• Konya5 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Kırmızı et üreticileri ithal ete karşı
09 Şubat 2010 Salı 10:51

Kırmızı et üreticileri ithal ete karşı

Kurban Bayramından bu yana canlı hayvan sıkıntısı nedeniyle fiyatı sürekli artan kırmızı ette ithalata izin verilmesinin, yerli üreticiyi daha da zora sıkabileceği bildirildi.

Kurban Bayramından bu yana canlı hayvan sıkıntısı nedeniyle fiyatı sürekli artan kırmızı ette ithalata izin verilmesinin, yerli üreticiyi daha da zora sıkabileceği bildirildi.
    

Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Üst Birliği Başkan Yardımcısı, Konya Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Nazif Karabulut, kırmızı etin Tüketici Fiyatları Endeksine göre Ocak ayında en fazla fiyat artışı yaşanan ürünler arasında yer aldığını anımsattı.
    

Kırmızı et fiyatlarındaki bu artışta en önemli etkenin canlı hayvan sıkıntısı olduğunu ifade eden Karabulut, ''2002-2009 yılları arasında üretici etin kilosunu 10 liraya mal ederken 9 liradan satılıyordu. O zaman üretici çok zor durumdaydı ancak üreticiye gereken destek verilmedi. Sonrasında sektörde faaliyet gösteren birçok üretici iflas etti'' dedi.
    
     -İTHALATA İZİN VERİLMESİ FİYATLARI DAHA DA YÜKSELTEBİLİR-
    
Karabulut, iflasların ardından üretici sayısının, dolayısıyla da canlı hayvan sayısının azalmasına bağlı olarak da kırmızı et fiyatlarının yükselmeye başladığını vurgulayarak, şunları kaydetti:''Üreticinin zarar ettiği o dönemlerde, devlet desteğiyle firmalar iflastan kurtarılabilirdi. Ama bu yapılmayınca üretici adeta sektörden uzaklaştırıldı. Fiyatlar yükseldi. Şimdi ithal etin önünün açılması halinde fiyatların düşeceğinden bahsediliyor. İthalat çözüm değil. İthal ete izin verilirse, yerli üretici tamamen iflas eder, bu sektör de tamamen dışa bağımlı hale geliriz. Bu durumda et fiyatları ilk etapta belki düşer ama zaman içinde şu andakinden daha da yukarılara çıkabilir.''
    
     -MART AYINDAN SONRA FİYATLARDAKİ ARTIŞIN DURACAĞI BEKLENTİSİ-
    

Birçok üreticinin, fiyatların sürekli yükselmesine karşın hayvanlarını yeterince gelişmediği için kesime göndermediğini anlatan Karabulut, Mart ayından sonra üreticinin, kesim aşamasına gelen bu hayvanları kesime göndermesiyle birlikte fiyatların artış eğiliminin duracağını, fiyatlarda da bir miktar düşüş olacağını tahmin ettiklerini bildirdi.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
  • Ev Eşyaları Neye Göre Seçilir?
  • Spor Gereçleri ve Kullanım Şekilleri
  • Konyaspor uzatmalarda güldü!
  • Konya’da yarın elektrik olmayacak mahalleler (8 Şubat 2024)
  • Alev Alatlı hayatını kaybetti
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA