• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Konya Ovasında rekolte düştü
08 Temmuz 2010 Perşembe 12:24

Konya Ovasında rekolte düştü

Konya Ovası'nda bu yıl hububat rekoltesi yarım milyon ton düşerken, sertifikalı tohumluk kullanımındaki artış kaliteyi yükseltti.
Konya Ovası'nda bu yıl hububat rekoltesi yarım milyon ton düşerken, sertifikalı tohumluk kullanımındaki artış kaliteyi yükseltti.
     Konya Ticaret Borsası (KTB) Başkanı Muhammet Uğur Kaleli, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de en fazla hububat üretimi yapılan yer olan Konya Ovası'nda hasadın büyük oranda tamamlandığını söyledi.
     Kaleli, geçen yıl yağışların iyi olması nedeniyle Konya'da hububat rekoltesinin yaklaşık 4 milyon ton olarak gerçekleştiğini, bu yıl ise yağışların azlığına bağlı olarak rekoltenin 3,5 milyon tona düştüğünü belirtti.
     Konya'da bu yıl 11 milyon dekar alanda hububat üretimi yapıldığını ifade eden Kaleli, şunları kaydetti:
     ''Tarım İl Müdürlüğü, çiftçilerin bilgilendirilmesi konusunda üzerine düşeni başarıyla yerine getirdi. Buna rağmen ekim alanları sarı pas hastalığı, dolu ve fare popülasyonundaki artıştan zarar gördü. Bu risklere karşı gerekli uyarıları yapmamıza rağmen yüzde 5 oranındaki çiftçimiz, sarı pas hastalığı ve fare popülasyonundaki artışla ilgili tarlasında gerekli önlemi maalesef almadı. Ancak biz yılmayacağız, Tarım İl Müdürlüğü ekipleriyle birlikte önümüzdeki yıl için daha fazla çiftçi bilgilendirme çalışması yapacağız.''
     Bu yıl kıraç arazilerde dekardan 300-400, sulu arazilerde ise 500-700 kilogram verim alındığını belirten Kaleli, ''Geçen yıl borsamıza gelen 35 çeşit buğday, çiftçilerimiz sertifikalı buğdaya başarıyla yönlendirildiği için 20 çeşide düştü. Geçen yıl Konya'da kullanılan 18 bin ton sertifika tohumluk miktarı, bu yıl 40 bin tona çıktı, bu da üründe kaliteyi yükseltti. Hedefimiz Konya'da sertifikalı tohumluk kullanım miktarını 250 bin tona çıkarmak'' dedi.
     Kaleli, bu yıl ekmeklik buğdayda kalite sorunu yaşanmadığını ancak Konya'da üst segmentte un üreten fabrikaların geçen yıllarda olduğu gibi, üretim için dış havzalardan yüksek kalitede ihtiyaçları oranında üst kalitede buğday ithal edeceğini sözlerine ekledi.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA