• Konya12 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Kışın aracınızı 3-5 dakika çalıştırmadan kullanmayın
06 Ocak 2016 Çarşamba 12:48

Kışın aracınızı 3-5 dakika çalıştırmadan kullanmayın

Kara Yolları Trafik Güvenliği Derneği Başkanı Halil Saraç, sürücüleri karlı ve buzlu havalara karşı uyardı.

Kara Yolları Trafik Güvenliği Derneği Başkanı Halil Saraç sürücüleri karlı ve buzlu havalarda yola çıkmadan önce araçlarının çalıştırma ve temizliği konusunda uyararak soğuk motorun her zaman problem oluşturduğunu söyledi. Aracın normal istenilen sıcaklığa ulaşmasının 3 ile 5 dakika arasında değiştiğini ifade eden Saraç, “Aracı çalıştırdıktan sonra aracımızın üzerinde kar var ise mutlaka aracın üzerindeki karı tamamen temizlememiz gerekiyor. Çünkü ilerlediğimizde kar bizim görüşümüzü kapatabilir. Rüzgardan dolayı aracın önüne savrulur. Görüşümüzü kapatacağı için tamamen kardan buzdan arındırmamız lazım” dedi.

“ARAÇ BAKIMININ GÜNLÜK YAPILMASI GEREKİYOR”
Donan cama kesinlikle sıcak su tutulmaması gerektiğini vurgulayan Saraç, “Çünkü cama sıcak su tuttuğumuzda cam dağılır. Yani buz gibi paramparça olur. O camdaki donmayı önlemek için alkolle silmemiz gerekiyor. Camı alkolle silersek cam kesinlikle donmaz. Sabah kalktığımızda cam donmuşsa eğer alkol bulamamışsak normal soğuk musluk suyu camın üzerine döktüğümüzde o buzu tamamen çözer. Bunun yanı sıra lastiklerimizin hava basınçlarını kontrol etmemiz gerekiyor. Tabi araç bakımını günlük yapmamız gerekiyor. Yağını, suyunu, yakıtını ve lastiklerini kontrol etmemiz gerekiyor. Buda ortalama 3 dakika ile 5 dakika arasında bir zaman alır. Bu sırada da bizim aracımız ısınmış olur. Aracın kaloriferini açıp, iç mekanını ısıttıktan sonra palto, mont tarzı şeyler araç kullanırken, bide emniyet kemerimizi taktığımızda hareket manevramızı azaltır. Aracın iç mekan ısısını sıcak bir ortama alıp, daha sonra montumuzu çıkartıp emniyet kemerimizi bağlayıp seyahatimize devam edebiliriz. Buradaki en önemli husus kış aylarında araç kullanırken normal zamana göre daha dikkatli araç kullanmamız gerekiyor. Araç bakımları da kış aylarında çok çok önemli bir olay arz ediyor” diye konuştu.

“TOPLU TAŞIMA ARAÇLARINI KULLANIN”
Şehirler arası yolda, kış ayında yola çıkacak olan vatandaşların yanında mutlaka battaniye, kuru gıda gibi malzeme bulundurmalarını tavsiye eden Saraç, “Bu yaşamı daha çok kolaylaştırır. Yollar kapalı olduğunda donmayı veya kuru gıdalar olduğunda hayatta kalmayı kolaylaştırır. Aracını park edecek olan sürücülerimiz mutlaka aracı düz bir zemine park etsinler. Rampa başı, rampa bitimi tarzı yerlere park ettiklerinde sabahleyin yerlerin donması ile aracı çıkartamayabilirler. Veya yukarıdan aşağı inen araç, frene bastığında araç kaydığında maddi hasarlı trafik kazası meydana gelebilir. Kış aylarında en güzeli vatandaşlarımızın malına ve canına zarar gelmemesi için araçlarını çıkartmamalardır. Yerde kar, buz olduğunda daha çok toplu taşıma araçlarını tercih ederlerse kendi menfaatlerine olacaktır” ifadelerinde bulundu. 

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA