• Konya21 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Kıvrıkoğlunun emri TSKyı yalanlıyor
24 Ocak 2010 Pazar 10:42

Kıvrıkoğlu'nun emri TSK'yı yalanlıyor

Eski Genelkurmay Başkanı Kıvrıkoğlu, 2000 yılında yayınladığı emirde tatbikat planları ve harp oyunlarında gerçek isimler ve kişilerin kullanılmasını yasakladığı ortaya çıktı
Balyoz Darbe Planı’nın senaryo çalışması olduğu ileri sürülürken 2000 yılında dönemin Genelkurmay Başkanı Hüseyin Kıvrıkoğlu’nun bu tür çalışmalarda gerçek isim kullanılmamasını yasakladığı ortaya çıktı. Kıvrıkoğlu’nun; plan, seminer ve senaryo çalışmalarında bölge, yer, kişi ve ülke ismi gibi unsurları tanımlanırken gerçek isim yerine kırmızı kuvvetler, mavi kuvvetler, x ülkesi, b örgütü gibi tabirlerin kullanılması emrini verdiği talimattan sonra benzer çalışmalarda gerçek isimlerin kullanılmasından vazgeçildiği bildirildi.

Onlarca gazeteci, bürokrat ve siyasetçi hakkında lahikaları da barındıran Balyoz Harekat Planı’nın emir komuta zinciri içinde hazırlanan senaryo ve plan formatına uygun olmadığı öğrenildi. Balyoz’un kamuoyuna yansımasından sonra harp oyunu, senaryo gibi açıklamaların ise çelişkili olduğu bildirildi. Genelkurmay’ın formatına göre 2000 yılında dönemin Genelkurmay Başkanı Hüseyin Kıvrıkoğlu’nun emriyle bu tür çalışmalarda gerçek isimlerin kullanılması yasaklandı.

PERSONELİN SİCİL BİLGİLERİ DAHİ VAR

2002-2003 yıllarında hazırlandığı belirtilen Balyoz Güvenlik Harekat Planı’nın içeriğinde ise bu talimata rağmen gerçek isimler, kurumlar, adresler hatta görev alacak personelin sicil numaralarının dahi verilmesi dikkat çekiyor.

GENELKURMAY’IN HABERİ YOK MU?

2000 yılından sonra Türk Silahlı Kuvvetleri’nde bu tür harp oyunu ve senaryolarda düşman için ‘kırmızı kuvvet’, dost için ‘mavi kuvvet’ yer veya bölge isimleri için ise ‘x,y,z bölgesi’ şahıslar için ise ‘a,b,c ....’ gibi tanımlar kullanıldığına dikkat çekilirken, Balyoz’un Genelkurmay’ın bilgisi dışında hazırlanmış olabileceği ileri sürülüyor.

Planlarda gerçek isim kullanılmaz

EDİP BAŞER (Terörle Mücadele eski Özel Temsilcisi Emekli Orgeneral) Bu tip planlarda eğer o plan gerçek, hakiki bir plansa gerçek isimler kullanılmaz. Ama bu, bana göre bunun gibi düzmece bir şeyse her şey mümkün tabi, amaca göre her şeyi yapabilirsiniz. Ama silahlı kuvvetler bünyesinde böyle bir plan yapılmaz, böyle bir plan olmaz. Daha önce de öyleydi, düşman için hiçbir zaman, işte Yunanistan, Suriye, Irak, Ahmet, Mehmet gibi bir isim söylenmez. Bu her zaman böyleydi. Genelde planlama tekniği odur. Planlar zaten faraziyelere, varsayımlara dayanır. Şu, şu olaylar, durumlar gerçekleşirse bu plan uygulanacak diye plan yapılır.

PLANDA ŞAHSA GÖREV VERİLMEZ

Dolayısıyla o planlarda da böyle kişi isimleri, şu düşman, bu düşman diye isimler üzerinde durulmaz. Daha ziyade yapılacak görevin ne olacağı ve nasıl yapılacağı olur. Planlar geleceğe yöneliktir, varsayımlara dayalıdır. Gelecekte o birliklerde hangi subayların bulunacağı, hangi kişinin görev yapacağını bilmediğiniz için, sadece birlik ismi yazabilirsiniz, zikredersiniz, birliklere görev verirsiniz. Planlarda şahıslara görev verilmez. ‘Falanca paşa filan işi yapacak’ denmez.

Balyoz Planı ifşa edilmiş gerçek plan

ARMAĞAN KULOĞLU (Emekli Tümgeneral): Bu plan bir eğitim planı değil. Eğitim maksadıyla oynanan bir oyun değil bu. Bu hakiki bir plan, gerçek bir plan. Ordunun gerçek planının güncelleştirilmesi. Yani hazırlanmış bir planın mevcut duruma, şartlara adapte edilmesi. Bu plan, oradaki komutanlar, kurmay subaylar vasıtasıyla yeniden görüşülmek suretiyle, ‘mevcut gerçek şartlar içerisinde, yaşadığımız durum içerisinde neler olur, bu zaman içerisinde hangi konularla karşı karşıya kalabiliriz’ sorusunun cevaplarını bulmak suretiyle planın içerisine bunların dahil edilmesi. Bu görüşülüyor. Şimdi bunlar hayali konular değil. Gerçek konuların görüşüldüğü bir toplantı bu. Şimdi bu plan maalesef bütün gizliliği açığa çıktı ve ifşa oldu. Kötü tarafı bu. Yani bunlar bir şey yapmak istiyorum derken, maalesef Türkiye’nin gizli bilgilerini, planlarını da açığa çıkartmış oluyorlar. Bunun vatanseverlikle alakası yok. Bu gerçek bir plan olduğuna göre hayali isimler koyacak halleri yok bazı şeylere. Bu plan zannederim ordu Karargahında halen mevcut olarak duruyor.

Kaynak: Star
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA