• Konya19 °C

Lokman Koyuncuoğlu

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Konya milletvekili listesine ilk yorum

11 Nisan 2011 18:55
            Bir aydır devam eden milletvekili aday adayı seçim süreci, YSK’ya verilen listeyle sonuçlanmış oldu.
            Konya’da AK Parti’den 157 artı 14 kişiden oluşan toplam 171 kişilik aday adayı listesinden 14 milletvekili aday adayı böylece netleşmiş oldu.

Ak Parti Konya milletvekili aday listesi şöyle; 1-Ahmet Davutoğlu, 2- Kerim Özkul, 3- İlhan Yerlikaya, 4- Ayşe Türkmenoğlu, 5- Cem Zorlu, 6- Hüseyin Üzülmez, 7- Mustafa Baloğlu, 8- Mustafa Kabakçı, 9- Gülay Samancı, 10- Mustafa Akış, 11- Harun Tüfekçi, 12- Abdullah Ağralı,13 - Halil Etyemez 14 - Rahim Türk.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun listeye 1. sıradan girmesi her şeyin üstünde bir gelişmedir. Konya’nın yeni dönem ufkunun da bahtının da açık olması için iyi bir şanstır bu tercih.

İlk olarak listeye giremeyen milletvekillerine baktığımızda, Konya'nın son 5 yılına çok net damgalarını vurmuş Orhan Erdem, Sami Güçlü, Hasan Angı için bu, çok beklenmeyen bir durumken diğer vekiller için ise olası bir gelişmeydi.

Mevcut milletvekillerinden Kerim Özkul’un 2. sırada olması pek çok kişi tarafından sürpriz olarak algılanabilir. Ancak bu tercih, siyasette her zaman farklı gelişmelere açık olmanın bir işaretidir.

Diğer vekillerden Ayşe Türkmenoğlu, Mustafa Kabakçı ve Harun Tüfekçi’nin de listede yer alması 4-5 kişinin mevcut listede kalabileceği öngörümüzü haklı çıkardı. Her ne kadar Harun Tüfekçi Konya için sınır kabul edilebilecek 11. sırada olsa bile, Ak Parti tempolu bir çalışmayla bu sayıyı yukarı çıkarabilir.

Konya’dan ikinci hanım adayın listeye gireceğini çok defalar söylemiştik. Bu ismin bir başka meclis üyesi Gülay Samancı olması biraz sürpriz oldu.
 Ak Parti genel merkezinin hanım adayların parti tecrübesini önemsediği bir kez daha ortaya çıktı. Söz kadın adaylardan açılmışken, başörtülü bir adayın seçilebilecek  yerden gösterilmediği yeni  bir seçim dönemini daha yaşayacağız. Umarım bu son olur. Zira Türkiye'nin normalleşmesi için şartlar hiç bu kadar uygun olmamıştı.
RTÜK Başkan Vekili iken aday olan İlhan Yerlikaya’nın 3. sıradan listeye girmesi benim için büyük süpriz, açıkçası böyle bir yer beklemiyordum.

Daha önceki yazılarımızda bahsettiğimiz İlahiyatçı Cem Zorlu’nun listenin hemen başında aday olmasını ise bekliyordum. Bu dönem en çok çalışacak isimlerden biri şüphesiz Cem Zorlu olacaktır. Eğitim projelerini hayata geçirmesinde en önemli takipçisi de biz olacağız.

Konya kamuoyunun en çok merak ettiği isimlerin başında şüphesiz Hüseyin Üzülmez ve Recep Konuk geliyordu. Hüseyin Üzülmez seçilebilecek bir yerde aday gösterilirken, Recep Konuk aday olamadı.

Akşehir Belediye Başkanı Mustafa Baloğlu temayül yoklamasında iyi bir oy alarak dikkat çekmişti, O’da seçilebilecek bir yerde hemşehrisi Orhan Erdem ile bir nevi yer değiştirmiş oldu.

Beyşehir bölgesini temsilen genç aday Mustafa Akış’ın listeye girebileceğini paylaşmıştık. Konya’da seçilebilecek yerlerdeki en genç aday Mustafa Akış oldu.
Konya’nın en genç adayı Rahim Türk ise listenin son sırasında yer alırken, belki seçilemeyecek ancak siyasete bu seçimle ısınmış olacak.

Konya teşkilatından bir ismin listeye mutlaka gireceğini de söylemiştik. Bu isim Abdullah Ağralı olması sürpriz olmadı ancak 12. sırada olmasını açıkça beklemiyordum. 2007 seçimlerinde olduğu gibi  “Konya teşkilatının gücünü görelim 12. ismi çalışırsanız çıkarırsınız” mesajı olabilir bu tercih.

Genel hatlarıyla bol süprizli bir Konya listesi var elimizde. İl Teşkilatının fazla bir dahilinin ol-a-madığı açık seçik belli oluyor.Konya kamuoyu ve sivil toplumun yakından tanıdığı beklenen adaylar listeye girememiş. Bunun sebebini açıkçası bende merak ediyorum. Bir gençleşme emaresi var ancak "Konya tecrübesi"zliği de gün gibi ortada.
Bu listenin Konya’nın için yeni umutlar getirmesini dileyelim.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA