• Konya21 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Kış, yaban koyunlarını zorluyor
15 Şubat 2010 Pazartesi 11:05

Kış, yaban koyunlarını zorluyor

Konya Bozdağ'da koruma altındaki Anadolu yaban koyunlarına soğuk kış şartlarından etkilenmemeleri için yem ve su takviyesi yapıldı.
Konya Bozdağ'da koruma altındaki Anadolu yaban koyunlarına soğuk kış şartlarından etkilenmemeleri için yem ve su takviyesi yapıldı.
 
Konya Çevre ve Orman Müdürü Nuri Kunt, nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olduğu için korumaya alınan Konya Bozdağ Koruma Sahası'ndaki yaban koyunlarının sayılarının artırılması için her türlü tedbiri aldıklarını belirtti.
    
Müdürlük olarak kış döneminin soğuk günlerinde av ve yaban hayatının korunması amacıyla da gerekli tedbirleri aldıklarını ifade eden Kunt, ''Av ve yaban hayvanlarının olumsuz hava koşullarında büyük bir sorun oluşturan yem ve su ihtiyaçlarının karşılanması için yerleşim yerlerinden uzak yerlere yem takviyesi yapıyoruz'' dedi.
    
     -YABAN KOYUNLARI İÇİN 20 TON YONCA ALINDI-
 
Kunt, sulak alanların donması ve toprağın karla kaplı olması sebebiyle beslenme zorluğu çeken hayvanların besin ihtiyaçlarının karşılanmasının önemli olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti: ''Yabani otçul ve etçil hayvanlar ile kuşlar ve sahipsiz hayvanlar için İl Çevre ve Orman Müdürlüğü olarak bu kış döneminde kullanılmak amacıyla kırık buğday, kuru yonca otu ve sakatat aldık. Bu yemleri hayvanlar için uygun alanlara bırakıyoruz. Bozdağ Yaban Hayatı Geliştirme sahasında da üç vardiya olarak 12 eleman görev yapmakta. Bu yıl yaban koyunları için 20 ton yonca otu alındı. Bu yemleri belirli aralıklarla bu bölgeye bırakıyoruz. Yemliklerde pelet yem ve balyalı yonca otu azaldığı zaman takviyeler yapılmaktadır. Ayrıca 5 noktada bulunan sarnıçlar vasıtası ile bu hayvanlara su verilmektedir.''
    

Bölgede 5 noktada bulunan 15 tonluk su sarnıçlarına vidanjörle su döküldüğünü dile getiren Kunt, dökülen suyun şamandıralı su oluklarına geldiğini ve yaban koyunlarının buralardan su ihtiyaçlarını karşıladığını bildirdi.
    

Müdürlük olarak doğa dostu, avcılar ve yörede yaşayan insanlardan doğal hayata sahip çıkmalarını isteyen Kunt, ''Duyarlı doğa dostu vatandaşlarımızdan, evlerindeki yemek artıkları ve ekmek kırıntılarını, hayvanların yararlanabilmesi için çöp bidonlarına değil de hemen kenarına açık yerlere bırakmalarını istiyoruz. Bu yapılırsa hayvanlar, besin ihtiyaçlarını karşılayarak doğal ortamda yaşamaya devam edeceklerdir'' diye konuştu.
    
     -ANADOLU YABAN KOYUNLARI-
 
1967 yılında sayıları 35'e kadar düşerek nesli tehlike altına giren Anadolu yaban koyunları, Konya ile Aksaray arasında yer alan Bozdağ'da, etrafı tel örgüyle çevrili 3 bin 500 dekar alanda koruma altına alındı.
 
Bozdağ Yaban Koyunu Koruma ve Üreme Sahası'nda korunan yaban koyunlarının sayısı 2003 yılındaki sayımda yaklaşık 1700 olarak tespit edildi. 2007 yılında helikopterle yapılan sayımda ise yaban koyunu sayısının 700'ün üzerinde olduğu tespit edildi. 2010 yılı itibariyle Konya-Bozdağ'da yaklaşık 700 civarında yaban koyununun yaşadığı tahmin ediliyor.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA