• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Konya ovası koruma altına alınacak
28 Haziran 2016 Salı 15:31

Konya ovası koruma altına alınacak

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Türkiye’de tarıma elverişli durumdaki 184 adet ovanın koruma altına alınacağını açıkladı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Çelik, ülke genelindeki 6,5 milyon hektar büyüklüğe sahip 184 adet büyük ovanın sit alanı ilan edilmesi için çalışmaları tamamladıklarını söyledi. 
Konuya ilişkin basın açıklamasında bulunan Bakan Çelik, konuya ilişkin şunları dedi:
“Tükettiğimiz gıdaların yüzde 95'ini topraktan elde ediyoruz. Gıdaya erişim noktasında yeterli olabilmek ve tarımsal üretimimizi sürdürebilir kılmak bakımından toprağımızı korumak durumundayız. Maalesef dünyada olduğu gibi ülkemizde de topraklarımızı kaybediyor ve kullanamıyoruz. Verimli tarım arazilerimiz, tarım dışı amaçlarla kullanılmasından dolayı geri dönüşü olmayacak bir şekilde elimizden çıkıyor. Ülkemizde her yıl 50 bin ile 100 bin hektar arasında toprak kaybediyoruz. 24 milyon hektarlık tarıma elverişli arazimizin ise 19 milyonunu kullanabiliyoruz. Bu olumsuz gidişe dur demek ve tarım arazilerimizi korumak amacıyla Hükümetimiz döneminde ciddi çalışmalar yapıldı. Bu kapsamda 2005 yılında yürürlüğe giren 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanım Kanunu ile; tarım arazilerinin farklı amaçlarla kullanımına sınırlamalar getirildi. Ayrıca tarım arazilerinin miras ve satış yoluyla bölünmesinin önüne geçildi. Parçalı arazileri birleştirmek amacıyla arazi toplulaştırma çalışmalarına hız verildi. 12 yılda 5 milyon hektar alan toplulaştırıldı. 2 milyon hektar alanın toplulaştırma çalışmaları da devam ediyor. 2023 yılına kadar da 14 milyon hektar alanda toplulaştırmayı tamamlamayı hedefliyoruz.”

"EKİLMEYEN 2 MİLYON HEKTAR TARIM ARAZİSİNİ KİRAYA VERECEĞİZ"
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı olarak toprağın korunması ve bölünmemesi ile ilgili birçok çalışmanın hayata geçirildiğini ifade eden Çelik, “Şimdi de yeni bir uygulamayı daha hayata geçiriyoruz. Ülke genelindeki 6,5 milyon hektar büyüklüğe sahip 184 adet büyük ovamızın sit alanı ilan edilmesi için çalışmamızı tamamlamış bulunuyoruz. Sayın Başbakanımız da bugünkü grup toplantısında bu konuya değindi. Bu ovaların en büyüğü 729 bin hektarla Konya Merkez Ovası. En küçüğü ise 521 hektarla Burdur Yeşil Ovası. Konya’da toplam 1 milyon hektarlık alana sahip 13 farklı ova var. Ankara’da ise 66 bin hektarlık alana sahip 8 farklı ova var. Şanlıurfa’da 295 bin hektarlık Ceylanpınar Ovası ve 201 bin hektarlık Harran Ovası var. Samsun’da ise 136 bin hektar alana sahip 3 farklı ova var. 5403 sayılı Kanun gereğince belirlenen ve İl Toprak Korumu Kurulları’nda görüşülerek uygun görüş alındıktan sonra 60 ilimizdeki bu 184 ovanın korunmasına ilişkin kanuni düzenlememizi önümüzdeki günlerde Bakanlar Kurulu’na sunacağız. Bu düzenlememizle 184 ovamızı sit alanı ilan edilip koruma altına alınacak. Artık bu ovalarımıza sadece tohumlar atılacak. Ayrıca tarımsal üretimimizi artırmak amacıyla ekilmedik yer bırakmayacağız. Göç, hisselilik, parçalılık ve benzeri nedenlerle ekilemeyen tarım arazilerimizi atıl durumdan çıkartacağız. Şahsa veya kamu kurum ve kuruluşlarına ait olup da ekilmeyen tarım arazilerini, sahipleri namına kiraya vereceğiz. Böylelikle ekilmeyen 2 milyon hektar tarım arazisini milletimizin hizmetine sunarak yıllık 17 milyar TL’lik hasıla elde etmeyi hedefliyoruz. Bunun için de yasal düzenleme çalışmalarımız devam ediyor. Bu çalışmalarımız neticesinde ekilmedik bir karış toprak bırakmayacağız. Gelecek nesillerden emanet aldığımız toprağı yine onlara sağlıklı bir şekilde taşıma noktasında üzerimize düşeni yapacağız. Çünkü bu topraklar birer milli servet” diye konuştu. 

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA