• Konya16 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Kim bu meçhul şüpheli Murat
13 Mayıs 2014 Salı 09:19

Kim bu 'meçhul şüpheli' Murat

MİT TIR'larıyla ilgili müebbet istenen 13 askerin dışında kimliği tespit edilemeyen Murat isimli kişinin ismi de iddianamede 'meçhul şüpheli' olarak geçiyor. MİT personelinin tüm bilgilerine sahip olan bu kişi, 13 kişi tarafından bilinçli olarak gizleniyor.

Adana'daki TIR komplosuna yönelik açılan kamu davası iddianamesinde, 13 Jandarma İstihbarat görevlisinin yanı sıra Murat isimli bir kişi de 'meçhul şüpheli' olarak yer aldı. Adana Cumhuriyet Başsavcıvekili Ali Doğan'ın yazdığı ve Adana 7. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen 58 sayfalık iddianamede Ankara ve Adana Jandarma Komutanlıkları'nda görevli 13 askere müebbet hapis cezası istendi.

UYDURMA SUÇLAMA

İddianamede şüphelilerin, Adana'da durdurulan TIR'larda görevli 7 MİT mensubunun telefonlarının uydurma suçlama ile mahkemeden alınan izinle yasadışı olarak dinlediği, bu dinlemelere ilişkin tüm ıslak imzalı belgelerin adli emanette muhafaza altına alındığı ve MİT mensuplarının kimlik bilgileri ve telefon numaralarının dosyaya konulmadığı ifade edildi.

İddianamede, MİT mensuplarının telefon numaralarının, kaçakçılıkla mücadele önleme dinlemesi adı altında toplam 29 kişiye ait 42 telefon numarası ile ilgili talep yazıları arasına serpiştirerek dinlenildiği MİT faaliyetinin de bu şekilde telefon dinlemesiyle öğrendikleri belirtildi.

İddianamede, kapatılan Özel Yetkili Ankara 1, 2 ve 3 No'lu hakimliklerin soruşturma sürecinde soruşturma savcılığının taleplerini geri çevirdiği, bu nedenle de delillerin toplanamadığı anlatıldı. İddianamede, Ankara İl Jandarma Komutanlığı İstihbarat Şube Müdürlüğü'nde Jandarma Astsubay olarak görev yapan şüpheliler H.İ.K ve M.Ö'nün çeşitli talimat yazılarına rağmen, TIR sevkiyatında görevli MİT mensuplarının kimlik, adres ve iletişim bilgilerini bilen ve savcılığın casusluk faaliyeti yaptığını değerlendirdiği 'meçhul şüpheliden' bahsedildi. İddianamede söz konusu şüphelinin MİT'in TIR'lara ilişkin çalışma planlamasını ve faaliyetini ve bu faaliyette görevlendirilen, MİT personelinin açık kimlik, adres ve bu faaliyette kullanacakları cep telefonu bilgilerini bildiği ifade edildi.

ÖZENLE GİZLEDİLER

Şüphelilerin MİT aleyhine casusluk yapan ve MİT'in çok özel bilgilerini elde edip söz konusu şüphelilere veren 'Meçhul Şüpheli'nin açık kimliğini vermeyerek bu ismi bilinçli olarak gizledikleri de vurgulandı. Meçhul şüphelinin isminin Murat olduğu bildirilerek, 'Bu hususlar şüphelilerin ele geçirdiği MİT mensuplarının açık kimlik, adres telefon bilgilerini Suriye bağlantılı meçhul bir kişiden aldıkları yönünde ipuçları vermekte ise de bunu bilinçli olarak özenle gizlemeleri şüphelilerin gerçekleştirdiği MİT'e yönelik casusluk faaliyetinin tüm yönleriyle ortaya çıkmamasını sağlamak için sarfettikleri çabanın sonucu olarak görülmüştür' denildi.

Özellikle büyükelçi konferansı seçildi

İddianamede, operasyonun gerçekleştirme yerinin Adana ve tarihinin özellikle seçildiği vurgulanarak, 'Operasyon tarihinde Adana'da Dışişleri Bakanlığı'nın 6. Büyükelçiler Konferansı'nın devam etmekte olduğu, toplantıda 142 büyükelçi ve pek çok resmi davetli bulunduğu, bu derece uluslararası bir toplantının olduğu bir günde ve bir ilde söz konusu eylemin gerçekleştirildiği belirlenmiştir. Söz konusu günün seçilmesinin amacının adeta büyükelçilerin gözü önünde denecek kadar yakın bir yerde olayın gerçekleştirilerek TC Devletini El Kaide'ye yardım ediyor görünümü ile Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne ve Lahey Adalet Divanı'na taşımayı amaçlayan bir casusluk faaliyetinin önemli bir aşaması olduğu anlaşılmaktadır' denildi.

Komutanlar için izin istendi

İddianamede diğer şüpheliler ve diğer tüm iddialar hakkındaki dosyanın ayrıldığı ve soruşturmanın devam ettiği bildirildi. Öte yandan, TIR baskını sırasında Adana İl Jandarma Komutanı Özkan Çokay, Ceyhan İlçe Jandarma Komutanı Erdal Yılmaz, Pozantı İlçe Jandarma Komutanı Ufuk Yörük ve soruşturması izne tabi kişiler hakkında HSYK'dan izin istendiği vurgulandı.

 

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA