• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Konya Valisi Aydın Nezih Doğanı ziyaret ettiler
11 Ekim 2012 Perşembe 15:55

Konya Valisi Aydın Nezih Doğanı ziyaret ettiler

Macaristan İstanbul Başkonsolosu Kiss Gabor ve beraberindeki heyet Konya Valisi Aydın Nezih Doğanı ziyaret etti.
Macaristan İstanbul Başkonsolosu Kiss Gabor, Ticaret Ataşesi Mihayl Galosfai, Türk Macar İş Adamları Derneği Başkanı ve DEİK-DTİK Avrupa Bölge Başkan Yardımcısı Osman Şahbaz ile birlikte Konya Valisi Aydın Nezih Doğan’ı makamında ziyaret etti.
Konya Valisi Aydın Nezih Doğan, Mevlana’nın temel felsefesinden ve mesajlarından söz ederek, “Tabi bu mesajın 3 temel ayağı var. Birinci ayağı sevgi ya da başka bir ifadeyle aşk. İkinci ayağı hoşgörü ve üçüncü ayağı da barış. Bu üç değerde aslında dünyanın ihtiyaç duyduğu değerler. Sanıyorum bu nedenle de Hollanda orijinde olmak üzere yeni bir felsefe gelişmekte. Bu yeni felsefenin de logosu Konya kriterleri olarak tespit edilmiş durumda. Bu kriterlerin de dayanağı Hz. Mevlana’nın, ‘Kamil bir insan olgun bir insan nasıl olmalıdır?’ onu anlatan öğütlere dayanan bir felsefesi var. Bu kriterlerin diğer kriterlerden söz gelimi Kopenhag kriterlerine ya da master kriterlerinden ya da bugüne kadar insanoğlunun tarihteki diğer kriterlerinden temel farkı hiçbir etnik gruba hiçbir dine hiçbir ekonomik çıkar grubuna dayanmamış olması. Yalnız ve yalnızca insan üzerine odaklanmış olmasıdır. Bugün gün boyunca ekonomik bir takım görüşmeler de yapılacak. Ama Konya’da karşı karşıya kalacağız insanların beslendiği kaynak bu. Böyle bir kaynaktan besleniyorlar. Karşınıza siyaset adamı olarak çıkan insanlarda, ticaret adamı olarak çıkan insanlarda, üniversite hocaları da, kamu görevlileri de hep bu ana kaynaktan beslendikleri için hep böyle meselelere iyimser bakacaklardır” dedi.
Macaristan İstanbul Başkonlosu Kiss Gabor ise, gelmeden önce Konya ile ilgili birkaç şey okuduğunu ve birtakım bilgiler aldığını belirterek, Konya’nın temelinde Mevlana felsefesinin olduğunu anladığını aktardı. Gabor, “Bu temel felsefede her şeyin temelidir. Çok değişik bir şehir ve çok özel bir ortam. Ama düşünceler hakikaten çok güzel ama özel değiller. Bu değerler bana çok yabancı gelmiyor, çünkü ben ailemden böyle değerler aldım. Ve bu değerler içerisinde büyüdüm. Annem babam bu değerlerin önemli olduğunu öğretti, dolayısıyla bana yabancı gelmiyor. Ama Mevlana felsefesinin en büyük özelliği maalesef dünyamızı özel kılmaktadır. Çünkü dünyamız böyle yürümüyor, böyle çalışmıyor. Şu andaki ilişkilerin odak noktasında ekonomik ve para bulunmaktadır. Çok hızlı bir yaşantı içerisindeyiz ve temel değerler maalesef kaybolup gidiyorlar. Yaşadığımız hayatta yarışma olimpiyat seviyesinde değil. Birbirimizi rekabet içerisinde acaba hangimiz daha fazla ileriye gidebilir, maalesef böyle bir durumdayız. Sayın Valimiz siz ve Konya’da oturan insanlar bu felsefeyi her yerlerde söylerlerse ve biz de bu vasıtayla Macaristan’da bunu biraz dağıtırsak o zaman dünyamıza çok şey katabiliriz” diye konuştu.
Görüşmelerin ardından Konya Valisi Aydın Nezih Doğan ve Başkonsolos Kiss Gabor, birbirlerine hediye ve plaket verdi.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA