Modern sulama tekniklerinin yaygınlaşması, çiftçilerin bu konuda bilinçlendirilmesi ve ülke genelindeki su kaynaklarının sürdürülebilir kullanımına yönelik farkındalık yaratmayı hedefleyen "Konya Havzası Modern Sulama Projesi" ile yaklaşık 24 milyon litre su kaybı önlendi. Proje kapsamında sulu tarım uygulamalarının yoğun olduğu Çumra ve Beyşehir'de buğday ve şeker pancarı ekilen 4 pilot alanda 'damla' ve 'yağmurlama' sulama çalışmaları hayata geçirildi. Bu çalışmaların sonucu olarak su kullanımında yüzde 50 azalma sağlanarak, 4 kişilik bir ailenin 110 yıllık su harcamasına karşılık gelen su tasarrufu elde edildi.
WWF tarafından belirlenen, biyolojik çeşitlilik bakımından dünyadaki en önemli 200 ekolojik bölgeden biri olan Konya Havzası'nda gerçekleştirilen proje dahilinde, 200 çiftçiye ve yöre halkına eğitimler verildi, modern sulama ekipmanları teşvik edildi ve sonucunda da enerjide yüzde 58, işçilikte yüzde 87'lik tasarruf sağlanırken, verimlilikte yüzde 30'luk artış yaşandı. Bu da geleneksel sulama yöntemlerinden vazgeçildiği durumda daha az su ve enerjiyle daha çok verim elde edilebileceğinin göstergesidir.

"ETİ BURÇAK VE WWF-TÜRKİYE'DEN YENİ İŞBİRLİĞİ: "TÜRKİYE'NİN YARINLARI PROJESİ"
 
ETİ Burçak ve WWF-Türkiye işbirliği dünyanın en önemli gündem maddelerinden biri haline gelen küresel iklim değişikliğinin etkilerinin inceleneceği "Türkiye'nin Yarınları Projesi" ile devam ediyor. Proje kapsamında; 2015, 2030 ve 2050 yıllarında Türkiye genelinde iklim senaryoları geliştirilmesi ve Konya Kapalı Havzası ile Doğu Akdeniz Havzası için iklim değişikliğinin ürün desenine etkilerinin değerlendirilmesi hedefleniyor. Proje sonunda, ülkenin tahıl ambarlarından olan bu havzaların iklim değişikliği nedeniyle yaşayacağı farklılıkların bilimsel veriler ve modellemeler ışığında ortaya konulması amaçlanıyor. Ayrıca, bu yıllar için sıcaklık, yağış ve buharlaşmada meydana gelecek değişimler tespit edilerek gelecek dönemlerde tarım sektörünün nasıl değişim göstereceği de gözlemlenebilecek. Projenin ilk aşamasında İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) küresel iklim değişikliği ile birlikte Türkiye'nin 2015, 2030 ve 2050 yıllarındaki olası iklim senaryolarını çıkaracak bir araştırma yürütüyor. İkinci aşamada ise, bu veriler ışığında Danimarka Hidrolik Enstitüsü (DHI), Türkiye geneli, Konya Kapalı Havzası ve Doğu Akdeniz Havzası özelinde araştırma yürüterek, iklim değişikliğinin mevcut tarımsal üretim faaliyetlerine etkilerini belirleyecek. Bunun yanı sıra iklim değişikliğinin biyolojik çeşitlilik üzerindeki etkisi de vurgulanacak.

Projenin sonuçlarının bu sonbaharda kamuoyuyla paylaşılması öngörülüyor. Proje süresince çiftçiler ve sulama uzmanları için modern sulama tekniklerini anlatan broşür ve CD'lerden oluşan eğitim seti hazırlanacak. Eğitim setleri; Konya, Aksaray, Isparta, Karaman gibi alanlar başta olmak üzere ülke genelinde dağıtılacak.
 
Basın toplantısında, doğal kaynakların korunması konusundaki çalışmalara büyük önem verdiklerini vurgulayan ETİ Pazarlama Grup Başkanı Şule Atabey Şamlı, ETİ'nin Konya Havzası Modern Sulama Projesi'nde yer alma sebebini "Bizler tüm bu sağlıklı ürünlerin bize doğanın bir hediyesi olduğunu biliyoruz. Bu bilinç bizim doğayı korumak ve kollamak konusunda daha da hassaslaşmamıza ve üzerimize düşeni yerine getirme konusunda daha da hevesli olmamıza sebep oluyor. İşte, Türkiye'nin doğal hayatını korumayı kendisine amaç edinmiş Doğal Hayatı Koruma Vakfı ile doğallığın markası ETİ Burçak'ın yolları bu noktada kesişti. Bildiğiniz gibi bu kapsamdaki ilk projemizi geçen yıl hayata geçirdik. "Konya Havzası Modern Sulama Projesi" adını verdiğimiz bu proje ile bugün ve gelecek için çok önemli kazanımlar elde ettik" sözleriyle özetledi.
 
Doğal Hayatı Koruma Vakfı ile Konya Havzası'nda gerçekleştirilen proje sonrası bölgenin sorunlarının ne denli önemli ve ciddi olduğunu bir kez daha yaşayarak öğrendiklerini belirten Şamlı, "Bu topraklarda doğal kalmış bir şeyler hala var" mottosuyla yola çıktığımız ETİ Burçak markasıyla çocuklarımız, geleceğimiz ve ülkemiz için daha fazla ne yapabiliriz diye düşünmeye başladık. Böylece Doğal Hayatı Koruma Vakfı ile işbirliğimizi devam ettirerek, Türkiye'nin iklim senaryolarının detaylı olarak irdeleneceği "Türkiye'nin Yarınları Projesi"ne destek olmaya karar verdik" dedi.
 
Doğanın korunması için özel sektörle işbirliğinin önemini vurgulayan WWF-Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Akın Öngör, "Yaşadığımız küresel ekonomik kriz, ufukta görünen ekolojik likidite krizi karşısında sönük kalmaktadır. Dünyanın kapasitesinin üzerinde yaptığımız kaynak tüketimi, doğal sermayemizi kurutmakla birlikte insanlığın refah seviyesini de tehlikeye sokmaktadır. WWF-Türkiye bu kapsamda iş dünyası ile işbirliği içerisinde uzun vadeli, çözüm odaklı ve kalıcı projeler geliştirmektedir. ETİ Burçak ile doğanın korunması ve kaynakların akılcı kullanımını amaçlayan işbirliğimiz buna başarılı bir örnek teşkil etmektedir" dedi.
 
Türkiye'nin küresel iklim değişikliğinden en çok etkilenen bölgeler arasında yer aldığını belirten WWF-Türkiye Genel Müdürü Dr. Filiz Demirayak, "Küresel iklim değişikliğinden en fazla etkilenecek olan tarım sektöründe yapılacak köklü değişiklikler ile iklim değişikliğiyle mücadelede önemli adımlar atılması elzemdir. Tarımsal su kullanımı konusunda Konya Havzası'nda gerçekleştirdiğimiz bu proje ile daha az su ve enerjiyle verim artışı elde edilebileceğini somut olarak gösterdik. ETİ Burçak ile işbirliği içerisinde başladığımız "Türkiye'nin Yarınları Projesi" ile de küresel iklim değişikliğinin Türkiye tarımına etkilerini ortaya koyacağız. Aynı zamanda hazırlanacak iklim modelleriyle gelecekteki su bütçesi ile Konya ve Göksu Havzaları'nda sulak alanların ve biyolojik çeşitliliğin nasıl etkileneceğini ortaya koyacağız. Bu modeller kapsamında öngörüler geliştirerek, önlemler alarak iklim değişikliği ile mücadelenin mümkün olduğuna inanıyoruz" dedi.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA