• Konya14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Konya ile Belh kardeş şehir oldu
21 Mayıs 2012 Pazartesi 19:07

Konya ile Belh kardeş şehir oldu

Konya Büyükşehir Belediyesi ile Hazreti Mevlananın doğduğu şehir olan Afganistanın Belh Vilayeti Mezar-ı Şerif şehri arasında kardeşlik protokolü imzalandı.

Konya Büyükşehir Belediyesi ile Hazreti Mevlana’nın doğduğu şehir olan Afganistan’ın Belh Vilayeti Mezar-ı Şerif şehri arasında kardeşlik protokolü imzalandı. Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, protokolle Belh’teki ve Konya’daki Mevlana’nın manevi torunlarının buluştuğunu söyledi. AK Parti Konya Milletvekili Mustafa Kabakçı, Hazreti Mevlana ve ailesinin Konya’ya sadece vücutlarını değil, bir dünya getirdiklerini, o dünyanın da kök salarak bütün dünyayı gölgesi altına aldığını ifade etti. Belh Valisi Ata Muhammed Nur, Belh ile Konya’nın aynı ruhu taşıyan iki cisim gibi olduğunu vurguladı.

Konya Büyükşehir Belediyesi ile Afganistan’ın Belh Vilayeti Mezar-ı Şerif şehri arasında kardeşlik protokolü imzalandı. AK Parti Konya Milletvekili Mustafa Kabakçı ile birlikte Belh Valisi Ata Muhammed Nur ve Mezar-ı Şerif Belediye Başkanı Muhammed Yunus Mukim’i Büyükşehir Belediyesi Mehter Takımı eşliğinde karşılayan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Mevlana’nın doğduğu şehirden Konya’ya yapılan ziyaretin anlamına dikkat çekti.

MEVLANA’NIN MANEVİ TORUNLARI BULUŞUYOR

Kardeşlik protokolünün şehirler arası ilişkilerin yanında ülkeler arası ilişkilere de katkı sağlayacağını kaydeden Başkan Akyürek, “8 asır önce Belh’ten Konya’ya doğru yola çıkan aziz misafirimizi o zamanki Selçuklu yöneticileri büyük törenlerle karşılamışlardı. Bugün de Belh’teki ve Konya’daki Mevlana’nın manevi torunları bu protokolle buluşmuş oluyorlar. Ziyaretin dostluk ve kardeşliğimizin daha da güçlenmesine vesile olmasını diliyorum” dedi.

MEVLANA KONYA’YA BİR “DÜNYA” GETİRDİ

AK Parti Konya Milletvekili ve Türkiye Büyük Millet Meclisi İdare Amiri Mustafa Kabakçı, Hazreti Mevlana ve ailesinin 800 yıl önce Konya’ya sadece vücutlarını getirmediklerini, bir dünya getirdiklerini belirterek, o dünyanın Konya’da kök saldığını ve bütün dünyayı gölgesi altına aldığını ifade etti. Konya’ya hediye ettiği değer için Belh’e minnettar olduklarını kaydeden Kabakçı, iki şehrin bütün güçlerini birleştirerek insanlığın ihtiyacı olan mesajları her noktaya ulaştırmak için gayret göstermeleri gerektiğini söyledi.

KONYA İLE BELH AYNI RUHU TAŞIYOR

Türkiye ile Afganistan arasında tarihi bağlar bulunduğunu vurgulayan Belh Valisi Ata Muhammed Nur ise, Türkiye’nin her zaman Afganistan halkının yanında olduğunu ifade etti. Belh ile Konya arasındaki gönül bağının bu protokolle güçlendiğine dikkat çeken Nur, Hazreti Mevlana güneş gibidir, nerede doğarsa doğsun bizleri buluşturuyor. Bugün Hazreti Mevlana’nın mezarını ziyaret edince bunu fark ettik. Belh ile Konya aynı ruhu taşıyan iki cisim gibidir. Ruhu çekince cismin bir anlamı kalmaz. Mevlana’nın hoşgörü ve sevgi anlayışını tüm dünyaya ulaştırmamız lazım” diye konuştu.

Mezar-ı Şerif Belediye Başkanı Muhammed Yunus Mukim de, yapılan protokolün büyük bir anlamı olduğunu belirterek, şehrin imarı konusunda Konya’nın tecrübelerinden faydalanacaklarını dile getirdi.

Konuşmaların ardından Konya ile Belh Vilayeti’nin Mezarı Şerif şehri arasında kardeş şehir protokolü imzalandı. AK Parti Konya Milletvekili Mustafa Kabakçı Belh Valisi Belh Valisi Ata Muhammed Nur’a, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek de Mezar-ı Şerif Belediye Başkanı Muhammed Yunus Mukim’e çiniden yapılmış Mevlevi sikkesi ile Farsça Mesnevi hediye ettiler. Nur ve Mukim de Kabakçı ve Başkan Akyürek’e Mevlana resimli tablo ile Belh’te yapılmış halı hediye ettiler.
 
 
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA