• Konya6 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Konya savunma sanayisine dünyaya lider olabilir”
22 Ekim 2017 Pazar 13:16

"Konya savunma sanayisine dünyaya lider olabilir”

Savunma, Havacılık ve Uzay Kümelenmesi Derneği (SAHA) Başkanı Hasan Büyükdede, "Konya savunma sanayisine dünyaya lider olabilir” dedi

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Konya Şubesi tarafından düzenlenen konferansa MÜSİAD Yüksek İstişare Kurulu Üyesi, Savunma, Havacılık ve Uzay Kümelenmesi Derneği (SAHA) Başkanı Hasan Büyükdede konuk oldu.

Konya Şubesi toplantı salonunda gerçekleştirilen konferansa "MÜSİAD Üyelerini savunma sanayisine nasıl kazandırırız?" konusu değerlendirildi. MÜSİAD Konya Şube Başkanı Ömer Faruk Okka, "Son dönemde yaşanan gelişmeler bize savunma sanayisinin ne kadar önemli olduğunu hatırlattı. Bu ihtiyacımız bugün daha da yüzüne çıktı. Biz de bu konuda farkındalık oluşturması açısından özellikle bu programı düzenledik. Savunma sanayinde ülkenin önde gelen şehirlerinden olan Konya'mızda savunma sanayinde gerekli olan motor bloğu, aks, şasi, silindir kapağı, dişli, direksiyon, krank mili, şanzıman, aktarma organları gibi ürünler üretilmektedir. Savunma sanayine yönelik büyük ölçekli yatırımlar yapılmalıdır. Böylece sadece kurulacak firma değil, Konya sanayisi kazanacaktır" dedi.

Dernek faaliyetleri ve çalışmaları hakkında bilgi veren MÜSİAD Yüksek İstişare Kurulu Üyesi, Savunma, Havacılık ve Uzay Kümelenmesi Derneği Başkanı Hasan Büyükdede ise, "İşletmelerimizi savunma sanayisine hizmet eder duruma getirirken, kaliteye uygun imalat ve sertifikasyon tekniklerine de uygun hale getirmemiz gerekiyor. Bugün Türkiye'deki tersanelerin kaynak makineleri Konya'da üretiliyor. İftihar edilecek bir iş Konya'da yapılmaktadır. Biz sadece istemeyi bilelim. Bazı konularda çok iyi durumdayız. Makine kimya sektöründe dönüşümü sağlamaya çalışıyoruz. Yüzde 15 kapasite ile çalışan bir müessese. Makine kimya sektöründe hizmet eden firma sayımızı artırmamız gerekiyor. Çünkü bugün itibariyle olağanüstü ihtiyacımız var. Biran önce daha makine kimya sektöründe dönüşümümüz tamamlamalıyız" dedi.

Büyükdede, Türkiye'nin dışarıya bağımlılıktan kurtulması gerektiğini belirterek, "Ülkemizi dışa bağımlılıktan kurtarmalıyız. Namluyu üretip dışarıdan almamalıyız. Kaliteli malzemeyi kendimiz üretmeliyiz. Artık bizim kendimize yetmemiz gerekiyor. Konya'mız, Türkiye'de hızla dönüşümünü tamamlayabilecek şehirlerden bir tanesidir. Bunun alt yapısı şuan Konya'da mevcut. Daha önce giremediğimiz bu alanlarda şimdi bütün kapılar sonuna kadar açık. Uçak üretiminde Hürkuş'u yaptık. Güzel bir uçak yaptık ama donanım tam olarak bizim değil. Artık işlerin bir ucundan tutup başlamamız gerekiyor. Dışarıya bağımlı olmaksızın iyi ilişkiler kurarak kısmen dışarıdan, kısmen de teknoloji alalım ama burada olabildiğince kendimiz ne yapabiliriz konumuna gelmeliyiz. Öncelikle bizden talep edilmesi gerekiyor. Talep edilirse bizim insanımız, ben bunu nasıl yapabilirim diye olanca gücüyle çalışıyor. Bugün geldiğimiz nokta itibariyle yazılımları kendimiz yapıyoruz. Denizlerde kendi gemilerimizi yüzdürüyoruz. Bakın bugün silahlı insansız hava araçları (SİHA) teröristlerin canına okuyor. Bir tane İHA ve SİHA on bin hatta daha fazla askere bedel durumda. Çok büyük bir hizmet veriyor. PKK'nın direncini kıran 10-12 tane İHA veya SİHA oldu. Kendimize yetebilecek metotları üretmek ve firmalarımızı bu yönde teşvik etmemiz gerekiyor. Savunma Bakanlığı, TÜBİTAK ve KOSGEB bu konuda ciddi teşvik sistemine girdi" şeklinde konuştu.

Büyükdede, ayrıca Konya'nın savunma sanayisindeki açığı kapatabileceğini belirterek, "Konya'da 35 milyon metrekareye yakın sanayi potansiyelimiz var. Bu büyük bir potansiyeldir. Konya endüstrisinde becerikli firmalar var. Konya savunma sanayisindeki bu açığı kapatabilir. Uçak, gemi, uzay ve yazılım endüstrisinde nitelikli firmalara ihtiyaç duyuyoruz. Savunma ve havacılık alanında nitelikli firmalara nasıl gideceğimizi, firmalarımızın iç yapılarını, buna nasıl dönüştüreceğimizi masaya yatırmalıyız. Bu işler dışarıdan yaparız ederiz duygularıyla yürümüyor. İşin donanım mekanizmasını, kalitesini tam manasıyla oturtmamız gerekiyor. Konya'da nitelikli birçok firma var. Tarım makineleri sektöründe Konya dünyaya lider olabilecek bir şehir. Makine sektöründe çıtamızı yükseltmemiz gerekiyor. Konya'nın otomotiv sektöründe hala şansının olduğunu düşünüyorum. Gerekli alt yapılar ve gerekli yatırımlar yapılırsa Konya büyük bir üretim merkezi haline dönüşebilir. Biz Savunma, Havacılık ve Uzay Kümelenmesi Derneği (SAHA) olarak Konya'nın savunma sanayisine dönüşümünde yapabileceğimiz ne varsa bunu yapmaya hazırız" dedi.

Konferansın sonunda MÜSİAD Konya Şube Başkanı Ömer Faruk Okka, MÜSİAD Yüksek İstişare Kurulu Üyesi, Savunma, Havacılık ve Uzay Kümelenmesi Derneği (SAHA) Başkanı Hasan Büyükdede'ye günün anısına hediye takdim etti.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
  • Ev Eşyaları Neye Göre Seçilir?
  • Spor Gereçleri ve Kullanım Şekilleri
  • Konyaspor uzatmalarda güldü!
  • Konya’da yarın elektrik olmayacak mahalleler (8 Şubat 2024)
  • Alev Alatlı hayatını kaybetti
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA