• Konya16 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
KOBİlere ve esnafa 70 milyar TLlik müjde
08 Şubat 2014 Cumartesi 13:56

KOBİ'lere ve esnafa 70 milyar TL'lik müjde

17 Aralık ile birlikte faiz artışının reel sektöre zarar vermesinin önüne geçecek paket hayata geçiyor.

17 Aralık darbe teşebbüsünün ardından piyasaya yapılan saldırılar sonucu artırılan faizlerin özellikle reel sektörezarar vermesinin önüne geçmek için planlanan tedbirler birer birer hayata geçiyor, TAKVİM'in de gündeme getirdiği kredi desteği için İşsizlik Fonu'ndaki 70 milyar lira kullanılacak.

LOBİYE FIRSAT YOK

Bu şekilde hem bütçe dengelerinin bozulmasının önüne geçilecek hem de lobilerin istediği kamu harcamalarını artırıp hazinenin tekrar yüksek faizle borçlanması da önlenmiş olacak. Yenisisteme göre İşsizlik Fonu'nda biriken para, kredi olarak KOBİ ve esnafa verilecek. 70 milyar lirayı bulan Fon'daki kaynak bundan sonra üç kamu bankasından biri tarafındandeğerlendirilecek. Böylece kamu bankaları esnaf ve KOBİ'ler başta olmak üzere reel sektöredaha çok kredi kullandırabilecek. Fon'da biriken para için Ziraat Bankası, Halk Bankası ve VakıfBank sunacakları cazip faiz oranı teklifleriyle yarışacak. En yüksek faiz oranını veren bankaFon'da biriken mevduatı değerlendirecek.

ÖNCELİK TARIMA

Bono ve tahvile yatırılacak finansman Merkez Bankası'nın politikalarına da aykırı olmayacak. Fon'un kamu bankaları tarafından değerlendirilmesinin Hazine Müsteşarlığı ve Merkez Bankası'nın da elini güçlendireceği belirtiliyor. Fon'dan gelen kaynak ile tarım sektörü daha fazladesteklenirken, iş dünyasının finansmana rahat erişiminin ülke ekonomisinin büyümesine de katkı sağlayacağı belirtiliyor. Birçok bankanın aktif büyüklüğünden daha büyük olan bu kaynakHazine'nin iç ve dış borçlanma çerçevesinde ihale, halka arz, doğrudan satış ve benzeri yöntemlerle ihraç edilen Devlet İç Borçlanma Senetleri'ne (DİBS) yatırılabilecek.

 

Kredileri yüzde 36 arttı

KOBİ'lere kullandırılan toplam nakdi kredilerin tutarı 2013 sonu itibarıyla bir önceki yıla göre yüzde 36 artarak 271.4 milyar liraya ulaştı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu(BDDK) verilerine göre, KOBİ'lere verilen toplam kredilerin yüzde 42.3'üne karşılık gelen 114.9 milyar liralık kısmı orta büyüklükteki işletmelere kullandırıldı. Küçük işletmelere 85.7 milyar lira,mikro işletmelere ise 70.8 milyar lira krediler kullandırıldı.

 

Kaynak: Takvim

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA