• Konya23 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Konya zirveye oynuyor
02 Kasım 2010 Salı 14:23

Konya zirveye oynuyor

Konya Büyükşehir Belediyesi ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) tarafından düzenlenen Gelişen Kentler Zirvesi, Konya'da başladı.
Konya Büyükşehir Belediyesi ile Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) tarafından düzenlenen ve dün kültür gezisi ile başlayan 'Gelişen Kentler Zirvesi'nin ikinci gününde açılış toplantısı ve oturumlar yer aldı.



Dedeman Otel'de yapılan toplantıya, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, Konya Valisi Aydın Nezih Doğan, Karaman Valisi Süleyman Kahraman, AK Parti Konya Milletvekili Mustafa Kabakçı, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Sermaye Piyasası Düzenleme Kurulu (SPK) Başkanı Prof. Dr. Vedat Akgiray, Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Erdoğan Bayraktar, Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Okudan, KTO Karatay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Babaoğlu, Mevlana Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bahattin Adam, Karaman Belediye Başkanı Kamil Uğurlu, Karatay, Meram ve Selçuklu Belediye Başkanları, GYODER Başkanı Turgay Tanes, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, iş adamları ve davetliler katıldı.


GYODER Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Tanes, zirvenin açılışında yaptığı konuşmada, gayrimenkul sektörünü masaya yatıracaklarını ve konunun uzmanlarının değerlendirmeler yapacağını söyledi. Bursa'nın ardından ikinci zirvenin Konya'da yapıldığını hatırlatan Tanes, Konya Büyükşehir Belediyesi'nin Konya'yı dünyanın önemli şehirleri arasına taşımayı hedeflediğini ve bu amaçla zirveye ev sahipliği yaptığını vurguladı.


Konya'nın bir dünya şehri olması için şehirdeki tüm kurumların hep birlikte çalıştığını belirten Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Okudan, Konya'ya yatırım yapanlara üniversite olarak gereken desteği vereceklerini ifade etti.


KONYA, GÖRKEMLİ BİR GELECEĞE HAZIRLANIYOR


Zirvede gayrimenkul sektöründeki fırsatlar ile şehirlerin imkanlarının değerlendirileceğini belirten Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Türk-İslam medeniyetinin en önemli şehirlerinden olan Konya'nın geçmişi kadar başarılı ve görkemli bir geleceğe hazırlandığını vurguladı.




'Konya'nın avantajı birlik-beraberlik ve hedefin ne olduğunu bilmektir' diyen Başkan Akyürek, konuşmasını şöyle sürdürdü: 'Konya, dünyadaki birçok ülkeden büyük toprak alanı, uygun arazi yapısı, yetişmiş insan gücü, öz sermaye ile kalkınma modeli, sanayide çeşitliliği, KOBİ'leri, yatırım altyapısı ve fırsatlarıyla Anadolu'nun cazibe merkezlerinden biridir. Ülkemizde yeni çekim alanları oluşturmak için Konya gibi şehirlerin gelişimini takip etmek gerekiyor.'


KONYA ZİRVEYE OYNUYOR


Dünyada artık ülkelerle birlikte şehirlerin de yarıştığını kaydeden TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, Konya'nın bu konuda çok güzel bir örnek olduğunu söyledi. Konya'nın tarihi mirası ve coğrafi özellikleri ile önemli bir şehir olduğunu vurgulayan Bayraktar, Konya'nın oluşturduğu istihdam ve güzellikleriyle zirveye oynadığını, sadece Türkiye'ye değil, dünyaya örnek olduğunu ifade etti. TOKİ'nin Konya'ya yapmakta olduğu yatırım miktarının 700 milyar TL'yi bulduğunu hatırlatan Bayraktar, Konya'da Büyükşehir ve Meram belediyeleriyle çok güzel kentsel dönüşümler yapacaklarını bildirdi.



SPK Başkanı Prof. Dr. Vedat Akgiray, Türkiye'nin dünyadaki itibar ve etkisinin her geçen gün arttığına dikkat çekerek, sermaye piyasaları ve halka arz konusunda bilgi verdi.


AK Parti Konya Milletvekili Mustafa Kabakçı, bir şehrin yeniden doğuşuna şahit olunduğunu vurgulayarak, tarihin her döneminde Konya'da güven ve aşkın öne çıktığını, yatırım yapmak isteyenler için de bunun önemli olduğunu söyledi.


Zirvenin Konya'da yapılmasına teşekkür eden Konya Valisi Aydın Nezih Doğan da, kendi rekabetçi gücünü kendi imkanları ile oluşturan Konya'nın hem merkezi hükümetin destekleri, hem de yerel imkanları ile avantajlı bir şehir olduğunu dile getirdi.


GAYRİMENKUL ŞEHİRLER İÇİN KİLİT ROL OYNAR


Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer ise, şehirlerin sadece coğrafi mahaller değil, ilişkiler ağının bir parçası olduklarını söyledi. Bir şehrin ayakta kalabilmesi için, o şehrin ulusal ve uluslararası alanda nasıl bir rol üstleneceğinin, ne tür ilişkiler kurduğunun önemini anımsatan Dinçer, bir şehir böyle bir ilişki ağının parçası değilse; o zaman modern ve gelişmiş bir şehirden bahsedilemeyeceğini vurguladı. Dinçer, 'Eğer şehri geliştirmek istiyorsak; yaşam kalitesinin geliştirilmesi ve gelecek tasavvurunda bulunulması gerekiyor. Yaşanabilir bir şehir; altyapısı tamam, uluslararası standartlarda bir üst yapıya sahip, estetik ve kültürel bir etkinliğe sahip olacak' dedi.




Gayrimenkul finansman yatırım oluşturmanın şehirler için kilit rol oynadığını kaydeden Dinçer, konut sayısının artırılmasının; getirdiği olumlu sosyal etkilerinin yanında ekonomik kalkınma ve planlamanın kentleşmeye de katkı sağlayacağını söyledi.


KONYA, GÜÇLÜ BİR EKONOMİYE, OLUMLU BİR İMAJA SAHİP


Konya'da çalışma hayatında işgücüne ciddi bir katılım olduğunu belirten Dinçer, bunun Türkiye ortalamasının üzerinde olduğunu ifade etti. Konya'nın çok güçlü bir ekonomiye, çok istikrarlı ve olumlu bir imaja sahip olduğunu kaydeden Dinçer, şunları söyledi: 'Konya firmalarının ürünlerini sadece Türkiye'de değil, dünyanın birçok ülkesinde görebiliyoruz. Öyleyse, bu sağlam zemin üzerine Konya'nın geleceği ile ilgili tasarımı temel olarak alabiliriz. Konya'da 80'e yakın farklı sektör bulunuyor. Bu, kriz dönemlerinde yararlı olabilir. Ancak bu sektörler içinde uluslararası alanda rekabet gücü sağlayacak alanların seçilmesi gerekmektedir.'


Açılış konuşmalarının ardından geçilen birinci oturumda, Bloomberg HT Ekonomi Direktörü Prof. Dr. Kerem Aklin, Türkiye Sınai Kalkınma Bankası Başekonomisti Gündüz Fındıkçıoğlu ve Ekonomist Doç. Dr. Deniz Gökçe 2010-2011 yılının ekonomik değerlendirmesini ele aldı. 

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA