• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Kısa askerlik için 4 neden
10 Ekim 2010 Pazar 12:36

Kısa askerlik için 4 neden

Hükümetin askerlik süresiyle ilgili yol haritası netleşiyor.
AK Parti, asker sayısını azaltmak için askerlik süresini kısaltma konusunda kararlı. Genelkurmay'ın tek tip askerlik önerisine sıcak bakılmıyor. Orduevleri ve sosyal tesislerde 65 bin Mehmetçik'in görev yaptığını belirleyen hükümet, bu askerleri asli görevine çekmeyi planlıyor. Türkiye'nin komşuları ile yürüttüğü 'sıfır sorun' politikası nedeniyle asker sayısının azaltılması gerektiğine de dikkat çekiliyor.

KISA DÖNEM ASKERLİK 5 AY

Genelkurmay Başkanlığı'ndan gelecek çalışmayı bekleyen hükümet, üniversite mezunları için uygulanan kısa dönem askerlik uygulamasının devamından yana. Üniversite mezunları için 12 ay yedek subay askerlik uygulamasının ise kaldırılabileceği belirtiliyor. Sadece tıp fakültesi ile diş hekimliği fakültesi mezunları için yedek subay askerlik uygulamasına sıcak bakılıyor. 6 aylık kısa dönem askerlik uygulamasının 5 aya indirilmesi üzerinde duruluyor.

12 AYA iNDiRİLECEK

Üniversite mezunları dışındaki vatandaşlar için uygulanan uzun dönem askerlik uygulamasında da kısaltmaya gidilecek. Uzun dönem askerlik uygulamasının 15 aydan 12 aya indirilmesi düşünülüyor.

AK Parti kurmayları orduevleri, tatil kampları ve garnizonlardaki sosyal tesislerde 65 bin er ve erbaş olduğuna dikkat çekiyor. Bu askerlerin kıtalara kaydırılarak buralardaki hizmetlerin sivil memurlar tarafından yapılması planlanıyor.

DIŞ TEHDİT AZALDI

AK Parti kurmaylarının dikkat çektiği bir başka nokta dış tehdidin azalması. Türkiye'nin Yunanistan başta olmak üzere komşuları Rusya, İran, Irak ve Suriye'den gelebilecek tehditler nedeniyle fazla asker barındırdığına işaret ediliyor. AK Parti hükümeti döneminde komşu ülkelerle 'sıfır sorun' politikası uygulandığı dile getiriliyor. Türkiye'nin Yunanistan başta olmak üzere komşuları ile stratejik işbirliği toplantıları yaptığı hatırlatılıyor.

SINIR POLİSİ PROJESİ

Askerlik süresinin kısaltılmasındaki bir diğer neden 'Entegre Sınır Yönetimi' sistemine geçilmesi. Türkiye'nin kara ve deniz sınırındaki askerler geri çekilecek. Bu askerlerin yerine eğitimli sınır polisleri görevlendirilecek. Avrupa Birliği'nin istediği 'Entegre Sınır Yönetimi' sisteminin hayata geçirilmesi ile er ve erbaşların sınırlarda görev yapmasına gerek kalmayacak.

Bu arada Güneydoğu'da terörle mücadele eden birliklerin profesyonel askerlerden oluşacağının altı çiziliyor. Güneydoğu'da görev yapan bazı tugaylarda er ve erbaş yerine rütbeli uzman askerler görev yapacak. AK Parti kurmayları er ve erbaşların Güneydoğu'da terörle mücadele etmeyeceği için askerlik süresinin kısaltılmasının mücadeleyi olumsuz etkilemeyeceğini vurguluyor.

İşte özet olarak 4 neden

*65 bin Mehmetçik sosyal tesislerde görev yapıyor. Bu askerler kıtalara kaydırılabilir.

*AB uyum yasaları çerçevesinde kara ve deniz sınırında, sınır polisi görev yapacak.

*Doğu ve Güneydoğu'da terörle mücadeleyi profesyonel birlikler gerçekleştirecek.

*Komşu ülkelerle 'sıfır sorun' politikası sebebiyle dış tehdit azaldı.

Timeturk


Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA