• Konya14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Konevi Sempozyumu sona erdi
09 Ekim 2011 Pazar 15:30

Konevi Sempozyumu sona erdi

Meram Belediyesi Konevi Araştırma Merkezi (MEBKAM) tarafından organize edilen 2. Uluslararası Konevi Sempozyumu dün yapılan oturumlarla sona erdi.
Meram Belediyesi Konevi Araştırma Merkezi (MEBKAM) tarafından organize edilen “2. Uluslararası Konevi Sempozyumu” dün yapılan oturumlarla sona erdi.
 
Yerli ve yabancı ilim adamları, bu sempozyumun, gizli bir hazine ve buzdağı olan Sadreddin Konevi’nin daha iyi tanınması açısından önemli bir rol oynayacağını vurguladılar.
 6 - 8 Ekim 2011 tarihleri arasında Bera Otel’de gerçekleştirilen sempozyuma yurt içi ve yurt dışından katılan 85 ilim adamı, Sadreddin Konevi ve 13. yüzyıl Konyası hakkında önemli tebliğler sundu.
Sempozyumun kapanış oturumunu yöneten Konya İl Kültür ve Turizm Müdürü Yrd. Doç. Dr. Mustafa Çıpan, MEBKAM’ın kısa süre içinde yaptığı çalışmalarla göz doldurduğunu ifade ederek bu sempozyumun organizasyonunda emeği geçenleri kutladı.
Prof. Dr. Mustafa Tahralı da, güzel bir organizasyon gerçekleştirerek Sadreddin Konevi’nin daha iyi tanınmasına katkı sağladıkları için Meram Belediye Başkanı Dr. Serdar Kalaycı’ya ve MEBKAM’a teşekkür etti.
“KONEVİ BİR BUZDAĞIDIR”
Bu sempozyumun ortaya bir hakikat çıkardığını vurgulayan emekli öğretim üyesi Dr. Hasan Özönder, “Bu hakikat; Konevi’nin daha iyi tanınmasına dair atılan büyük bir adımdır. Konevi bir buzdağıdır. Görünen tarafı suyun üzerindeki kısmı, Konyalılar’ın bildiği bir yapıydı. Buzdağının esas muhteşem tarafı ise suyun altındadır. Her sempozyum, her araştırma ve her inceleme bu aysbergi daha iyi tanıtır hale getirmektedir. 3 – 5 yıl öncesine kadar Konevi Hazretleri, Konya’da bir mübarek zat olarak ziyaret edilen biriydi. Şimdi ise yapılan çalışmalarla çok daha iyi biliniyor” dedi.
Konya Müftüsü Şükra Özbuğday ise, sempozyumun organizasyonunda emeği geçenleri tebrik ederek şöyle konuştu: “Anadolumuz ve Konyamız, manevi dinamiklerle doludur. Bunların en önemlilerinden biri de Sadreddin Konevi Hazretleridir. Bu manevi dinamiklerimiz ve fikirleri daha iyi tanındıkça bir takım problemlerin ortadan kalkacağına, ülkemizin maddi ve manevi kalkınmasının artacağına inanıyorum.”
Sadreddin Konevi çalışmalarında dünden bugüne gelinen nokta hakkında bilgi veren MEBKAM Danışma Kurulu Üyesi ve Araştırmacı Yazar Mehmet Ali Uz, “Bizim nesil onun ismini Hacıveyiszade Hocamızdan duymuştur. Merhum hocamız, dualarında Konevi, Mevlana ve Bosnevi’nin ismini sürekli zikrederdi. Uzun yıllardır Konevi üzerindeki sis perdesi kaldırılamıyor ve bu gizli hazine ortaya çıkarılamıyordu. Tahralı hocamızın teşvikleriyle Konevi’nin bütün eserlerini tercüme eden Ekrem Demirli’ye teşekkür ediyorum. Bu sempozyum, Sadreddin Konevi ve düşüncesine olan ilginin süratle arttığını göstermiştir. Ayrıca sempozyumda önemli tebliğler sunan pek çok ilim adamının da genç olması, araştırmaların artması açısından çok önemlidir.” diye konuştu.
Konevi hakkında yapılacak her türlü araştırma ve çalışmaya destek vermeye hazır olduklarını kaydeden MEBKAM Başkanı Hasan Yaşar da şunları söyledi: “Konevi Kültür Merkezi’nde kalıcı bir Konevi Kütüphanesi’nin kurulması gerekiyor. Sadece ilmi toplantılarda konuşulup geçilmesi yerine istenildiğinde ulaşılıp netice alınabilmesi açısından böyle bir organizasyon yapısının oluşturulması çok önemlidir.”
“KONEVİ KÜTÜPHANESİ KURACAĞIZ”
Kapanış oturumundan sonra Meram Belediye Başkanı Dr. Serdar Kalaycı, bir teşekkür konuşması yaptı. Sempozyuma yurt dışından ve yurt içinden katılan bütün ilim adamları ve akademisyenlere teşekkür eden Kalaycı, “Böyle güzel bir organizasyona ev sahipliği yapmaktan büyük mutluluk duyuyorum. MEBKAM Başkanımızın ‘Konevi Kütüphanesi kurulması’ temennisini icraya dönüştürmeye hazırız. Bu konuda belediye olarak yapmamız gereken neler varsa hepsini yapmayı taahhüt ediyorum. Yeter ki Sadreddin Konevi ve diğer manevi mimarlarımız daha iyi tanınsın ve anılsın.” diye konuştu.
Başkan Kalaycı, Sadreddin Konevi’nin sadece akademik ve ilmi düzeyde anılmasının yeterli olmayacağını belirterek, “Sadreddin Konevi’yi halkımızın, gençlerimizin ve yavrularımızın anlayabileceği bir şekilde yapılacak çalışmalara da destek vermeye hazırız” dedi.
Kapanış oturumundan sonra sempozyuma katılan akademisyenler, Mevlana Kültür Merkezi’ndeki sema programını izlediler.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA