• Konya13 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Konya Ovasının kurtuluş reçetesi
22 Kasım 2011 Salı 15:07

Konya Ovasının kurtuluş reçetesi

Alman firması Water Future Systems tarafından geliştirilen, toprağın altına yerleştirilen boru yardımıyla bitki köklerine su, hava, gübre ve ısı veren
Alman firması Water Future Systems tarafından geliştirilen, toprağın altına yerleştirilen boru yardımıyla bitki köklerine su, hava, gübre ve ısı veren ''Terleme Sulama Sistemi'' ile Konya Ovası'nda daha az su harcanarak, kaliteli ve verimli ürün elde edilebileceği bildirildi.
     Konya Ticaret Borsası (KTB) Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Kaleli, KTB binasında düzenlenen ''Terleme Sulama Sistemi'' tanıtım toplantısında, Türkiye'nin su zengini bir ülke olmadığını söyledi.
     Türkiye'nin su zengini sayılması için kişi başına 8 ile 10 bin metreküp su olması gerektiğini vurgulayan Kaleli, ''Türkiye'de ise bu 1500 metreküp civarındadır. 2025'te nüfusumuzun 80 milyon olacağı tahmin edilmektedir. O zaman bu rakam 1300 metreküpe kadar inecek'' dedi.
     Gelecek nesillere sağlıklı ve yeterli su bırakabilmek için kaynakların akılcı kullanılması gerektiğine değinen Kaleli, şunları kaydetti:
     ''Tarihte su ve toprağın yanlış ve bilgisiz kullanımı bir çok uygarlığın yok olmasına neden olmuştur. Bu yüzyılın savaşları petrol için veriliyorsa, gelecek yüzyılın savaşları su için verilecektir. Bu gerçeği göz ardı etmemeliyiz. Bir tarafta suya hasret topraklar, diğer tarafta boşa akan su kaynaklarımız var. Bu yüzden su kaynakları yönetimimizi bütüncül bir yaklaşımla yeniden değerlendirmeliyiz. Aksi takdirde ortaya çıkacak yeni koşullara uyum sağlamanın maliyeti, bugüne kıyasla çok daha yüksek olacaktır.''
     Doğru ve etkin sulama sistemiyle bölgede yılda tasarruf edilecek su miktarının, Mavi Tünel'in Konya Ovası'na getireceği suyun yaklaşık 3 katı olacağını ifade eden Kaleli, tarım sektörünün yüksek teknoloji ile faaliyet yapabilen, iktisadi bir faaliyete dönüştürülmesi gerektiğini dile getirdi.
    
     -''Terleme Sulama Sistemi'' ile kökten sulama-
    
     Water Future Systems firması sahibi ve ''Terleme Sulama Sistemi''ni geliştiren Gerhard Friedel ise sistemin yeni bir teknoloji olmadığını ancak Türkiye'de yeni tanınmaya başlandığını bildirdi.
     Türkiye'de ve diğer dünya ülkelerinde yaşanan su sorununun gündemde olduğunu vurgulayan Friedel, dünyadaki mevcut suyun yüzde 80'inin tarımda, yüzde 10'unun sanayide, geriye kalan yüzde 10 kısmının ise kişilerce kullanıldığını söyledi.
     Sonuçlara bakıldığında tarımda kullanılan suda tasarruf yapılması gerektiğine dikkati çeken Friedel, şöyle devam etti:
     ''5 yıldır dünya piyasasına açılmış durumdayız. Terleme sulama sistemi sayesinde suyu köke veriyoruz. Bu sistemle daha az su kullanılıyor. Toprak üzerindeki buharlaşma da engelleniyor. Terleme sulamada kullanılan hortum, 100 metre uzunluğunda, toprağın 10 santimetre kadar altına ürünün çeşidine göre döşenebiliyor. Kullanım alanı, sulama, gübreleme, havalandırma ve ısıtma... Özel bahçelerde, parklarda, tarım alanlarında kullanılabiliyor. 5 yıl garantisi, 15 yıl referansı olan otomatik bir sistem. Toprağı havalandırdığı için de üründen çabuk verim alınıyor
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA