Konya tarımına 50 milyon metre küp su desteği
Geçmişte yeraltı suyu açısından zengin olan Konya Kapalı Havzası'nda yer altı su seviyesinde son yıllarda ciddi düşüşler yaşandığını bildiren Sorgun, Konya ve çevresinin yüzey suyu bakımından da Türkiye'nin en fakir bölgesi olduğunu hatırlattı.
Yapımı tamamlanan arıtma tesisinin çevre için önemli bir görev üstleneceğini dile getiren Sorgun, "İnşasına 4 yıl önce başlan tesiste deneme üretimleri sürüyor. Tam faaliyetine temmuz ayının sonlarında geçecek tesiste her yıl arıtılacak 50 milyon metreküp su tarımda kullanılacak. Bu yönüyle tesis çok önemli." dedi. 28.5 milyon dolara mal olan tesiste en son teknolojinin kullanıldığını bildiren Koski Genel Müdürü, 750 bin metrekarelik alanda kurulu tesisin kendi enerjisinin yüzde 80'ini de üreteceğini dile getirdi.
Toplumda içme ve kullanma suyu tüketiminde son dönemlerde önemli bilinçlenme yaşandığına da değinen Ahmet Sorgun, şunları kaydetti: "Özellikle ilköğretim öğrencilerimizde su tasarruf bilinci üst seviyelere ulaştı. İlköğretim öğrencilerimiz 2007 ile 2008 yılları arasında yüzde 22 daha az su tüketti. Konya Kapalı Havzası'ndaki suyun sadece yüzde 5'ini içme, kullanma ve endüstri suyunda kullanıyoruz. Yüzde 95'i tarımda kullanılıyor. Asıl tasarrufu tarımda yapmamız gerekiyor.''
İl Çevre ve Orman Müdür Vekili Hasan Küçükaydın da Konya'ya son derece modern bir tesisin kazandırıldığını belirtti. Atık Su Arıtma Tesisi Şube Müdürü Murat Küçükhemek ise davetlilere tesis hakkında bilgiler verdi. (CİHAN)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.