• Konya14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Kodak üretimi durdurdu!
11 Şubat 2012 Cumartesi 12:07

Kodak üretimi durdurdu!

Eastman Kodak, dijital kamera, cep video kamera ve dijital fotoğraf çerçevesi üretimini durduracağını bildirdi.
Eastman Kodak, dijital kamera, cep video kamera ve dijital fotoğraf çerçevesi üretimini durduracağını bildirdi.
     Eastman Kodak, dijital kamera, cep video kamera ve dijital fotoğraf çerçevesi üretimini durduracağını, Haziran ayına kadar dijital kamera işinden çıkmasının yılda yaklaşık 100 milyon dolar kaybı önlemeye katkısı olacağını açıkladı.
     George Eastman'ın 1880 yılında kurduğu Eastman Kodak, bütün dünyada Brownie ve Instamatic gibi fotoğraf makinalarıyla biliniyordu. Japon elektronik üreticisi şirketlerle girdiği rekabete yıpranan ve filmden dijital teknolojiye geçişe ayak uyduramayan şirketin, dijital kamera, cep video kamera ve dijital fotoğraf çerçevesi üretimini son vereceği açıklaması 132 yıllık şirkette bir çağın sona erdiğini gösteriyor.
     New York'ta Manhattan'da geçen ay 6,7 milyar dolar borçla iflas korumaya başvuran Eastman Kodak, bir yıllık yeniden yapılanma sürecinde faaliyetlerini sürdürmek için Citigroup'dan 650 milyon dolar kredi almıştı.
     Dünyanın ilk dijital kamerasını 1975 yılında yapan Kodak mühendisi Steven Sasson, Kodak'ın dijital kamera işinden çekilme kararını ''biraz üzücü'' bulduğunu, ancak bunun gelişen teknolojiyi kullanan bütün şirketlerin karşı karşıya olduğu dönüşümün parçası olduğunu söyledi.
     Sasson, ''Dijital görüntülemenin yaşamımızın bir parçası olduğu açık gerçek ve siz birçok farklı yönde görüntüler yakalayabilirsiniz. İnsanların birçok seçim şansı var, cep telefonları onlardan biri'' dedi.
     Eastman Kodak, 1990'dan sonra fotoğraf teknolojisini geliştirmek için 4 milyar dolar harcadı. Kodak, 2001 yılına kadar kendi dijital kameralarını tüketici pazarına getirmek için bekledi, ancak o zamana kadar Sony ve Canon gibi şirketlerin güçlü rekabetiyle karşı karşıya kaldı.
     Bu günlerde, tüketicilerin fotoğraf çekiminde iPhone gibi akıllı telefonları giderek artan biçimde kullanmaları dijital kamera satışlarını olumsuz etkiliyor. Akıllı telefon üreticileri LG, Nokia, Motorola ve Samsung, dijital kamera teknolojisi lisansı için Kodak'a ödeme yapmayı kabul ederken, Apple gibi şirketler ise patent hakları için mücadele ediyor.
     Dijital teknolojinin yükselişiyle ve film işinde ortaya çıkan rekabetle başetmek için yıllardır mücadele veren 132 yıllık geçmişe sahip Eastman Kodak, geçen ay New York'ta Manhattan'da iflas mahkemesine başvurmuştu.
     Şirket, faaliyetlerine devam edeceğini ve iflas koruma yoluyla maliyetlerini kısarak ve patent haklarından bazılarını satarak iflas korumadan çıkmayı umduğunu açıklamıştı.
     Kodak'ın durumu geleneksel film işinden gelirlerinin düşmesi, dijital kameralarda ve yazıcılarda Canon ve Hewlett-Packard (HP) gibi firmalarla on yıldır süren rekabette geri kalması yüzünden kötüleşti. Kodak'ı, düşen film satışları arasında yazıcı satan bir şirkete dönüştürme çabaları ve emeklilere olan yükümlülükleri şirkete pahalıya patladı.
     Şirketin CEO'luğuna 2005 yılında getirilen eski Hewlett-Packard CEO'su Antonio Perez, HP'deki başarısını Kodak'ta tekrarlayamadı.
     Yazıcı işindeki stratejisi sorgulanan Perez, Kodak'ın başına geldikten sonra şirket her yıl para kaybetmeye başladı ve 2005 yılından bu yana şirketin piyasa değeri geçen yıl itibariyle 7,2 milyar dolar eridi. Son yedi yılda altı yıl arka arkaya zarar eden Kodak'ın bir yıl önce 1,4 milyar dolar olan nakidi 862 milyon dolara geriledi.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA