• Konya5 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Kızıldeniz Valisi Konya Ticaret Borsası’nda
21 Mart 2018 Çarşamba 15:51

Kızıldeniz Valisi Konya Ticaret Borsası’nda

Kızıldeniz Eyalet Valisi Ali Ahmed Hamid ve Sudan Ankara Büyükelçisi Yusuf Ahmet Et-Tayib Yusuf El-Kordofani tarım, hayvancılık alanında çeşitli temaslarda bulunmak üzere Konya Ticaret Borsası’nı ziyaret etti.

Ziyaret kapsamında, Konya Ticaret Borsa Genel Sekreteri Esat Bilici tarafından borsanın işleyişi, şirketleri, şehrin tarım ve hayvancılık ticareti ve potansiyeli hakkında Vali Ali Ahmed Hamid ve Büyükelçi Yusuf Ahmet Et-Tayib Yusuf El-Kordofani’ye sunum yapıldı.

Ticaret Heyetleri Oluşturalım

İki ülke arasındaki ilişkilerin Türkiye'nin bölge stratejisi doğrultusunda önemli mesafe aldığını ve karşılıklı büyükelçiliklerin açıldığını ifade eden Konya Ticaret Borsası Başkanı Hüseyin Çevik, “Ülkemizin ve şehrimizin üretim gücü, donanımı, bilgi birikimi ve Sudan’ın üretim alanları düşünüldüğünde ticaret hacmimiz maalesef istediğimiz seviyelerde değil. İkili ticaret hacmi son yıllarda iki kat artarak 500 milyon dolar seviyesine ulaşmış olsa da yeterli değildir. Sudan ile ikili ilişkilerimiz Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın ziyaretleri sonrası ivme kazanmıştır. Türkiye ve Sudan arasında yapılan tarım arazisi kiralama ve son olarak geçtiğimiz günlerde resmi gazetede yayınlanan sermayesinin yüzde 80’i TİGEM’e ait Türk Sudan Uluslararası Tarım ve Hayvancılık A.Ş.’nin kurulması inşallah ticari ilişkilerimizi daha da geliştirecektir. Bu üretim ortaklığı her iki ülkeye de ekonomik fayda sağlayacaktır. Ülkemizin bilimsel ve teknik alt yapısının, Sudan'ın doğal kaynak potansiyeli ile birleştirilerek her iki ülke ve bölgenin sürdürülebilir gıda hedeflerine ulaşmasını sağlamalıyız. Bildiğiniz üzere devlet olarak Sudan’da 793 bin hektarlık araziyi 99 yıllığına kiraladık. Bu arazinin 12 bin 500 hektarını, TİGEM; kalan kısmını da Türk şirketleri işletecek. Bununla birlikte iki ülke ticareti hedeflenen 10 milyar dolar seviyesine ulaşacak. İnanıyorum ki bu üretim ve ticaret ortamında yatırım yapacak tarım ve hayvancılık firmalarımız ticaret hacmimizi daha da yukarıya taşıyacaklardır. İlerleyen süreçte sadece tarım değil, hayvancılık ve balıkçılık da Türkiye-Sudan ticaretine konu olacaktır.” dedi.

Sudan’da oluşacak tarım, hayvancılık ticaretinde Konya Ticaret Borsası olarak bilgi birikimlerini her zaman paylaşmaya hazır olduklarını belirten Başkan Çevik, “ Borsamız gerçekleşen işlem hacmiyle, Elektronik Satış Salonuyla, BorsaKonya Elektronik Platformuyla, lisanslı depoculuk yatırımları ve proje çalışmalarında sona gelinen Milli Tohum ve Gen Teknolojileri Vadisi projesiyle Türkiye’nin en aktif borsalarından biridir. Borsamız, dünyadaki modern borsacılık örneklerini de kendisine hedef belirlemektedir. Şehrimizde ve ülkemizdeki tüm kurum ve kuruluşlarla, sivil toplum kuruluşlarıyla ikili ilişkilerimizi sıkı tutmakta, şehrimiz ve ülkemiz faydasına çalışmaktayız” diyerek, ticaret heyetleri oluşturulmasını istedi.

Sudan Keşfedilmeyi Bekliyor

Afrika’nın en geniş üçüncü ülkesi olan Sudan’ın büyük bir potansiyeli olduğunu ifade eden Sudan Kızıldeniz Eyalet Valisi Ali Ahmed Hamid Bakanı Elsadig Mohammed Ali, “Türkiye'nin Sudan'da çok güçlü bir konumu var. Bunu değerlendirmemiz lazım. Sudan'dan pek çok ülkeye açılabilirsiniz. Onun için sizleri Sudan'ı ziyaret etmeye, yatırım fırsatlarını yerinde görmeye davet ediyorum.” diyerek, özellikle tarım ve tarımsal ticaret konusunda Konya’nın ve Konya Ticaret Borsası’nın bilgi, tecrübe ve ticari işbirliğinden faydalanmak istediklerini belirtti. Başkan Çevik’in ticaret heyetleri oluşturulması önerisini hayata geçireceklerini ifade eden konuk bakan, bu amaçla yapılacak çalışmalarda Konya Ticaret Borsası’nın desteğini almanın kendileri açısından değerli olduğunu belirtti.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
  • Ev Eşyaları Neye Göre Seçilir?
  • Spor Gereçleri ve Kullanım Şekilleri
  • Konyaspor uzatmalarda güldü!
  • Konya’da yarın elektrik olmayacak mahalleler (8 Şubat 2024)
  • Alev Alatlı hayatını kaybetti
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA