




KOAH' ta erken tanı hayat kurtarıyor !!
Tütünün sadece sigara olarak içilmesi değil; puro, pipo veya nargile şeklinde kullanılması da KOAH için risk yaratır. Sigara dumanına pasif olarak maruz kalanlar, yani kendileri sigara içmedikleri halde, duman altı olanlar da KOAH tehdidi altındadırlar Yakın yıllara kadar KOAH bir erkek hastalığı olarak bilinirdi; çünkü geçmişte kadınlar erkekler kadar çok sigara içmiyorlardı. Sigara tiryakiliğinin kadınlar arasında bir salgın gibi yayılmasıyla KOAH' lı kadınların sayısı da her geçen gün katlanarak artmaktadır.
KOAH’ın başlıca belirtileri öksürük,balgam çıkarma ve nefes darlığıdır. Belirtiler özellikle kış aylarında artış gösterir. Doktorun, hastanın şikayetlerini detaylı bir şekilde sorgulaması ve iyi bir muayene, tanı konması açısından çok önemlidir.
Akciğer röntgeni bulguları ve hava yolu darlığını ölçmeye yönelik solunum testleri KOAH tanısını doğrular.Solunum yakınmalarına ek olarak başka organlarla ilişkili belirti ve bulgular da görülebilir. Kaslarda güçsüzlük, yüksek tansiyon, bacaklarda şişlik, kalp atımında düzensizlik ve psikolojik bozukluklar gibi. İlerlemiş hastalarda hastanın günlük işlerini yapması, hatta kendi ihtiyaçlarını gidermesi bile zorlaşabilir.
Küresel bir sağlık sorunu haline gelen KOAH'ın görülme sıklığı, tüm dünya ülkelerinde her geçen gün artıyor. Dünyada yaklaşık 600 milyon kronik KOAH hastası bulunuyor ve hastalığa yakalananlardan her yıl 2,7 milyonu ölüyor. Türkiye'de de yaklaşık 5 milyon KOAH hastası bulunuyor. Bu hastalardan 26 bini her yıl hayatını kaybediyor. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre insanların en çok hayatlarını kaybettiği hastalık sıralamasında KOAH, AIDS'in arkasından 5. sırada. AIDS herkes tarafından çok bilinmesine rağmen KOAH çok az biliniyor. Türkiye'de de 5 milyon hastadan yüzde 90'ı hasta olduğunun farkında değil.
Sigara içen KOAH' lıların sigarayı mutlaka bırakması gerekir. Bu sayede, hastalığın ilerleme hızı yavaşlatılmış olur ama bronşlarda meydana gelen bozuklukların ve akciğer fonksiyonlarındaki kayıpların tamamen düzelmesi mümkün değildir KOAH' a yakalanmamanın çaresi hiç sigara içmemek ve sigara içilen yerlerde de bulunmamaktır.
İlaç tedavisi olarak, hava yollarını genişletici ve hava yollarında ödemi ve iltihabı azaltıcı ilaçlar kullanılmaktadır. Hastanın bol sıvı alımı ve bulunduğu ortamın havasının nemli olması sağlanmalıdır. Geçirilen enfeksiyonlar bu hastaların yakınmalarını artırdığından, her yıl grip aşısı ve beş yılda bir zatürre aşısı yapılması önerilir. İlerlemiş hastalıkta evde oksijen tedavisi ve hava yollarının açık kalmasını destekleyici basınçlı cihazların kullanımı tercih edilebilir.
Hastalığın erken teşhis edilmesi halinde tedavisi çok kolaydır. Ancak erken teşhis konulamadığı için hastanelerde tedavi gören birçok insan, çare ararken maddi açıdan da sıkıntı çekiyor. Oysa nefes darlığı çeken insanlar bir hekime göründüklerinde, hastalık hem kolay tedavi edilecek, hem de masrafsız olacaktır. Ülkemizde artık bir çok göğüs hastalıkları kliniği bünyesinde bulunan Solunum Fonksiyon Testi’nin yapılmasıyla KOAH tanısı kolayca konulabilir.
Kendinizi ihmal etmeyin. Nefes darlığı, öksürük, balgam yakınmalarınız varsa, mutlaka bir Göğüs Hastalıkları Uzmanı’na başvurun ve KOAH hastası iseniz erken tanı şansını yakalayın.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA