• Konya17 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Kimler gözaltına alınmıştı?
04 Temmuz 2011 Pazartesi 14:15

Kimler gözaltına alınmıştı?

Sporda çıkan şiddet yasasının ardından geçmişe yönelik takip başlatıldı ve daha önce oynanan ve şaibe olduğu iddia edilen maçlar Emniyet tarafından incelemeye alındı.

Türkiye liglerinde yaşanan şike iddiaları ile ilgili başlatılan soruşturmada Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım, Fenerbahçe Asbaşkanı Şekip Mosturoğlu, Eskişehirspor Teknik Direktör Bülent Uygun, Sportif Direktörü Ümit Karan, Sivasspor Başkanı Mecnun Odyakmaz, Sivasspor’dan Eskişehirspor’a transfer olan Mehmet Yıldız, Karabükspor’dan Fenerbahçe’ye transfer olan Emmanul Emenike gibi isimlerin de aralarında bulunduğu 49 kişi gözaltına alındı. Fenerbahçe, Sivasspor, Trabzonspor, Beşiktaş ve Giresunspor kulüplerinde de operasyon kapsamında arama yapıldı. Son yıllarda yıldızı parlayan bir Türk hakem de inceleme altında. Yaklaşık sekiz ay önce başlayan soruşturmada 15 Süper Lig ve 5 Bank Asya 1. Lig olmak üzere toplam 20 maçta şike yapıldığı belirlendi. Takipler sırasında Karabükspor’dan Fenerbahçe’ye transfer olan Emenike’nin şike için para alması kameralar tarafından kaydedildi.

Giresun Başkanı dövülünce...

Sporda çıkan şiddet yasasının ardından geçmişe yönelik takip başlatıldı ve daha önce oynanan ve şaibe olduğu iddia edilen maçlar Emniyet tarafından incelemeye alındı. Türk futbolunda depreme neden olan operasyonlar İstanbul organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından sürdürülen sekiz aylık teknik takibin ardından yapılmaya başlandı. Soruşturma, eski Giresunspor Başkanı Osman Çırak’ın dövülmesi ile başladı. Çırak’ın dövülmesi olayında Sedat Peker’in manevi oğlu olduğu belirtilen Olgun Peker’e ulaşan polis kısa süre içerisinde şike yapılanmasına ulaştı.

Yapının başında Yıldırım var

Şike yaptığı iddia edilen yapılanmanın beş ana gruptan oluştuğu belirlendi. Yapılanma içinde Kulüp Başkanları, Yöneticiler, Türkiye Futbol Federasyonu eski yöneticileri, menajerler ve futbolcular yer alıyor. Şike yapılanmasını yöneticilerinin ise Olgun Peker ve Aziz Yıldırım olduğu iddia ediliyor. Örgüt yöneticisi olmakla suçlanan Fenerbahçe Başkanı hakkındaki iddialar arasında şike yapmak da bulunuyor. Tüm yapılanması çözülen şebekeye yönelik yapılan çalışmaların ardından dün sabah saatlerinde operasyon için düğmeye basıldı. İstanbul’un yanı sıra İzmir, Adana, Eskişehir, Sivas gibi illerde yapılan operasyonlarda 49 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında Giresunspor eski Başkanı Olgun Peker, Giresunspor Başkanı Ömer Ülkü, futbolcular Serkan Çalık, Korcan Çelikay, Mehmet Yıldız, Sezer Öztürk, Mahmut Özgener döneminde Futbol Federasyonu yöneticiliği yapan Haldun Şenman, Vedat Emre Küçük, Sami Dinç, futbolcu menajerleri, Ali Kıratlı, Abdullah Başak, Doğan Ercan gibi isimler bulunuyor. Gözaltı sayısının artarak 70 kişiyi bulacağı belirtiliyor.

Ekşioğlu kaçtı

Gözaltına alınacak isimlerden bir tanesi de Fenerbahçe yöneticilerinden İlhan Ekşioğlu idi. Antalya’nın Serik ilçesinde bulunan Asteria isimli otelin sahibi olan Ekşioğlu burada gözaltına alınacaktı. Antalya polisi otele geldiğinde, otel çalışanlarının engellemesi ile karşılaştı. Otel çalışanları uzun süre polise direndi. Bu sıra Ekşioğlu’nun da otelden ayrıldığı belirlendi. Yaşanan gelişmenin ardından Antalya Emniyet Müdürlüğü bölgeye Özel Harekat polislerini sevk etti. Antalya’dan detektör köpeklerde arama için Serik’e gitti.

Trabzon denedi başaramadı

Yapılan dinlemeler sırasında şahısların kendi aralarında şifre kullandıkları da belirlendi. Şike ile ilgili görüşmelerde “Tarla Hazır mı? Ürün ne oldu? Buğdaylar büyüdü mü?” şeklinde sorular sordukları ortaya çıktı. “Tarla yeşillendi.” şifresinin ise “şike kesinleşti” manasına geldiği belirlendi. Öte yandan yapılan çalışmalarda Trabzonspor’un da şike için girişimlerde bulundu ancak bunu başaramadığı ortaya çıktı.

Türkiye Kupası da takip altında İncelemeler sırasında Beşiktaş’ın da Türkiye Kupası’nda oynadığı maçlar mercek altına alındı. Siyah-Beyazlıların şike yapmış olabileceği iddia ediliyor.

Ayrıca, son yıllarda yıldızı parlayan bir Türk hakemin de yine şike soruşturması kapsamında incelendiği belirtildi.

Şimdi ne olacak?

Şike yapıldığı tespit edilen maçlarla ilgili dosya Futbol Federasyonu’na gönderilecek. Federasyon görüntüleri tekrar inceleyecek ve gerek görülürse bu maçlar iptal edilecek. Federasyon isterse Fenerbahçe, Sivasspor, Giresunspor, Kartalspor ve Mersin İdman Yurdu takımlarına müeyyide uygulanacak. Federasyonun bu kulüpleri liglerinden düşürebileceği belirtiliyor.

Ses kaydı varmış

Teknik takip çalışmaları sırasında Emenike, Sezer Öztürk, Korcan Çelikay, Ümit Karan ve Bülent Uygun’un Fenerbahçe’den para aldığına dair konuşmalar dinlemeye takıldı. Bir ses kaydında Fenerbahçeli bir yöneticinin Emenike’ye “Bizim maçta oynamazsan, seni kesin transfer ederiz” dediği iddia ediliyor. Bülent Uygun’a para götüren iki arabanın görüntüleriyle birlikte Sivasspor’un Beşiktaş’tan kiraladığı Korcan’ın da Sarı-Lacivertli yöneticiden para aldığı anların emniyette olduğu belirtiliyor. Korcan’ın parayla jeep aldığı da gelen iddialar arasında.

Şiddet yasası ne diyor?

14 Nisan’da yürürlüğe giren ‘Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Yasa’ya göre; belirli bir spor müsabakasının sonucunu etkilemek amacıyla bir başkasına kazanç veya sair menfaat temin eden kişiye 5 yıldan 12 yıla kadar hapis ve 20 bin güne kadar adli para cezası verilecek. Yasanın ‘Şike ve Teşvik Primi’ başlığındaki 11. maddede ‘Suçun; kamu görevinin sağladığı güven veya nüfuzun kötüye kullanılması suretiyle, kulübünün yönetim kurulu başkan veya üyelerince, örgüt faaliyeti çerçevesinde, bahis oyunlarının sonuçlarını etkilemek amacıyla işlenmesi halinde verilecek cezanın yarı oranında arttırılacağı’ ifade ediliyor.

Ayrıca, şike ve teşvik primine karıştığı kanıtlanan kulüplere de Türkiye Futbol Federasyonu Futbol Disiplin Talimatı’nın 55. maddesi gereğince küme düşme cezası veriliyor.

Gözaltına alınanlar listesi

Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım, Fenerbahçe Asbaşkanı Şekip Mosturoğlu, Fenerbahçeli futbolcu Sezer Öztürk, Sivasspor Başkanı Mecnun Odyakmaz, Eskişehirspor Sportif Direktörü Ümit Karan, Sivasspor kalecisi Korcan Çelikay, Eskişehirspor Teknik Direktörü Bülent Uygun, Menajer Ali Kıratlı, Adanaspor Teknik Direktörü Levent Eriş, Adanaspor Teknik Direktör Yardımcısı Serdar Berkin, Altay Genel Müdürü Erman Ertaş, Emre Belözoğlu’nun kuzeni Volkan Bahçekapılı, Giresunspor Başkanı Ömer Ülkü, eski Giresunspor başkanı Olgun Peker, eski Diyarbakırspor Başkanı Abdurrahman Yakut, Fenerbahçeli Emmanuel Emenike, Cemil Turan, Eskişehirsporlu Mehmet Yıldız, Gençlerbirliği futbolcusu Mahmut Boz, Giresunspor Taraftarlar Derneği Başkanı Özden Tütüncü, eski Giresunspor Genel Kaptanı Hakan Karaahmet, Gençlerbirliği’nin eski yardımcı antrenörlerinden Cengiz Demirel.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA