• Konya13 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Kızkalesi Adası, turizme kazandırılacağı günü bekliyor.
13 Ağustos 2010 Cuma 14:23

Kızkalesi Adası, turizme kazandırılacağı günü bekliyor.

Türkiye'nin en büyük tatlı su gölü olan Beyşehir Gölü içinde bulunan Kızkalesi Adası, turizme kazandırılacağı günü bekliyor.
25 yıl önce bir dönem kazı çalışmaları başlayan ancak yaşanan bir kaza nedeniyle 25 yıldır ara verilen çalışmaların tekrar başlaması için çalışmalar yürütülüyor. 1981-85 tarihleri arasında bölgedeki kazı çalışmalarına katılan 18 Mart Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rüçhan Arık, o dönemde yapılan kazı çalışmalarında Selçuklu döneminin yanı sıra Roma ve Bizans dönemine ait bulgulara da rastladıklarını dile getirdi. Adada bir Selçuklu şatosu olduğunu ve bunun gün yüzüne çıkarılması gerektiğini dile getiren Prof. Dr. Rüçhan Arık, "Bölgede Selçuklu dönemi kadar Bizans ve Roma dönemine ait bulgulara da rastladık. Yani o yıllardan kalan bizim mescitlerimizin karşılığı olan bir kilise bulmuştuk. Zeminde mozaik ve freskler bulmuştuk ama çok kötü durumdalardı. Daha sonra küçük bir Selçuklu hamamı bulduk. Ancak kazılara ara verilmesi nedeniyle bunları turizme ve tarihimize kazandıramadık" dedi.
Bölgeye ulaşımın sadece tekneler vasıtasıyla yapılabildiğini ancak balıkçı tekneleriyle bölgeye 45 dakikada varabildiklerini ifade eden Arık, "Bize hızlı bir tekne tahsis edilirse bölgeye 10 dakikada gidip 10 dakikada gelebiliriz. Bu sayede kazı çalışmalarını hızlı bir şekilde devam ettirebiliriz. Ayrıca çalışma alanında sığınacak bir yerimiz yok. Güneşin altında çalışmak zorunda kalıyoruz. Ancak bizler her koşulda o bölgeyi tarihe kazandırmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz" şeklinde konuştu.
İNANÇ TURİZMİNE KAZANDIRILABİLİR
Selçuklu döneminde bölgede Selçuklular ile Hıristiyanların bir arada kardeşçe yaşamış olduğunu ve bunun da önemli bir kazanım olduğunu ifade eden Arık, "Konya, inanç turizmiyle öne çıkan bir kentimiz. Bu bölgeyi turizme kazandırabilirsek, hem Türkiye, hem de Konya için büyük bir kazanım olacak. Bu bölge mutlaka turizme ve tarihe kazandırılmalı" şeklinde ifade etti.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA