




Konya 4. ve 5. Deprem bölgesinde
Jeoteknik Proje Başkanı Abdulkadir Bulduk, Konya’da 1997 öncesi yapılan yapıların riskli olduğunu belirterek “Konya’daki 4,7 şiddetinde depremin ardından vatandaşlarda ‘yapılar zarar verir mi’ endişesi oluştu” dedi.
Konya Aydınlar Ocağı tarafından Sille Kültür Evi’nde gerçekleştirilen Salı Sohbeti’nde,
“Konya Depremi ve Zemin Durumu” konuşuldu. Konya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Jeoteknik Proje Başkanı Abdulkadir Bulduk, bilgisayar sunumlu olarak gerçekleştirdiği konuşmasında, deprem nedir ve deprem çeşitleri hakkında bilgi verdi. Depremi “
KONYA DEPREM AÇISINDAN GÜVENLİ BÖLGEDE
Konya Ovası’nın zemini hakkında da bilgi veren Abdulkadir Bulduk, kıt’alar oluşurken Konya’nın göl halinde olduğunu ve suların çekilmesiyle birlikte alüvyonlu bir zemin oluştuğunu belirterek “Konya şehri yerleşim alanı kuvaterner yaşlı göl çökelleri üzerindedir. Konya Gölü’nün yaşı birkaç yüzbin yıldan zamanımıza kadardır. Beşyüz Evler – Kombassan Evleri – Akyokuş Hattının batısında kalan kısım çoklukla kayalık ve kısmen yamaç molozlarıyla alüvyon yelpazelerinden oluşurlar. Beşyüz Evler, Kombassan Evleri ve AkokuşHattı aynı zamanda Konya fayını belirler” dedi.
Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı ve Jeoloji Yüksek Mühendisi Abdulkadir Bulduk, Erzincan, Adana, Marmara ve Düzce depremlerinde binaların kalitesizliğinden kaynaklanan resimlerden örnekler göstererek sunumunu şu sözlerle tamamladı: Konya şehri 4. derecede deprem bölgesindedir. Deprem açısından oldukça güvenli bir bölgedir. Zemin ve aletten ziyade yapılaşma hatalarından kaynaklanan olumsuzluklar olabilir. Misal olarak yakın zamanlara kadar Konya’da 5 katlı binalara bile yığma yapım izni verilmiş idi. Bu hatalardan dolayı teklike oluşabilir. Yığma binalar inşaat sırasında bile kendi kendilerine göçmektedirlir.”
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA