• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Kırgızistan olayları küresel güç odaklı
14 Haziran 2010 Pazartesi 20:48

Kırgızistan olayları küresel güç odaklı

MAZLUMDER Genel Başkanı Ahmet Faruk Ünsal Kırgızistan'da 117 den fazla kişinin ölümüyle sonuçlanan olaylarla ilgili yaptığı açıklamada olayların sadece taraf olanları değil insan olarak hepimizi ilgil
Mazlumder Genel Başkanı Ünsal yapıtığı basın açıklamasında:
"Yaşanan bu gelişmeler sadece Kırgızistan’ın iç gelişmeleri olarak yorumlanamaz; aynı zamanda küresel güç mücadelesinin bu ülkedeki bir yansımasıdır da. Küresel güç mücadelesi artık içeride sivil unsurların mağdur olduğu acımasız can pazarı kurmuş durumdadır" dedi.

Basın açıklamasının tam metni şöyle:

11 Haziran’da Kırgızistan’ın Oş kentinde Kırgız ve Özbek etnik unsurlar arasında çatışmalar başlamış ve yaşanan bu çatışmalar halen devam etmektedir. Giderek tırmanan bu olaylar sonucunda şu ana kadar resmi rakamlara göre 117 kişi hayatını kaybetmiş binden fazla kişi de yaralanmıştır.

Olaylar Oş kentinden Celalabad kentine de sıçrayarak Kırgızistan’ın diğer kentlerine doğru yayılmaya başlarken Kırgız hükümeti sokaklardaki silahlı çeteleri engelleyememektedir. 100 bine yakın Özbek mültecinin büyük bir bölümü Özbekistan’a geçerken binlerce Özbek’in de sınıra doğru gittiği bildirilmektedir.

Oş kentinde başlayan ve gittikçe yayılmakta olan olaylar endişe verici boyuttadır. Bölgeden gelen haberlere göre Özbeklerin yaşadığı evler basılarak ateşe verilmekte ve insanlar sokak ortasında öldürülmektedir. Gayrı resmi rakamlar ise ölü sayısının beş yüzü aşabileceğini ve binlerce kişinin yaralı olduğunu belirtmektedir.

Görgü tanıklarının anlattıklarına göre, her iki şehirde de savaş durumunun yaşandığı, sokak aralarında cesetlerin bulunduğu kaydediliyor. Dükkan ve marketler kapalı tutulurken, hastanelerde kan ve tıbbi malzeme sıkıntısı çekildiği bildirilmektedir.

2005’te başlayan ülke içi olaylar 7 Nisan’da devlet başkanı Bakiyev’in devrilmesiyle sonuçlanmış ve önlenemeyen şiddet bu günlerde ülkeyi insani açıdan iyice güvensiz bir hale getirmiştir. Yaşanan bu gelişmeler sadece Kırgızistan’ın iç gelişmeleri olarak yorumlanamaz; aynı zamanda küresel güç mücadelesinin bu ülkedeki bir yansımasıdır da. Küresel güç mücadelesi artık içeride sivil unsurların mağdur olduğu acımasız can pazarı kurmuş durumdadır. Tüm bu olaylar ve kayıplar bir kere daha göstermiştir ki küresel ölçekte devam eden politik mücadelenin gayrı ahlaki bir zeminde yürümesi hepimizin insanlığından bir şeyler götürmektedir ve bundan dolayı da sadece taraf olanları değil insan olarak hepimizi ilgilendirmektedir.

5,5 milyon nüfuslu Kırgızistan'ın güneyinde bir milyona yakın Özbek’in yaşadığı düşünülürse olayların vahameti daha iyi anlaşılacaktır. İlk olarak Kırgızistan hükümetinin ülkede her türlü önlemi arttırması ve Özbeklerin can güvenliğini sağlaması gerekmektedir. Özbekistan’a sığınmakta olan mültecilerle ilgili Özbek yönetiminin gerekli insani adımları acilen atması ve Birleşmiş Milletler başta olmak üzere uluslar arası yardım kuruluşlarının acilen bölgeye ulaşması gerekmektedir.

Kırgızistan ve Özbekistan yönetimlerine ek olarak bölgede üsleri bulunan ve bugüne dek ülkenin istikrarsızlaşmasında asıl etkisi olan Rusya ve ABD bugün yaşanan gerilimin başlıca sorumluları olarak bu ülkedeki politikalarını tekrar gözden geçirerek gereken insani adımları atmalıdırlar.

MAZLUMDER, bölgede artan tansiyonun ve siyasi krizin daha da derinleşerek etnik çatışmaların Kırgızistan’ın diğer şehirlerine ve diğer etnik azınlıklara yayılmasından endişe etmektedir. Bu sebeple yaşanmakta olan bu gelişmenin tüm taraflarına barış ve istikrarın yeniden tesis edilerek etnik kaosa son verilmesi ve mağdurların durumunun iyileştirilmesi çağrısında bulunuyor.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA