• Konya16 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
“Konya Dünya’nın veri merkezi olacak”
03 Aralık 2015 Perşembe 17:46

“Konya Dünya’nın veri merkezi olacak”

Genç MÜSİAD Konya Şubesi tarafından düzenlenen Tecrübe Paylaşım Programlarında bu hafta “Osmanlı’nın Veri Merkezi Konya, Dünya’nın Veri Merkezi Oluyor” konusu ele alındı.

Toplantıya konuşmacı olarak katılan KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı İhsan Bostancı, katılımcılara KOP Bölge Kalkınma İdaresi çalışmaları ve Veri Merkezleri Bölgesi Uygunluk Araştırması Projesi hakkında bilgiler verdi.

MÜSİAD Konya Şubesi Brifing salonunda gerçekleştirilen programın açılış konuşmasını yapan Genç MÜSİAD Konya Şube Başkanı Emre Babayiğit, “Gerek ülkemizin gerekse de şehrimizin 2023 hedefleri hepimizin malumudur. Bu hedeflerin gerçekleştirilmesi ve şehrimizin geleceğe hazırlanması için çalışma yürüten önemli kurumlar var. Bu hafta bizler de bu kurumların başında gelen KOP Bölge Kalkınma İdaresi’nin çalışmaları ve yeni projeleri hakkında bilgiler almak istedik” dedi.
Kurum olarak temel amaçlarının bölgedeki kamu yatırımlarının planlamasını ve hayata geçirilmesini sağlamak olduğunu, bunun yanı sıra özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarının yürüttüğü çalışmaları da yakından takip ettiklerini belirten KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı İhsan Bostancı, “Ülkemizin 2023 hedeflerine ulaşmasının ve kalkınmasının yolu aslında bölgesel kalkınmadan geçmektedir. Bu noktada 2002 yılına kadar ülkemizde ekonomik açıdan geri kalmış ve kalkınma hamlesini gerçekleştirememiş bölgelerimizin ülkemiz için bir yük olarak görüldüğü politika izlendiğini üzülerek görüyoruz. Bu yanlış politika 2002 yılından itibaren terk edilerek, her bölge ülkemizin kalkınma hamlesine katkı sağlayacak bir zenginlik ve değer olarak görülmeye, bu çerçevede ülkemizin tüm bölgelerini kapsayan projeler üretilmeye ve hayata geçirilmeye başlandı. 1989 yılında bölgesel kalkınmayı harekete geçirmek amacıyla kurulan, ancak istenilen verim alınamayan GAP Bölge Kalkınma İdaresi Projesi’nin ilk eylem planı 2008 yılında hazırlandı ve yürürlüğe konuldu. Bu uygulamanın ciddi sonuçlar doğurmasıyla birlikte 2011 yılında Konya, Karaman, Aksaray ve Niğde illerini kapsayan KOP Bölge Kalkınma İdaresi, ardından Doğu Anadolu Bölgesi illerini kapsayan DAP Bölge Kalkınma İdaresi ve son olarak da Doğu Karadeniz Bölgesi illerini kapsayan DOKAP Bölge Kalkınma İdaresi kuruldu. Kurum olarak bizler de, bölgemizde kalkınmaya yönelik eylem planları hazırlayarak, gerek kamu ve gerekse de özel sektör yatırımlarını koordine etmek üzere çalışmalar yürütüyoruz. Bu doğrultuda ülkemizin özellikle son on yılda özel sektör desteğiyle büyümesini de göz önünde bulundurduğumuzda özel sektör temsilcileri ile bundan sonra da daha fazla birlikte çalışma gayreti içerisinde olacağımızı belirtmek isteriz. Kurum olarak bölgemizi ve şehrimizi her alanda geliştirecek ve geleceğe hazırlayacak projeler üretmeyi hedefliyoruz. Bölgemizin su sorununu çözmek amacıyla KOP İdaremiz bünyesinde yürütülen Mavi Tünel Projesi, bu sorunun çözülmesi adına her ne kadar önemli bir adım olsa da sorunu tam anlamıyla çözmeye yetmeyecektir. Bu nedenle şehir olarak özellikle tarım üretimi noktasında suyu modern sulama yöntemleri kullanarak tasarruf etmek zorundayız. Kömür ve yenilenebilir enerji konusunda ise şehrimizin ciddi potansiyeli var. Karapınar bölgesi, sahip olduğu kömür rezervlerinin kurulacak santrallerle işlenmesi ile sadece şehrimizin ve bölgemizin değil, aynı zamanda ülkemizin de enerji merkezi haline gelecektir. Ülkemizin ekonomik gelişmişlik ve kalkınmışlık açısından en iyi durumda olan bölgesi şüphesiz Marmara Bölgesi’dir; ancak devletimizin bölgeler arası gelişmişlik farklarını en aza indirme ve topyekün kalkınma modelini benimsediğini göz önünde bulundurursak KOP Bölgesi bu anlamda enerji imkanları, sanayi üretimi, ulaşım kolaylığı ve insan kaynağı ile yeni Marmara olma yolunda hızla ilerlemektedir” şeklinde konuştu.
Ayrıca ülkemizde bulunan yirmi beş adet veri merkezinin tek çatı altına toplanmasını amaçlayan Veri Merkezleri Bölgesi Uygunluk Araştırması Projesi’ne yönelik olarak yaptıkları çalışmalar hakkında da bilgi veren KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı İhsan Bostancı, “Dünya’daki veri miktarı her iki yılda bir iki katına çıkmaktadır. Bu artış da bu verilerin güvenli bir şekilde depolanabileceği ve istenildiği zaman ulaşılabileceği veri merkezleri ihtiyacını da beraberinde getirmektedir. Ülkemiz de, bu merkezlere ihtiyacı günden güne artan ülkeler arasında yer alıyor. İlgili bakanlığımız tarafından bu doğrultuda ülkemizin tüm verilerinin tek merkezde toplanmasına yönelik olarak Veri Merkezi Bölgesi oluşturulması planlanmaktadır. KOP Bölge Kalkınma İdaresi olarak bizler de bu merkezin Konya’da kurulması için yoğun çalışma yürütüyoruz. Yaptığımız araştırmalara göre şehrimiz, deprem, sel gibi doğal afetlerin görülme sıklığının düşük olması, asayiş açısından güvenli olması, jeopolitik konumu ve arazi varlığının uygun olması, iletişim imkanlarının geniş olması gibi kriterler açısından büyük avantaja sahip durumda. Ayrıca Konya’nın Osmanlı Devleti zamanından günümüze kadar her dönemde güvenilir bir liman olarak görülmesi de elimizi güçlendiren etkenler arasında. Hem kamu kuruluşlarımızın hem de özel sektörümüzün verilerini depolayacak şekilde planladığımız projenin şehrimize kazandırılması, şehrimizin ekonomisine ve gelişimine gerek doğrudan gerekse de dolaylı yollardan katkı sağlaması bakımından önem arz etmektedir” ifadelerine yer verdi.

resim-3-013.jpg

Programın sonunda Genç MÜSİAD Konya Şube Başkanı Emre Babayiğit, KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı İhsan Bostancı’ya günün anısına hediye takdim etti.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA