• Konya20 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Komşu eli boş gelmedi
11 Mayıs 2010 Salı 20:35

Komşu eli boş gelmedi

Komşu ziyarete eli boş gelmedi

Rusya Başbakan Yardımcısı Igor Seçin, Gazprom'un Türkiye'ye sattığı gazın daha makul seviyeye getirilmesi konusunda Türk tarafıyla birkaç alanda çalışmaların devam ettiğini bildirdi. Bakan Yıldız, Ankara'ya gelen Rusya Başbakan Yardımcısı Igor Seçin'i Esenboğa Havalimanında karşıladı. Taner Yıldız ile Rusya Başbakan Yardımcısı Seçin, burada ortak bir basın açıklaması yaptı.

Türkiye'ye bugün gelecek olan Medvedev'in, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmelerde bulunacağını ve yarın akşam da Türkiye'den ayrılacağını hatırlatan Yıldız, şunları söyledi: ''Bütün bu görüşmelere esas olarak, değerli arkadaşım sayın İgor Seçin'le beraber geçen hafta yaptığımız toplantılarda 2 önemli toplantıya esas olacak bir dizi düzenleme yapıldı, anlaşma taslakları hazırlandı. Bunları da inşallah kamuoyu ile hep beraber paylaşacağız. Şu ana kadar yapılan görüşmeler karşılıklı anlayış içerisinde geçti. Bundan sonraki görüşmelerin de güzel sonuçlar getireceğini temenni ediyorum.''

VİZESİZ DOLAŞIM

İki ülke vatandaşlarının vizesiz dolaşımı, tarım, turizm gibi konuların da görüşüldüğünü anlatan Seçin, şöyle konuştu: ''Rusya'yı ziyareti sırasında Sayın Erdoğan, Türkiye'den gelen malların daha kolay gümrük prosedüründen geçmesi için özel bir gümrük kapısının açılmasını rica etmişti. Bu konuda da olumlu adımlar atılmış olup, gelişmeleri beklemekteyiz. Bunun dışında turizmle ilgili sözleşmeler imzalanacak. Her iki ülke arasında bakanlıklar ve ilgili kurumlar arasında özellikle hukuksal çerçevede işbirliği geliştirilmesine dair çalışmalarımız devam etmekte olup, bütün bu çalışmalar, her iki ülke arasındaki işbirliğinin gelişmesi için altyapı zeminini hazırlayacaktır. Ayrıca enerji paketi, enerji ile ilgili konularda da işbirliğimiz devam ediyor. Şunu da belirtmek isterim ki böyle ciddi ve uzun vadede stratejik projeler genelde çok kısa sürede ve çabucak olmuyor. Müzakereler sırasında stresli anlar da yaşanabiliyor. Fakat bu konuda son noktayı koyacak devlet başkanlarımızdır.'' Seçin, enerji konusunda Rusya olarak öncelik verdikleri projelerin ''nükleer enerji, doğal gaz ve petrol taşımacılığı konularındaki işbirliği'' olduğunu da vurguladı.

RUSLARDAN ORTAK BANKA ÖNERİSİ

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye ile Rusya arasındaki görüşmlerde, Rus tarafının iki ülke arasında ortak bir banka kurulması önerisinde bulunduğunu bildirdi. Rusya Federasyonu Başbakan Yardımcısı Igor Seçin, Devlet Bakanı Çağlayan'ı ziyaret etti. İki bakan ve beraberlerindeki heyetlerin basına kapalı görüşmesinden sonra Çağlayan ve Seçin, gazetecilere açıklamalarda bulundu. Çağlayan, görüşmede, tavuk ihracatından limanlara, lojistik merkezine, iki ülke arasındaki ithalat ve ihracat konularından ortak bir mekanizmanın oluşturulmasına varıncaya dek birçok konuyu ele aldıklarını belirti. Devlet Bakanı Çağlayan, ''Tavuk ihracatıyla ilgili kota ve rakamlar da birkaç gün içinde belli olacak'' dedi. Rus tarafının liman konusunda da yaklaşım gösterdiğini, yeni liman alanları ve yeni lojistik merkezleri yapılacağını anlatan Çağlayan, enerjinin yanı sıra birçok alanda hava ulaştırmasından, demiryolu, karayolu ulaştırmasına kadar işbirliğinin devam ettiğini de söyledi. Çağlayan, şöyle devam etti: ''İki dost ve kardeş ülke, hele hele şimdi vizeyi de kaldırdıktan sonra artık her gün ülkemizde Rus vatandaşlarını daha fazla göreceğiz. Türkler daha fazla Rusya'da görev alacaklar. Bana göre Türkiye-Rusya arasında vizenin kaldırılması son derece önemlidir. Rusya-Türkiye arasında çok önemli bir kilometre taşıdır, tarihi bir kilometre taşıdır.''

SOÇİ LİMANI BUNDAN SONRA YÜK LİMANI OLMAYACAK

Igor Seçin ise Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ''iki ülke arasında ticareti 100 milyar dolara çıkarma'' hedefi konusunda çalıştıklarını, bu hedefe nasıl ulaşılacağının yöntemi üzerinde durduklarını belirtedrek, ''Bu hedefin artık ulaşılabilir olduğunu görüyoruz. İşbirliğimizi her alanda geliştirmek istiyoruz. Özellikle ortak lojistik merkezinin kurulması bu anlamda çok önemli'' dedi. Soçi Limanı etrafında altyapı konusunda bazı sınırlamaların mevcut olduğuna işaret eden Seçin, şöyle konuştu: ''Soçi Limanı tamamen olimpiyatlar için yapılacak inşaatlara yük kabulünü yapacak. Bu konuda Türk tarafının gösterdiği anlayışa teşekkür ediyoruz. Ayrıca geleceğe yönelik olarak Soçi Limanı'nın bundan sonra hiçbir zaman yük limanı olmayacağını da söylemek isteriz. Bu yüzden Türkiye'deki meslektaşlarımız, ortaklarımızla beraber sistematik bir karara varmaya çalışıyoruz.'' Bakan Çağlayan da Soçi Limanı konusunda ''1 Eylül'e kadar Türk gemileri oraya gidebilecek. O tarihe kadar diğer limanları hazır edecekler. Çok daha kalıcı, çok daha büyük bir lojistik merkezi ve limanın yapımı devam edecek'' dedi.

ORTAK BANKA KURULMASI ÖNERİSİ

Çağlayan, daha sonra yaptığı açıklamada, Rus tarafının, Igor Seçin'in ''ortak banka kurulması'' önerisinde bulunduğunu, bunun iki ülke arasındaki ticaret hacminin giderek artması açısından önemli olduğunu bildirdi. Türkiye-Rusya arasında iki ülkenin kendi paraları ile ticaret yapılabildiğini belirten Çağlayan, ''Türk Lirası ve ruble ile ticaret yapıyoruz. Bu çerçevede baktığımız zaman son derece olumlu bir öneri. Bu öneriyi ilgili bakan arkadaşıma da ileteceğim. Zannederim bu konuyla ilgili çalışmalar yapılacak. Türk-Rus ortak bir bankanın ekonomi ve ticaretimiz açısından son derece faydalı olacağı kanaatindeyim'' diye konuştu. Çağlayan, bir soru üzerine, Soçi Limanı'nı 1 Eylül'e kadar Ro-Ro gemilerinin kullanacağını, o tarihe kadar diğer limanların hazırlanacağını söyledi. Diğer limanların şu anda yaş meyve sebze ihracatçısı açısından çok elverişli olmadığını belirten Çağlayan, ''Soçi'yi artık yolcu, turizm ve olimpiyatlarla ilgili kullanmak istiyorlar. Ancak onun yanı sıra Novorossisk, Tuapse ve Gelincik'e bizim gemilerimizin gidebileceği tarzda hazırlık yapacaklar. Onları da 1 Eylül'e kadar bitirecekler. Novorossisk'i zaten kısmen kullanıyoruz'' dedi. Kanatlı et ihracatı konusunda ise Çağlayan, ''Özel kota istiyoruz, Türkiye'ye münhasır, Türkiye'ye has bir kota istiyoruz'' diye konuştu. Lojistik merkezinin yeri konusunda mutabakat sağlayamadıklarını da kaydeden Çağlayan, bu konunun tekrar görüşüleceğini, yer konusunda iki tarafın birbirini ikna etmeye çalışacağını söyledi.

RUSYA 150 BİN TON TAVUK ETİ İTHAL EDECEK

Rusya Federasyonu Tarım Bakanı Elena B. Skrynnık, Rusya'ya Türkiye'den ithal edilebilecek bu yıl için 57 bin ton olarak belirlenen kanatlı eti kotasının gelecek yıl için 150 bin tona çıkarıldığını bildirdi. Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Dimitri Medvedev'in heyetinde bulunan Tarım Bakanı Skrynnık, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker'i ziyaret etti. Ziyaretten sonra Eker ile birlikte açıklama yapan Skrynnık, Türkiye ile ilişkilerin gelişmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirirken, iki bakanlığın çalışmaları sonucunda, geçen yıl Türkiye'den Rusya'ya gıda ihracatının yüzde 14,70 arttığına işaret etti. Tarım alanındaki işbirliğinin artmasının, iki ülke arasındaki diğer alanlardaki ilişkilerin artışına örnek olduğunu anlatan Bakan Skrynnık, ''Bizim bakanlıklarımız arasındaki işbirliği, diğer alanlardaki ilişkilerin gelişmesinde lokomotif durumunda. Yarın imzalanacak anlaşmalar, ilişkilerimizi daha ileriye götürecek. Çalışmalarımıza aynı ruhla devam edeceğiz'' dedi. Skrynnık, AA muhabirinin, Rusya'ya Türkiye'den kanatlı eti ihracatındaki son durum ile ilgili sorusu üzerine, bu yıl için 57 bin ton olarak öngörülen ithalat kotasının gelecek yıl için 150 bin tona çıkarıldığını bildirdi. Görüşmeler sonucunda iki bakanlık arasında hukuki prosedürlerin azaltıldığını, hukuki açıdan ithalatta hukuki engel olmadığını vurgulayan Bakan Elena Skrynnık, ''Bundan sonraki gelişmeler özel sektöre bağlı. Kotalar açık, işlemler tamamlandı. Özel sektörde iki tarafın buluşup anlaşması gerekiyor. Ülkelerin izleyecekleri prosedür açısından bir sorun yok'' diye konuştu. Rusya Bakanı Skrynnık, Rusya'nın önde gelen tavuk eti ithalatçı firmalarından birinin başkanının da resmi heyette bulunduğunu söylemesi üzerine konuşan Miratog firmasının temsilcisi Linnik Viktor, konu hakkında 3 aydır Türk kuruluşları ile görüştüklerini söyledi. İthalat konusunda 2 alanda sorun yaşandığını anlatan Viktor, şu bilgiyi verdi: ''Kontrol ve gümrük vergilerinin yüksekliği konusunda sorun yaşanıyordu. Türkiye, ithalatta, Tayland, Kanada gibi vergi dilimi yüksek ülkelerin arasında bulunuyordu. 35 bin ton kota ayrılmıştı. Şimdi 150 bin tona çıktı. Yıl sonuna kadar Rusya'ya beyaz et ihracatında her türlü kolaylık sağlandı. Devletler anlamında yapılabilecek her şey yapıldı. Bundan sonra işlemler özel sektörün çalışmasına kaldı.'' Viktor, ''vergi ile ilgili bir düzenleme yapılıp yapılmadığı'' sorusu üzerine, verginin getirilecek ürünün kalitesine ve miktarına bağlı olduğunu, kota artırılırken gümrük vergileri ile ilgili kolaylık da sağlandığını söyledi.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA