• Konya6 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Konya denizle buluşacak!
14 Eylül 2021 Salı 11:32

Konya denizle buluşacak!

Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı ve AK Parti Konya Milletvekili Ziya Altunyaldız, Konya ve ülke gündemine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Konya’nın liman bağlantısını sağlayan Karaman-Ulukışla-Mersin Hızlı Tren Hattı projesini yakından takip ettiklerini belirten AK Parti Konya Milletvekili Ziya Altunyaldız, “Karaman hattı bitti, açılmasını bekliyoruz. 2022’nin sonunda ise Ulukışla’ya ulaşmayı planlıyoruz. Bu aşamada, Ulukışla’dan Mersin Limanı’na olan YHT çalışmaları da devam edecek ancak bunun biraz zaman alacağını varsayarak konvansiyonel hat üzerinden 2022 sonunda liman bağlantısını sağlamayı hedefliyoruz” dedi.

 

Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı ve AK Parti Konya Milletvekili Ziya Altunyaldız, Konya ve ülke gündemine ilişkin açıklamalarda bulundu. Parti il binasında gerçekleştirilen basın toplantısında Altunyaldız’a İl Başkan Yardımcısı Ali Dığrak ve İl Yönetim Kurulu Üyesi Rıfat Çenesiz eşlik etti. Altunyaldız, sözlerine Pençe Şimşek Operasyonu sırasında şehit olan Sözleşmeli Er Ömer Faruk Erdem’e Allah’tan rahmet, ailesine ve sevenlerine sabır dileyerek başladı.


İKİNCİ ÇEYREKTEKİ BÜYÜMEYİ SANAYİİ SEKTÖRÜ SIRTLANDI

Geçtiğimiz günlerde 2021 yılı ikinci çeyrek büyüme verilerinin açıklandığını ve bu yıl içerisinde Türkiye’nin en hızlı büyüyen ülkeler arasında yer aldığını ifade eden Altınyaldız, “Salgının etkileri tüm dünyada halen hissedilirken, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın öncülüğünde, devlet ile millet birlikteliğinin gücüyle 2021 yılında da en hızlı büyüyen ülkeler arasında yer aldık. 2021 yılının ikinci çeyreğinde gerçekleşen yüzde 21,7’lik büyüme oranımız, OECD ülkeleri arasında İngiltere’den sonra en yüksek büyüme oranı olarak kayıtlara geçti. İkinci çeyrek büyüme bileşenlerimize baktığımızda güçlü büyümemizin aynı zamanda sürdürülebilir ve kapsayıcı olduğunu görüyoruz” dedi. “Ülke olarak üretmenin tutkusu, üretimin gücüyle büyüyoruz” diyen Altınyaldız, “Sanayi üretimimiz ikinci çeyrekte yüzde 41 arttı ve son 14 ayda 13 defa artarak dünya ülkeleri arasında önemli bir başarı elde etti.  Sanayimiz büyümemize katkısı son 23 yılın en yüksek seviyesine yükseldi. İkinci çeyrekteki yüzde 21,7’lik büyüme oranımızın 7,5 puanını, diğer bir deyişle üçte birini, sanayi sektörümüz tek başına sırtlandı. Bununla birlikte, üçüncü çeyreğe ilişkin özellikle imalat sanayii sektörüne ilişkin öncü göstergeler de sektörde bu güçlü performansın devam edeceğini bize işaret ediyor” ifadelerini kullandı.

211 MİLYAR DOLARLIK İHRACAT HEDEFİNİ YAKALAYACAĞIZ

Dünyada yaşanan çip krizi ve konteyner tedarikindeki sıkıntılara değinen Altınyaldız, bu süreçte Türkiye’nin, dış talebe cevap veren ihracatçılarının gücüyle birlikte büyümeye ve katma değer ortaya çıkarmaya devam ettiğini ifade etti. Altınyaldız, “Geçtiğimiz hafta açıklanan Ağustos ayı dış ticaret verileri bize Ağustos ayı itibarıyla tarihimizin en yüksek ikinci aylık ihracatına ve en yüksek Ağustos ayı ihracatına ulaştığımızı gösteriyor. Ağustos ayında ihracatımız yüzde 52’lik artışla 19 milyar dolara yükseldi. Geçtiğimiz aylarda yıllık ihracatımızda da 200 milyar dolar eşiğini aşarak dış ticarette yeni bir faza geçmiştik. Ağustos ayı itibarıyla yıllık ihracatımız da 207,5 milyar dolara yükseldi.  Şimdi 200 milyar dolar seviyesinin üzerinde kalıcı olma vakti. İnanıyorum ki açıklanan Orta Vadeli Program’da yer alan yılsonu itibarıyla 211 milyar dolarlık hedefimizi de yakalayacağız” diye konuştu.

SAVUNMA SANAYİİNDE İHRACAT ARTIŞI DİKKAT ÇEKİCİ

Konya’nın ihracatının Ağustos ayında yıllık bazda yüzde 65 artışla 258 milyon dolar olduğunu belirten Altunyaldız, “Ocak-Ağustos döneminde ise yüzde 46,5 artışla 1,9 milyar dolara yükseldi. 2020 yılında toplam ihracatı 2 milyar 185 milyon dolar idi. Eylül ayı itibarıyla 2020 yılının yıllık ihracatını geçeceğimiz öngörülüyor. Sektörel performansa baktığımızda, Ocak-Ağustos döneminde savunma sanayii dikkat çekiyor. Savunma sanayiinde Ocak-Ağustos ihracatı geçen seneye göre yüzde 200 artmış durumda. Demir ve demir dışı metaller, yaş meyve sebze, tekstil ve hammaddeleri, otomotiv endüstrisi gibi faaliyet kolları da Ocak-Ağustos döneminde Konya’da hızlı ihracat artışı yaşanan sektörler olarak öne çıkmaktadır” dedi.

ASELSAN KONYA TÜM DÜNYAYA ÖRNEK

ASELSAN Konya Silah Sistemleri Fabrikası’nın 17 Aralık 2020 tarihinde seri üretimine başlaması ile birlikte, sahip olduğu yetenek, kabiliyet ve nitelikli işgücü açısından, ulusal ve uluslararası arenada örnek teşkil eden yatırımlardan birisi olduğuna dikkat çeken Altunyaldız, “ASELSAN Konya, aynı zamanda nitelikli personel istihdamıyla da öne çıkıyor. Savunma sanayiinde şehrimizi önemli bir konuma eriştirecek olan bu yatırımın inşallah 800’ü mühendis olmak üzere 1200’ün üzerinde çalışanı olacak. AR-GE, tasarım ve inovasyon çalışmalarının yoğun olarak gerçekleştirildiği fabrika, sadece ülkemizin ihtiyacı olan silah ve silah sistemlerinin tasarım, üretim, pazarlamasını değil, tüm dost ve kardeş ülkeler için de ihtiyaç olabilecek ürünlerin üretilmesi açısından da önem arz ediyor. Cumhurbaşkanımızın direktif ve müjdeleri arasında yer alan Türkiye Silah Test Merkezi ile de İtalya’dan sonra ikinci sırada yer aldığımız ateşli silahlar ihracatının yanı sıra bu silahların tescil ve test süreçlerinde de dünyanın önde gelen merkezlerinden birisi olacağız” dedi. Karapınar’da yapılan Türkiye’nin en büyük güneş enerjisi santraline de değinen Altunyaldız, Santralin tam olarak bittiğinde dünyanın en büyük güneş enerjisi santrali olacağını belirtti.

KONYA METROSU’NDA İMZALAR ATILIYOR

Yapımı yılan hikayesine dönen Konya Metrosu ile ilgili yeni gelişmeleri de paylaşan Altunyaldız, “Konya Metrosu’nun finansman kredisi onaylandı. Çin ile ilgili pürüzler de yakın zamanda giderildi. Metro için imzalar 5-10 gün içerisinde atılacak” ifadelerini kullandı. Konya Organize Sanayii 6. Kısım Genişleme Bölgesi çalışmaları hızla devam ettiğini söyleyen Altunyaldız, buradan yeni iş imkanları ve yeni şirketler çıkarıp Konya halkına istihdam sağlamayı hedeflediklerini ifade etti.

KONYA’YI DENİZLE BULUŞTURACAĞIZ

Konya’nın limanlarla olan bağlantısını sağlamak amacıyla çalışmayı sürdürdüklerini ifade eden Altunyaldız, “Konya’yı denizle buluşturacağız. Bu, ihracatımız ve üretimimiz açısından son derece kıymetli. Konteyner fiyatlarını, tedarik zincirini, lojistiği sık sık gündeme taşıyoruz. Bu noktada, lojistiği bir şekilde çözemezseniz küresel anlamda rekabetçi olmanıza imkan yok. O yüzden Konya, üretimini burada gümrükleyerek doğrudan küresel destinasyonlara gidecek şekilde gemilere ulaştırabilir duruma gelmeli. Konya’nın liman bağlantısını sağlayan Karaman-Ulukışla-Mersin Hızlı Tren Hattı projesi, Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan tarafından yıllar önce onaylandı. Bu projede şu an Karaman hattı bitti. Küçük teknik prosedürler var ve açılmasını bekliyoruz. Daha sonra Ulukışla ve sonra da Mersin hattı hizmete alınacak. 2022 yılının sonunda Ulukışla’ya ulaşmayı planlıyoruz. Bu aşamada, Ulukışla’dan Mersin Limanı’na olan YHT çalışmaları da devam edecek ancak bunun biraz zaman alması nedeniyle Ulukışla’dan Mersin Limanı’na konvansiyonel hat üzerinden 2022 sonunda liman bağlantısını sağlamayı hedefliyoruz. Bu çalışmayı çok yakinen takip ediyoruz. Konya’nın sanayisi ve ihracatı açısından son derece değerli ve önemli buluyoruz” dedi.

SEYFULLAH KOYUNCU / YENİ HABER GAZETESİ

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
  • Ev Eşyaları Neye Göre Seçilir?
  • Spor Gereçleri ve Kullanım Şekilleri
  • Konyaspor uzatmalarda güldü!
  • Konya’da yarın elektrik olmayacak mahalleler (8 Şubat 2024)
  • Alev Alatlı hayatını kaybetti
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA