• Konya15 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Kirli provokasyon
17 Eylül 2010 Cuma 09:49

Kirli provokasyon

Türkiye, 12 Eylül'de gidilen ve olaysız geçen halk oylamasına yüzde 58 'evet' oyuyla demokratikleşme adımlarının atılmasına onay verdi. Bu süreçte PKK'nın eylemsizlik kararının dolmasına 4 gün kala

Hükümet ile BDP'nin çözüm adımlarını görüşeceği gün doğudan yine ölüm haberi geldi. Hakkari'de sivilleri hedef alan saldırıda, minibüs geçerken mayın patladı, 9 kişi öldü, 2'si çocuk 4 kişi yaralandı. BDP 'Ergenekon'u işaret ederken, 'saldırı karşılıksız kalmayacak' diyen Başbakan, hain olayın PKK'nın işi olduğunu ifade etti.

Türkiye, 12 Eylül'de gidilen ve olaysız geçen halk oylamasına yüzde 58 'evet' oyuyla demokratikleşme adımlarının atılmasına onay verdi. Bu süreçte PKK'nın eylemsizlik kararının dolmasına 4 gün kala, barışın kalıcı hale gelmesi için BDP ve hükümet harekete geçti. BDP, hükümet ile görüşerek sürece katkıda bulunmak için randevu istedi. Tam da hükümet ile BDP'nin çözümü görüşeceği gün Hakkari'de kirli eller devreye girdi.

Geçitli Köyü yakınlarından bir minibüsün geçişi sırasında yola döşenen patlayıcının infilak etmesi sonucu, 9 kişi hayatını kaybetti. Biri 15 aylık bebek, biri 3 yaşında çocuk olmak üzere 4 kişi ağır yaralandı. Metal yığınına dönen minibüste can verenlerin sürücü Aydın Erol ile Eşref Gür, Enes Erol, Abuzeyd İden, Şirin Kurt, Semiha Dayan, Raife Çiftçi, Cane Dayan, Nurullah Çiftçi ve Umut Çiftçi olduğu belirlendi. Kazada yaralananların ise Özgür İden, Sudenaz Kurt (3), Berivan Dayan ile 15 aylık Zeynep Kurt olduğu tespit edildi. Geçitli Köyü yakınlarındaki patlamadan hemen sonra olay yerine giden köylüler ve jandarma ekipleri çevrede yaptıkları çalışmada, mayının patlatıldığı alanın yakınında 3 çanta ile poşet buldu. Olay yerinin yakınında bulunan içinde çok sayıda el bombası ve Kalaşnikof tüfeğine ait mermiler bulunan çanta ortamı gerdi.

ÇANTA GERGİNLİĞİ

Çantayı askerden almak isteyen köylüler jandarma karakolunu taşladı. Kısa süren gerginlik yatıştırıldı. Patlamanın ardından bölgede güvenlik önlemi alan jandarma ekipleri ile vatandaşlar arasında kısa süreli gerginlik yaşandığını ifade eden Hakkari Valisi Muammer Türker, 'Olay yerinde yapılacak inceleme için kalabalığı bölgeden uzaklaştırmak isteyen askerler ile vatandaşlar arasında kısa süreli gerginlik yaşanmış. Yakınlarını kaybeden vatandaşların psikolojisi nedeniyle bu tür olaylar yaşanabilir" dedi. Vali Türker, patlamanın ardından bölgeye ilk giden vatandaşların olay yeri yakınında 3 sırt çantası ile poşette 2 adet patlayıcı düzeneği bulduğunu bildirdi. Olay yeri yakınında bulunan sırt çantaları ile poşette, 2 adet Rus yapımı anti tank mayın ve havan mühimmatının içine patlatma düzeneği ile tuzaklanmış C4 plastik patlayıcı ele geçirildi.

 

Ergenekon'u işaret etti

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Hakkari'deki mayın patlamasıyla ilgili, 'Bu olay aydınlatılırsa Ergenekon'un hâlâ canlı olduğu, faaliyette olduğu görülecektir' dedi. Demirtaş, BDP'nin talebine hükümetin 'olumlu' yanıt vermesi üzerine, Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek ve Adalet Bakanı Sadullah Ergin ile TBMM'de bugün (dün) saat 14.00'te bir görüşme öngörüldüğünü ancak bu görüşmenin saatinin 'provokatif' eylemlerin önüne geçilmesi amacıyla son ana kadar netleştirilmediğini ifade etti. Demirtaş, patlamanın ardından hükümet tarafından görüşmenin ertelendiğini ifade etti. Olayın aydınlatılması ve sorumluların açığa çıkarılmasını isteyen Demirtaş, 'Orada ciddi deliller bırakılmış. Şemdinli'ye benziyor mu ardında iyi çocuklar var mı delillere bakınca ortaya çıkartılabilir. Bu olay aydınlatılırsa Ergenekon'un hala canlı olduğu, faaliyette olduğu görülecektir' dedi. Öte yandan, Demirtaş bugün Hakkari'ye gidecek.

 

Vatandaşı ezdirmeyeceğiz

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Hakkari'deki terör saldırısını şiddetle telin ettiğini belirterek, "Ümit ediyorum ki, bölgedeki vatandaşlarımız da bu saldırıdan ibret alıp terör örgütünün neler yapmak istediğini en iyi şekilde değerlendirecekler" dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, Hakkari'deki saldırıda hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet diledi. Saldırıda çocukların da hayatını kaybetmesinden dolayı üzüntüsünün büyük olduğunu ifade eden Gül şu mesajları verdi: "Sivil insanlara karşı baskı yapmak için, onları tehdit etmek, sindirmek için bu şekilde onlara karşı terörü kullanmak... Bunu şiddetle telin ediyorum. Bütün kamuoyu önünde hem Türk hem de uluslararası kamuoyu önünde terör örgütünün amacının ne olduğu, hangi unsurları göstermesi açısından acı bir olay görüyorum. Tekrar başsağlığı diliyorum. Devletimiz hiçbir zaman vatandaşını terör örgütü karşısında yalnız bırakmayacaktır, ezdirmeyecektir. Ne gerekiyorsa her türlü tedbiri alacaktır. Ümit ediyorum ki bölgedeki vatandaşlarımız da terör örgütünün neler yapmak istediğini en iyi şekilde değerlendireceklerdir."

 

Gül, Türk ve Tuğluk'la görüşebilir

Demokratik platform olarak kurulan Demokratik Toplum Kongresi'nin (DTK) Eşgenel Başkanları Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk, terör örgütünün eylemsizlik kararının kalıcı olması ve silahların tamamen devreden çıkarılması için başlattıkları görüşmeleri sürdürüyor. Temmuz ayında Mesut Barzani, geçtiğimiz hafta ise Celal Talabani ve Neçirvan Barzani ile görüşen Türk ve Tuğluk'un, bu hafta Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan ile görüşmesi bekleniyor. DTK temsilcilerinin, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile de Brüksel dönüşü görüşmesi bekleniyor. Tuğluk'un, 20 Eylül'e kadar avukat sıfatıyla Abdullah Öcalan'la da görüşmesi planlanıyor.

 

PKK 'evet'lerin faturasını kesti

Daha önce de çözüm konusunda çabaların sarfedildiği, eylemsizlik kararlarının uygulandığı dönemlerde de büyük çaplı olaylar meydana gelmişti. Bunlardan biri de 1993 yılında eylemsizlik sürecinde Bingöl'de 33 erin şehit edilmesiydi. Dünkü hain saldırıda tam Selahattin Demirtaş'ın, Cemil Çiçek ve Sadullah Ergin ile yapacağı görüşme öncesinde meydana geldi. Başbakan Erdoğan'ın, Ahmet Türk'le yapacağı görüşme öncesinde de Çukurca'da 9 askerin şehit edilmiş saldırı nedeniyle iptal edilmişti. Uzmanlar saldırıyı yorumlarken hem bu sürece dikkat çekiyor, hemde PKK'nın 12 Eylül'de sandık başına giden halkı cezalandırmak istemiş olabileceğini ifade ediyor.

 

Tıpkı Bingöl olayına benziyor

Doç. Dr. Hüseyin Yayman:

Geçitli Köyündeki olay, Bingöl'de 33 erin şehit edilmesi ve Reşadiye'de yapılan saldırı gibi karanlık bir olaydır. Eylemsizliğin son bulması öncesinde, hükümet yetkilileri ile BDP yöneticilerinin görüşmesinin arefesinde bu patlamanın olması bir karanlık elin Türkiye'nin barışına ve huzuruna kast etmek istediğini ortaya koymaktadır. Bu olayın cereyan etmesi, Türkiye'de yeni bir istikrarsızlaştırmanın ve sorunun demokratik yollardan çözümünün yolunun tıkanmasıdır. Bombanın patlatılma biçimi, eylemin sivillere yönelik olması, kuşkuları daha da artırmaktadır.

 

Oy verenler cezalandırıldı

Doç. Dr. Sedat Laçiner:

Ben PKK'nın bir eylemsizlik kararı olduğuna inanmıyorum. PKK'nın bu konuda samimi olduğunu düşünmüyorum. Ramazan'da imam cinayetleri oldu, polise saldırı oldu. Sonra başka patlayıcılarla saldırı girişimleri oldu. Ramazan ayı olması nedeniyle bu işi süsledi. Hakkari'deki saldırıyla ilgili olarak BDP'den ve PKK'dan akıl karıştırıcı açıklamalar geliyor. Bu nedenle silahlı kuvvetlerin açıklama yapması gerekiyor. PKK, referandum nedeniyle sandığa gidenleri cezalandırıyor. Şu haliyle olayla ilgili çok fazla bir şey söylemek mümkün değil.

 

'Evet' çıktı saldırdılar

Öğretim Üyesi Önder Aytaç:

Ramazanda örgütün tatile çıkacağını, sonrasında referandum oylamasına göre harekete geçeceğini bekliyorduk. Evet oyunun yüksek çıkmasıyla birlikte harekete geçildi. Anayasa oylaması ciddi bir kırılmaya neden oldu. Türkiye'de kaosa adım atmak isteyenler için caydırıcı oldu. PKK ve KCK üzerinden, Kürtler üzerinden Türklere bindirme yapılacak. Kürt kartını teröre yönelik olarak kullananların elinde başka bir kart kalmadı. Bu tür olayları artttırma, öylüm ve şehitleri arttırma, İnegöl, Hatay benzeri olayları arttırma gibi çabalar olacaktır.

 

 

 

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA