• Konya14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Kim bu Hilmi Çaloğlu?
30 Eylül 2011 Cuma 07:52

Kim bu Hilmi Çaloğlu?

BBP liderinin öldüğü kazadan sonra enkaza ulaşmadan "Başkan bulundu" iddiasını yayan kişinin jandarma muhbiri olduğu öne sürüldü.
Eski BBP lideri Yazıcıoğlu ve beş kişiye mezar olan helikopter kazasından sonra enkaz arama çalışmaları esnasında ortaya atılan, resmi makamlarca da kamuoyuna açıklanan ancak doğrulanmayınca ‘istihbarat zaafı’ olarak nitelendirilen “Başkan yaralı kurtuldu” söylentisini yayan kişinin ‘Hilmi Çaloğlu’ olduğu ortaya çıktı. Çaloğlu’nun kimliği konusunda net bilgiye ulaşılamazken, bu kişinin kendisini olay yerinde ‘jandarma istihbaratında görevli’ olarak tanıttığı belirtildi. Cumhurbaşkanlığı’na bağlı Devlet Denetleme Kurulu (DDK) raporunda Çaloğlu’ndan ‘bilgi kirliliği yaratan kişi’ kişi olarak söz edildi ve ‘şüpheliler’ arasına alınması istendi. Malatya Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı da ‘arama kurtarma çalışmalarını sabote ettiği’ iddiasıyla Çaloğlu hakkında soruşturma başlattı. Yazıcıoğlu’nun avukatları ise Çaloğlu’nun jandarma muhbiri olduğunu iddia ederek, bağlantılarının araştırılmasını istedi.
Yazıcıoğlu’yla beraber beş kişinin içinde olduğu helikopter 25 Mart 2009’da Kahramanmaraş’ın Çağlayancerit ilçesi ile Göksun ilçesi arasında Hacı Ömerli Köyü mevkinde düştü. İlk açıklamalar net değildi. Enkaza ulaşılamıyordu. Kazadan sonra bölgeye giden Yazıcıoğlu’nun eşi Gülafer Yazıcıoğlu ve ağabeyi Yusuf Yazıcıoğlu’nun yanına giden bir kişi “Başkan bulundu, mağarada askerlerimiz alıp getirecek” dedi. Aynı kişi ‘arama kurtarma çalışmalarına katılmak isteyen’ BBP’lilere kendisini ‘jandarma istihbaratında’ görevli olduğunu belirtip, benzer sözler sarf etti. Bu söylenti resmi dolaşıma girdi, polis ve jandarma istihbarata kadar gitti. Ve buna dayanarak Kayseri Valisi Mevlüt Bilici, gazetecilere Yazıcıoğlu’nun yaralı olarak kurtulduğunu söyledi. O dönem BBP’nin Genel Sekreteri olan Yalçın Topçu da aynı bilgiyi kamuoyuna aktardı. Yazıcıoğlu ve beraberindekilerin öldüğü ancak iki gün sonra kesinleşti. Net açıklama 28 Mart’ta yapıldı.
Bilgi kirliliğinin kaynağı
Yazıcıoğlu’nun yaralı kurdulduğu bilgisinin yetkili ağızlarca dile getirilmiş olması ‘istihbarat zaafı’ olarak değerlendirildi ve o dönem tartışma yarattı. Ancak bu bilginin kaynağı açıklanmadı. Kazadan iki buçuk yıl sonra bu kişinin 30 yaşındaki Hilmi Çaloğlu olduğu belirlendi. Kazayı araştıran DDK, raporunda şu bilgilere yer verdi: “İlk gün Kayseri Valisi’ne atfen yayımlanan habere kadar televizyonlarda yayımlanan haberlerin kaynağının ekseriyetle BBP yetkilileri olduğu ve bunların da kaynak olarak Jandarma İstihbaratı’nı gösterdikleri tespit edilmiştir. 17:28’den sonraki haberlerin kaynağının ise Kahramanmaraş Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şubesi olduğu görülmüştür. Bilgi kirliliği Hilmi Çaloğlu adlı kişiden kaynaklanmıştır.” DDK’nın görüştüğü Çaloğlu iddiaları yalanlayarak sadece “Herhangi bir istihbarat birimi ile bir ilişkim ve görevim yoktur” dedi. Raporda ‘bilgi kirliliğine neden olduğu gerekçesiyle Çaloğlu’nun ‘şüpheli’ olduğu vurgulandı. Çaloğlu’yla ilgili Malatya Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı da soruşturma başattı.
Maraş’tan kaçırdılar
Radikal’e konuşan Yazıcıoğlu’nun avukatı Kemal Yavuz “Bu kişi, arama kurtarma çalışmasını sabote ediyor, oradaki arkadaşların heyecanlarını sindiriyor. Bu kişi asker için bilgi alan biri. Onu birilerinin kullandığı da kesin. Olaydan önce ve sonra kimlerle irtibat kurduğunu tespit etmek istiyoruz. Talimatı kimden aldı? Bu adam Kahramanmaraş’tan kaçırıldı” dedi. Gülafer Yazıcıoğlu ise ‘‘Biri o gün gelip bu sözleri söyledi. Muhbir olup olmadığını bilemem’’ diye konuştu.
Erdoğan: Temenni ederim süratle neticelendirilir
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Makedonya’ya hareketinden önce gazetecilerin kazayla ilgili tartışılan CD’yi seyredip seyretmediğinin sorulması üzerine şunları söyledi: “Benim görüntüyü izleme imkanım olmadı. Şu anda da zaten konu ilgili savcılığa gelmiş vaziyette. Daha önce biliyorsunuz Meclis’te araştırma komisyonlarımızı kurmuştuk. Şu anda da savcılık işin takibini yapıyor ve bu yargı süreci içerisinde temenni ederim ki süratle bunun neticelendirilmesi suretiyle netlik kazanır ve herkesin de gönlü bu konuda rahat etmiş olur” {RADİKAL}
 
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA