• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Konya-Karaman 2023 Vizyon Projesi
17 Ağustos 2010 Salı 13:43

'Konya-Karaman 2023 Vizyon Projesi'

Konya Valisi Aydın Nezih Doğan, hazırlıkları devam eden ve tamamlandığında Mevlana Kalkınma Ajansı'na sunacakları ''Konya-Karaman 2023 Vizyon Projesi'' ile iki kentin yol haritasını çıkarmayı
      Doğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, üniversiteler, Mevlana Kalkınma Ajansı, Rekabetçi Yeni Kalkınma Stratejisi, KOP Projesi ve Tarım ve Kırsal Kalkınma Programı (IPARD) ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Konya İl Koordinatörlüğünün kentte kurulmasının Konya için önemli 5 faktör olduğunu belirtti.
     Konya'nın son yıllarda bu beş önemli faktöre sahip olmasından dolayı büyük gelişme gösterdiğini anlatan Doğan, kentin gelişmesinin yanında, şehrin gelecekte hedeflerini yakalaması için bir yol haritasına ihtiyacı bulunduğunu, bunu da stratejik planla oluşturmaya başladıklarını kaydetti.
     Stratejik plan altyapısı için sanayi sektörü başta olmak üzere enerji sektörüyle ilgili çalışmalar başlattıklarını, eğitimle, ulaşımla ilgili hazırlıklar yaptıklarını dile getiren Doğan, ''Böylece gelecekte Konya'nın Türkiye için bugünden daha önemli bir bölge olması noktasında üzerimize hangi sorumluluklar almamız gerektiğini tespit etmeye çalışıyoruz'' dedi.
     Vali Doğan, geçen yılın sonundan itibaren ağırlıklı olarak üzerinde durmaya çalıştığı ve gayret gösterdiği konunun Konya'nın Cumhuriyetimizin 100. yıldönümü yani 2023 vizyonu olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
     ''2023 Konya Vizyon' diye bir proje başlatmıştık. Daha sonra Mevlana Kalkınma Ajansı aracılığıyla Karaman'ı da bu projeye dahil ettik ve bu projenin ihaleleri tamamlandı. 'Konya-Karaman 2023 Vizyon Projesi' hazırlıkları tamamlandıktan sonra Mevlana Kalkınma Ajansı'na sunulacak. Stratejik plan hazırlayacağız. Projeyle elimizde bir yol haritasının bulunmasını amaçlıyoruz. Biz bugün hangi sektörde neredeyiz? 2023'te ne olmalıyız? İmkanlarımız, hedeflerimiz ne durumda? Projeyle bunu göreceğiz. Bu çerçevede stratejik plan hazırlama sürecinin önümüzdeki 5-6 ay içerisinde tamamlanacağını öngördüğümüzden bir yandan da planın alt hedeflerine ilişkin çalışmalara devam ediyoruz.''
    
     -''ELDE ETTİĞİMİZ FIRSATLARI İYİ KULLANABİLMEMİZ GEREKİYOR''-
    
     Doğan, Konya'nın geçtiğimiz yıldan itibaren önemli bir sıçrama tahtasına sahip olduğunu, bu sıçrama tahtasının 5 önemli kolu bulunduğunu dile getirerek, şöyle devam etti:
     ''Bu kollardan bir tanesi Konya'nın bir üniversiteler kenti haline dönüşmesi. Kentte üniversite sayısı 1 iken, 3 oldu, sonra 4 oldu. Dördüncü üniversitenin arsası ile ilgili çalışmalar yapıyoruz. Konya'nın üniversiteler kenti olması sıçrama tahtalarından bir tanesi olacak. İkincisi, Mevlana Kalkınma Ajansı artık projelere destek vermeye başladı ve 58 projeye destek verdik. Üçüncü önemli değişiklik, Rekabetçi Yeni Kalkınma Stratejisi'nde Konya'nın rekabet üstünlükleri de gözetilerek hazırlanan yeni destek politikaları kentin önünü açtı. 2009 Ocak?Nisan döneminde 8 firma yatırım teşvik belgesi alırken 2010 yılı Ocak?Nisan ayında Konya'dan müracaat eden 87 firma var. 11 kat fark var. Türkiye'deki toplam teşvik belgesi oranının yüzde 6.8'i Konya içinden. Bu demekki yeni teşvik modelinin Konya işadamları tarafından iyi satın alındığını, iyi anlaşıldığını gösteriyor. Dördüncüsü, KOP Projesi... Tarihinde ilk defa bir devlet projesi haline dönüştü. Bugünlerde KOP Eylem Planı hazırlıklarını görüşüyoruz. Son bir yıldır KOP amaçlı olarak Konya ve Ankara'da yapılan toplantı sayısı 7'yi buldu. Konya'da ciddi bir kamusal kaynağın Konya ve diğer KOP'u ilgilendiren illere geleceğini gösteriyor. Beşinci sıçrama tahtası, geçtiğimiz hafta sonu çağrıya çıkan Tarım ve Kırsal Kalkınma Programı'nın (IPARD) Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Konya İl Koordinatörlüğü'nün kurulmasıdır. Konya, Türkiye'nin 20 şanslı ilinden bir tanesi haline dönüşmüştür.''
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA