• Konya12 °C

Lokman Koyuncuoğlu

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Konya 5 Bakandan ne umdu ne buldu?

18 Ağustos 2009 11:11

 Merakla ve heyecanla beklenen Ekonomik Koordinasyon Kurulu toplantısı gerçekleşti. Sekiz Bakanın katılımı bekleniyordu, ancak Mehdi Eker, Nihat Ergün ve Ömer Dinçer gelemediler Konya’ya. Özellikle gündem Mehdi Eker üzerine yoğunlaşınca, yokluğu ciddi bir eksiklik oldu.

 
Salon seçimi ve misafirlerim yerleşimi gayet isabetliyken, bu büyük organizasyonu Türkiye’ye duyuracak basın için herhangi bir çalışma alanı belirlenmemesi büyük eksiklikti. Ayrıca nüfusu toplantıya katılan 8 ilden büyük olan Selçuklu başta olmak üzere diğer ilçe başkanları neden bu programa çağrılmadı?
 
Yemek tam bir sıkıntıydı. Ankara’dan gelen bazı bürokratlar yemek yemedi. Çünkü çok az yer vardı. Basın burada zaten düşünülmemişti. Yemek menüsü de oldukça basitti. Konya büyük bir gelenekten gelen başkentlik yapmış cömert bir şehirdir. Başka küçük şehirlerle Konya karıştırılmamalı. Bu şehrin kendine göre bir duruşu vardır, bunun değiştirilmesine de gerek yoktur. Bu program aksaklıklarından ders alması gerekenler umarım gerekli dersi almışlardır, onun için sözü fazla uzatmayalım.
 
Programın baş aktörü de olan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, açıkçası güven veren bir konuşma yaptı. Hem kriz tahlili hem de Türkiye’nin krize karşı geliştirdiği yöntemler ve bundan sonraki uygulamalar ayağa yere basan açıklamalardı. Yaşça programdaki en genç bakan olmasına rağmen, olgunluğu ve sempatisi ile de puan topladı Ali Babacan. Öyle sanıyorum ki, Türkiye’nin bundan sonraki, 20 yılında siyasette baş aktörlerden biri Ali Babacan olacak.
 
Maliye bakanı olarak yakından gözlemleme fırsatı bulduğumuz Mehmet Şimşek’i daha statükocu, daha çok vergi planlayan, yapılan vergi indirimlerinin hazineye maliyetini her fırsatta önümüze sunan, teklif edilen vergi ötelemesine şiddetle karşı çıkan biri olarak gördüm. Tamam maliye bakanı dediğin, hep parayı düşünürde, Mehmet Şimşek’te bu oldukça fazla. Üstelik sıklıkla espri yapıp dikkatleri dağıtan Kemal Unakıtan yerine, tam bir devlet görevlisi gelmiş.
 
Zafer Çağlayan’da çok sağlıklı elektrik alamıyorsunuz. Belki ticaretin içinden gelip, Sanayi Odası geçmişi bu düşünceye sevk ediyor, belki de onun yerine hep Konyalı birini Bakan olarak düşünmek bu psikolojiye itiyor. O gün söylediklerinden de açıkçası fazlaca tatmin olamadım. Benimkini önyargıya da verebilirsiniz.
 
Anadolu’nun gelişme projesini kendisine emanet edilen Cevdet Yılmaz gerçekten görevinin adamı. KOP, GAP ve DAP’tan sorumlu olmasının yanında Kalkınma Ajanslarının da kendine bağlanması büyük bir şans, Anadolu girişimcisi için. DPT’den geliyor olması birikim açından büyük avantajken, Mehmet Şimşek’teki devletçi yapıdan eser yok. Bölgesel kalkınmayı başarmak için en doğru isim.
 
KOP gündeminin ana tema olmasını beklediğimiz bu toplantının su ile bağlantılı Bakanı Veysel Eroğlu’na da değinmek lazım. Gerçi, bu bakanlığının KOP ve su konusunda sağlıklı bilgilere sahip olmadığını dolayısıyla bakana da bu bilgileri doğru veremediklerini düşünüyorum. Dolayısıyla doğru bir KOP envanterinin çıkması bu iş için temel şart. Her nedense Ankara KOP idaresine şiddetle karşı çıkarken, ovanın ne kadarının sulanacağının doğru bilgisini bile veremiyor. Özetle Konya’nın hayali KOP, Ankara’da doğru bilgilerin olmadığı sıradan bir proje olarak duruyor.
 
Toplantının öğleden sonraki biraz da tartışmaya açık bölümü daha ilgi çekiciydi. Üstelik bölge temsilcileri hükümet temsilcilerine her türlü sıkıntılarını açıkça söylediler. Gerçekten demokratik olan buydu. Bunlara çözüm bulmakta oraya gelen yetkililerin işi.
 
Konya adına söz alan Hüseyin Üzülmez, KOBİ başkenti için ne yapılacağını, Bankalardaki atıl paranın KOBİ’ lere destek için neden kullandırılmadığını, Üniversitenin bölünmesini, Kalkınma Ajansının devletçi mantıktan kurtulması gerektiğini, Konya’nın duble yollarda çok geri kaldığını, Hızlı trenin yavaş gittiğini, KOP idaresi kurulmasını, Tarım eylem planın çıkarılmasını,  Mesleki eğitim problemini, Havayolu ulaşımında Konya’ya hep kazık atıldığını, KDV indirimini, gündeme getirdi. Şimdi verilen cevapları da yazacağım ama yerim bitti. Önümdeki günlerde bunlara uzun uzun değinelim.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
  • Ev Eşyaları Neye Göre Seçilir?
  • Spor Gereçleri ve Kullanım Şekilleri
  • Konyaspor uzatmalarda güldü!
  • Konya’da yarın elektrik olmayacak mahalleler (8 Şubat 2024)
  • Alev Alatlı hayatını kaybetti
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA