• Konya11 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Konya adliyesinden öyle bir karar çıktı ki!
05 Haziran 2009 Cuma 17:11

Konya adliyesinden öyle bir karar çıktı ki!

Konya 1. Asliye Hukuk Mahkemesi Hakimi Abdullah Çoban, çok konuşulacak bir karara imza attı.
Hakkında yazılan yalan habere karşı dava açan Radyoloji Uzmanı Keziban Arbağ'ın tazminat talebini reddeden Konya 1. Asliye Hukuk Mahkemesi Hakimi Abdullah Çoban, ret kararının gerekçesinde Arbağ'ın başörtüsü takması dolayısıyla yapılan ağır eleştirilere katlanmak zorunda olduğuna hükmetti.

Hakim Çoban'ın bu kararı sivil toplum kuruluşlarını ayağa kaldırdı. Çoban'ın tarafsız yargı ilkesine aykırı davrandığını ifade eden Konya Sivil Toplum Kuruluşları Platformu Başkanı Latif Selvi, bazı yargı mensuplarının hukuku toplumsal dayatmanın aracı haline getirdiğini belirtti. Kezban Arbağ'ın avukatı Hasip Şenalp ise davayı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne taşıyacaklarını açıkladı.

Konya Numune Hastanesi'nde görevli Dr. Keziban Arbağ ve Dr. Ayşe Yüceaktaş, Hürriyet Gazetesi'nde 17 Aralık 2006 tarihinde yayınlanan "Testis diye çekmediler" başlıklı haberde bir gencin ultrasonunu çekmeyerek, mağduriyetine sebep olmakla suçlandı. Haber üzerine olayı araştıran Sağlık Bakanlığı müfettişleri Arbağ ve Yüceaktaş'ın bu olayda kusuru bulunmadığını tespit etti. Hürriyet Genel Yayın Yönetmeni Ertuğrul Özkök, köşesinde gazete olarak hata yaptıklarını kabul ederek, suçlanan doktorlardan özür diledi.

Hukuki yollardan hakkını arayan Arbağ, Hürriyet Gazetesi ve Uğur Dündar aleyhine 150 bin TL'lik maddi ve manevi tazminat davası açtı. Davaya bakan Hakim Abdullah Çoban, Arbağ'ın tazminat talebini reddetti. Kararın gerekçesinde, Uğur Dündar'ın toplumun haber almasını sağlamakla görevli olduğunu, olayda kamu yararı ve toplumsal ilgi oluştuğunu öne süren Hakim Çoban, hakkın kullanılmasının hukuka uygun olduğuna hükmetti. Hakim Çoban'ın gerekçede, "Davacı ise kamu görevi gören doktor olarak, okuduğu müspet ilmin ve akılcı bilimin aksine başına taktığı 'türban' altındaki zihniyeti nedeniyle eleştirilmesine, bu eleştiriler ağır da olsa katlanmak zorunda olduğundan, ispat edilemeyen davanın reddine karar verilmesi gerekmiştir" demesi ise tepkilere yol açtı.

Konya Sivil Toplum Kuruluşları Platformu Başkanı Latif Selvi, kararı, "Hukuk, kimi ellerde ideolojik bir dayatmanın hukuk kılığı giydirilerek, toplum üzerinde baskı oluşturmanın aracı haline gelmiştir" şeklinde yorumladı.

Türkiye'de ciddi bir hukuk reformuna ihtiyaç olduğunu vurgulayan Selvi, "Hukuki kararlar verdiği iddiasında bulunanların değerlendirmelerinin ne kadar hukuki olduğunun sorgulanmasına ihtiyaç vardır. İnsanlar kendi özellerini, zihniyetlerini, takıntılarını hukuku kullanarak topluma benimsetmek için böyle bir yöntem kullanıyorlar." dedi. Bu hukuk anlayışının Türkiye Cumhuriyeti'ne yakışmadığını söyleyen Selvi, "Kamu vicdanı içerisinde değerlendirdiğimiz zaman, bir insan hangi zihniyete sahip olursa olsun böyle bir kararı tasvip edemez." diye konuştu.

Parlamentonun acilen ciddi bir hukuk reformu gerçekleştirmesi gerektiğini dile getiren Latif Selvi, şunları kaydetti: "Kararı verenlerin, verdikleri karardan dolayı la yüsel (sorgulanamaz) olmamalıdır. Bu ülkede her merciinin yaptığı şeyler sorgulanır, yargılanır ve teftişe açıktır. Bu insanlar verdikleri karardan ve yaptıkları açıklamalardan dolayı sorgulanmadıklarından dolayı bu süreçleri yaşıyoruz. Bu ifadeler bu ülkeye yakışmıyor."

İnsan Hakları ve Mazlumlar İçin Dayanışma Derneği (Mazlum-Der) Konya Şube Başkanı Mustafa Akmeşe, söz konusu davada radyoloji uzmanının başörtülü olmasından dolayı linç girişimine maruz kaldığını belirtti. Araştırılmadan, yargı sonucunu beklenmeden iki kadın doktorun başörtüsü sebebiyle gazete sayfalarında adeta mahkum edildiğini ifade eden Akmeşe, "Bu karar tarafsız yargı ilkesine aykırıdır. İnanılacak gibi bir şey değil. Bu karar bir insanın kıyafetinden dolayı rahatlıkla töhmet altında bırakılabileceğini ve hakarete maruz kalabileceğini iddia ediyor. 'Başörtülüysen hakareti hak ediyorsun' anlamı taşıyor. Bu kabul edilemez bir ifadedir. Bazı yargı mensuplarının inançlara nasıl şaşı baktığının net bir örneğidir. Yargının bir inanç karşısında nasıl taraf olduğunu gösteren bu durum ders olarak okutulabilir." ifadelerini kullandı.

Kezban Arbağ'ın avukatı Hasip Şenalp ise davayı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne taşıyacaklarını açıkladı. (CİHAN) 

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA