• Konya17 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Klima nasıl kullanılmalı?
03 Haziran 2013 Pazartesi 13:38

Klima nasıl kullanılmalı?

Özel Selçuklu Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Sait Önal, yanlış klima kullanımının insan sağlığını olumsuz yönde etkileyebileceğini söyledi.
Yanlış konumlandırılmış, aşırı soğuk hava üfleyecek şekilde ayarlanmış, ani soğutan, kalitesiz, filtre temizliği yapılmayan klimaların sağlığımıza olumsuz etkiler bırakacağını belirten Dr. Sait Önal, “Yanlış kullanılan klimalar üst solunum yolları hastalıklarından, eklem tutulmalarına, bulaşıcı hastalıklardan, kulak burun boğaz hastalıklarına, baş ağrısından, yüz felcine, lejyoner hastalığından, kalp rahatsızlıklarına kadar birçok hastalığa davetiye çıkarmaktadır” diye konuştu.

KLİMA NASIL KULLANILMALI
Bu rahatsızlıklardan korunmak adına klima kullanılırken sıcaklığın dışarıdaki hava durumuna göre ayarlanması gerektiğini vurgulayan Dr. Önal, “Klimanın dışarıdaki hava sıcaklığından en fazla 6-7 derece düşüklükte ve yüzde 40-45 nemle çalıştırılması gerekiyor. Sıcak havalarda dışarıdan klimalı ortama girildiğinde terli vücutla klimanın karşısında durmak veya klimanın direkt rüzgarının vurduğu bir yere oturmak çok tehlikelidir. Hem üst solunum yollarımız hem kulak burun boğaz sistemimiz hem de eklem ve kaslarımız bu denli hızlı bir hava değişimini kaldıramaz ve rahatsızlanır. Klimanın ortamı ani şekilde soğutmaması gerekir. Bununla birlikte yatarken klimalar kapatılmalı veya saat ayarı yapılarak en fazla 1 saat sonra kapanacak şekilde çalıştırılmalıdır. Klimalarımızın filtre temizliği her 3 ayda bir yapılmalıdır” dedi.
Klimaların neden olduğu en büyük sorunlardan birinin üst solunum yolu enfeksiyonları olduğunu da kaydeden Dr. Önal, “Üst solunum yollarımızın ani sıcaklık değişimi sonucu kurumasıyla birlikte sinüslerimiz, kulağımız, bademciğimiz ve boğazımız zarar görür. Bu etki nedeniyle farenjit, sinüzit, orta kulak iltihabı, bademcik enfeksiyonu gibi rahatsızlıklarının vukuu bulma riski artar” şeklinde konuştu.

ALERJİK VE BULAŞICI HASTALIKLARA DİKKAT
Polen filtresi düzenli değiştirilmeyen klimalarda polen, küf mantarı, virüs ve mikropların birikeceğini hatırlatan Dr. Önal, “Klimayla beraber tüm iç ortama yayılan bu maddeler kişileri alerjik ve bulaşıcı hastalıklara karşı etki altında bırakır. Sıcak ve nemli havadan ani şekilde soğuk ve daha kuru havaya geçen vücudumuzda oluşan rahatlama ve hızlı soğuma bizi alerjenlere, virüslere ve enfeksiyonlara karşı daha savunmasız hale getirir. Klimanın etkisiyle tüm iç mekana yayılmış olan alerjenler, lejyoner virüsü, grip virüsü gibi zararlı etmenlerde bu sayede vücudumuza kolayca etki edebilir” ifadelerini kullandı.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
  • Ev Eşyaları Neye Göre Seçilir?
  • Spor Gereçleri ve Kullanım Şekilleri
  • Konyaspor uzatmalarda güldü!
  • Konya’da yarın elektrik olmayacak mahalleler (8 Şubat 2024)
  • Alev Alatlı hayatını kaybetti
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA