• Konya14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Kolesterol ilaçları tartışılıyor
12 Aralık 2011 Pazartesi 12:38

Kolesterol ilaçları tartışılıyor

Prof. Dr. Sait Gönen yaptığı açıklamada, son günlerde kolesterol üzerinde yapılan tartışmaların hastalar ve hekimleri tedirgin ettiğini söyledi.
Selçuk Üniversitesi (SÜ) Meram Tıp Fakültesi Endokrinoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Türk Diyabet Cemiyeti Konya Şube Başkanı Prof. Dr. Sait Gönen, kolesterol ilaçlarının kullanımı ile ilgili, hastalara doktorunuza danışmadan hareket etmeyin uyarısında bulundu.
Prof. Dr. Sait Gönen yaptığı açıklamada, son günlerde kolesterol üzerinde yapılan tartışmaların hastalar ve hekimleri tedirgin ettiğini söyledi.
 
Kolesterolün birçok hormonun ve hücrenin yapı taşı olduğunu, Bu maddenin eksikliği veya fazlalığının insan organizmasında farklı etkileri bulunduğunu anlatan Prof. Dr. Gönen, "Kolesterol sadece besinlerle alınmaz, vücudumuzda önemli bir kısmı üretilir. Serumda ölçülen total kolesterol içerisinde vücuda yararlı ve zararlı etkileri olan gruplar vardır. Halk arasındaki tanımıyla iyi huylu kolesterol düzeyinin yüksek olması arzu edilen bir durumdur. Kötü huylu kolesterol ise hastadan hastaya da değişiklik göstermekle birlikte belli değerlerin üzerinde olması yine koroner arter hastalığı riskini artırır" dedi.
 
"TIPTA HASTALIK YOK HASTA VARDIR"
 
Prof. Dr. Gönen, kolesterolün yararlı ve zararlı etkilerinin kişiden kişiye hem genetik hem de metabolik özellikleriyle ilişkili olarak farklılık gösterebildiğini hatırlatarak, "Bu gerçeklik biz hekimlerin sıkça söylediği gibi, 'Tıpta hastalık yok hasta vardır' sözcüğünün ne denli doğru olduğunu ve benzer tartışmalarda da göz ardı edilmemesi gerektiğini göstermektedir. Zararlı kolesterol artışının bazı damar hastalıklarının oluşumunda risk faktörü olduğunu gösterir yeterli bilimsel veriler mevcuttur.
Ailesel olarak kolesterolü yüksek doğan çocukların 20'li yaşlarda miyokard enfarktüsü geçirerek öldüğünü biliyoruz. Bu olgular bize kolesterol yüksekliğinin zararlı olduğunu gösteren çok temel bir göstergedir ve bize kolesterol yüksekliğinin tedavi edilmesi gerektiğini gösterir. Bu durumda en önemli olan hangi kolesterol düzeyinin tehlikeli, hangisinin tehlikesiz olduğunun belirlenmesi ve bunun tartışılmasıdır. Özellikle diyabet, hipertansiyon, felç, kalp hastalığı gibi durumlarda kolesterolün bazı değerler üzerinde bulunması tıbbi tedaviyi gerektirir. Tedavi gerektiren durumlarda ilk uygulama tıbbi beslenme tedavisi ve fiziksel aktivitenin arttırılması şeklinde tanımlanan yaşam tarzı değişikliği olmalıdır. Ancak bunun yetersiz kaldığı durumlarda bilimsel olarak etkinliği gösterilmiş ilaçlara gereksinim olmaktadır" diye konuştu.
 
"DOKTORLARA DANIŞMADAN İLAÇLARINIZI KESMEYİN"
 
Son zamanlarda kolesterol ilaçları hakkında yapılan tartışmaların bu ilaçları kullanan birçok hastada kafa karışıklığı oluşturduğunu, hastaların ilaç kullanımını kesmesinin faydadan çok zarar vereceğini ifade eden Gönen, "Kolesterol düşürücü ilaç bir kere başladıktan sonra hayat boyu devam edilmesi gereken bir ilaçtır. İlaç kullanan hastaların kesinlikle doktorlarına danışmadan bu ilacı kesmemeleri hayati önem taşımaktadır. Gerek hasta gerekse doktorların güncel olarak klasik düşüncelere karşı çıkan, kanıta dayanmayan ve bir süre sonra geçerliliğini yitirecek görüş, makale ve kitapların etkisinde kalmamaları gerektiği düşüncesindeyim" şeklinde konuştu. ...
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
  • Ev Eşyaları Neye Göre Seçilir?
  • Spor Gereçleri ve Kullanım Şekilleri
  • Konyaspor uzatmalarda güldü!
  • Konya’da yarın elektrik olmayacak mahalleler (8 Şubat 2024)
  • Alev Alatlı hayatını kaybetti
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA