• Konya12 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Konya iş dünyası bunu iyi değerlendirmeli
13 Mayıs 2010 Perşembe 11:26

Konya iş dünyası bunu iyi değerlendirmeli

Konyalı sanayici ve işadamları Ankara'da düzenlenen Türkiye-Rusya İş Forumu'na geniş katılım gösterdi.
Konyalı  sanayici ve işadamları Ankara'da düzenlenen Türkiye-Rusya İş Forumu'na geniş katılım gösterdi. Konya’nın öne çıktığı  sektörlerden 16 işadamı ve sanayici, Rusya Devlet Başkanı Medvedev ile Cumhurbaşkanı Gül'ün de katıldığı forumda Konya’yı temsil etti.
 
Birçok alanda Rusya ile Türkiye arasındaki ticari ilişkilerin gelişmesini sağlayacak anlaşmaların imza törenine katılan Türk-Rus işadamları  Ankara'daki Rixos Oteli'nde bir araya geldi. Büyük ilgi gören toplantıda Rusya Devlet Başkanı Medvedev ve Gül işadamlarına: “Üzerinde ilerleyin diye otoban yapıyoruz” diyerek seslendi.

      

Çok verimli geçen toplantıyı değerlendiren Aktif İşadamları ve Sanayiciler Derneği (AKTİSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Akın, iki ülke arasında imzalanan anlaşmalarla yeni yatırım imkânlarının oluşturulduğuna dikkat çekti. Rusya ile Türkiye’nin birlikte çalışacağı birçok lokomotif alan olduğuna işaret eden Başkan Akın, foruma TUSKON'a bağlı bine yakın işadamının katıldığını hatırlatarak, Rusya ile ticari işbirliğinin yanı sıra Türk sanayi gücünü de paylaşabileceklerini kaydetti.

      

Başkan Akın, imza atılan anlaşmaların Konya iş dünyası açısından iyi değerlendirilmesi gerektiğine dikkat çekerek, “Enerjiden gıdaya iki ülke arasında çok sayıda işbirliği alanı bulunuyor. Tekstil, elektrikli teknoloji, gıda sanayi alanında imkânlar bulunuyor. Vizelerin kalkmasıyla birçok alanda ciddi ilerleme sağlanabilir. Hedeflenen 100 milyar dolarlık ticaret hacmi işadamlarımızın başaracağı bir hedeftir."dedi.

      

Rusya’nın Türk firmalarına gösterdiği güveni boşa çıkarmayacağından emin olduğunu ifade eden Başkan Akın, Rusya'da yüzlerce Türk firmamızın yatırımı var. 1930'lu yıllarda Türk sanayisine Rusya'nın büyük katkısı olduğunu unutmadık. İki ülke işadamlarının ortaya konan 5 yılda 100 milyar dolar ticari hedefi yakalamak için daha çok çalışmaları gerekiyor. 2008'de 38 milyar dolara kadar yükselen ticaret hacminin bu hedefe ulaşması için elimizden gelen gayreti göstereceğiz. Doğalgaz ve petrol ihtiyacımızın yüzde 70'inin Rusya'dan sağlıyoruz. İki ülke bu forumda 25 milyar doları aşan 17 anlaşmaya imza attı. Bu anlaşmalardan şu başlıklar işadamı ve sanayicilerimiz için büyük önem taşıyor: Samsun-Kavkas tren feribot seferleri, Tarım bakanlıkları arasında ürün kalite güvenilirlik anlaşması, Tarım bakanlıkları arasında işbirliği memorandumu. Beyaz ette 2010'da 57 bin ton olarak belirlenen kota 2011'de 150 bin tona çıkacak. Turizm alanında işbirliği memorandumu. 30 güne kadar süreli seyahatlerde vize uygulamasının kaldırılması. Üst Düzey İşbirliği Konseyi'nin kurulmasına dair anlaşma. İlk olarak Türkiye'de Türk-Rus üniversitesi açılması. Hava ulaştırma ve deniz taşımacılığı konularında anlaşma.”

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA