• Konya17 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
KMÜde Yerel Yönetimler Reformu anlatıldı
04 Nisan 2012 Çarşamba 14:16

KMÜ'de Yerel Yönetimler Reformu anlatıldı

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinde (KMÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) tarafından Yerel Yönetimler Reformu konulu konferans düzenlendi.
Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinde (KMÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) tarafından “Yerel Yönetimler Reformu” konulu konferans düzenlendi. Konferansa Selçuk Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Akif Çukurçayır konuşmacı olarak katıldı.
İİBF Karamanoğlu Mehmetbey Konferans Salonunda 3 Nisan salı günü yapılan konferansa KMÜ Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kemal Esengün, çok sayıda akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.

Prof. Dr. Mehmet Akif Çukurçayır Osmanlı’dan günümüze kadar yerel yönetimlerin geçirdiği süreci örnekler vererek anlattı. Türkiye’de yaşanan somut anlamda değişimin, dönüşümün zorluğuna değindi ve buna kanıt olarak yerel yönetimle ilgili yasaları gösterdi. 1913’te çıkan il özel idaresi kanunun 2004’te yürürlükten kaldırıldığına, 1924 tarihli köy kanunun ise hala yürürlükte olduğuna dikkati çekti.

 Konuşmasında hazırlık aşamasında olan köy reformundan bahseden Çukurçayır “Yeni düzenlemelere göre köy sayısı 38 binden 16 bine inecek ve köyler mahalle olarak tanımlanacak.”dedi. Büyükşehir belediyelerine yönelik düzenlemeler hakkında bilgi verdi ve bu kapsamda büyükşehir belediyelerinin yetki alanlarının il sınırlarına kadar genişlemesinin yer aldığını belirtti. Büyükşehir belediye sayısının da 16’dan 29’a yükseleceğini söyledi.
Prof. Dr. Mehmet Akif Çukurçayır Türkiye’de Gayri Safi Milli Hâsıla’dan %5 kaynağın belediyelere aktarıldığını, Avrupa’da bu oranın %16 olduğunu açıkladı. Çukurçayır  “Kaynaktan daha önemli olan kavram verimliliktir. Asıl reform idari personelin kapasitesinin güçlendirilmesidir. Nitelikli ve yetkin personel çalıştırılmalıdır.” diye konuştu.
Çukurçayır Batı’da çıkan her modelin ülkemize uyarlama anlayışının yanlış olduğunu belirterek, “ Hayatı ıskalamadan, kendimize özgü yenilikler bulmalıyız. Şehirlerimizin kültürel dokusunu yaşatmalıyız.” diyerek konuşmasını sonlandırdı. Konferans sonunda KMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kemal Esengün tarafından Prof. Dr. Mehmet Akif Çukurçayır’a plaket takdim edildi.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
  • Ev Eşyaları Neye Göre Seçilir?
  • Spor Gereçleri ve Kullanım Şekilleri
  • Konyaspor uzatmalarda güldü!
  • Konya’da yarın elektrik olmayacak mahalleler (8 Şubat 2024)
  • Alev Alatlı hayatını kaybetti
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA