• Konya17 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Kılıçdaroğlu: Başkanlık sistemini kan dökmeden gerçekleştiremezsiniz
11 Mayıs 2016 Çarşamba 16:21

Kılıçdaroğlu: Başkanlık sistemini kan dökmeden gerçekleştiremezsiniz

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, "Bir kişi konuşacak, Türkiye susacak. Bir kişi konuşacak, hakim ona göre karar verecek... Böyle bir başkanlık sistemini kan dökmeden bu ülkede gerçekleştiremezsiniz" dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesinde düzenlenen, TOBB 72. Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, "TOBB gibi Türkiye'nin gözü yüreği olan, bütün dünyanın ilgiyle izlediği bir genel kurula, Türkiye Cumhuriyeti'nin Başbakan'ı katılamıyor. Neden katılamıyor, kim engel oluyor? Bu sorunun yanıtını bulmadan, demokrasi sözcüğünün d'sini bile ağzımıza alamayız" dedi.

Türkiye'nin 2002'de tek temel sorununun ekonomi olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, 14 yıl sonraya bakıldığında ise bugün 5 temel sorun alanı bulunduğunu savundu. 

Bunları ekonomi, demokrasi, dış politika, eğitim ve toplumsal barış olarak sıralayan Kılıçdaroğlu, salondakilere "Ekonominin gidişatından gerçekten memnun musunuz?" diye sordu. 

Konuşmasında, Başkanlık sistemi tartışmalarına da değinen Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

"Anayasa darbe hukukuyla beraber ele alınacaksa, Anayasayı değiştirelim. 'Darbe hukuku kalsın, biz bu anayasayı değiştirelim.' Ne için? 'Başkanlık sistemini getireceğiz.' Nasıl bir başkanlık sistemi? Bir kişi konuşacak, Türkiye susacak. Bir kişi konuşacak, hakim ona göre karar verecek. Bir kişi konuşacak, ona göre milletvekili listeleri hazırlanacak. Bir kişi konuşacak, istediği adam hapse girecek. Neymiş? Böyle başkanlık sistemi. Böyle bir başkanlık sistemini kan dökmeden bu ülkede gerçekleştiremezsiniz."

"Sanki çocuk kandırıyorlar"

CHP'nin "Anayasanın ilk dört maddesine dokunulamaz" dediğini hatırlatan Kılıçdaroğlu, elindeki anayasa kitapçığından, ilk dört maddeyi okuyarak, şunları ifade etti:

"Madde bir; 'Türkiye Devleti bir Cumhuriyettir.' Neyini değiştireceğiz o maddenin? Cumhuriyet fazilettir, Cumhuriyetimizle gurur duyuyoruz, nokta. Cumhuriyetin nitelikleri madde iki; 'Türkiye Cumhuriyeti, toplumun huzuru, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devletidir.' Nesini değiştireceksin? Orada var ya Atatürk milliyetçiliği, 'Atatürk adını nasıl çıkarırız oradan?' Bütün formül onun üzerine kurulu. Kardeşim sen kim olursan ol, ne kadar güçlü olursan ol, Atatürk'ün adını anayasadan çıkaramazsın. Madde üç; 'Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür. Dili Türkçedir. Bayrağı, şekli kanununda belirtilen, beyaz ay yıldızlı al bayraktır. Milli marşı İstiklal Marşı'dır. Başkenti Ankara’dır.' Nesini değiştireceksin? Biz, İstiklal Marşımızla, bayrağımızla gurur duyuyoruz."

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
  • Tiryakilere kötü haber! Bir sigara grubuna daha zam
  • Tarımda gıda arz güvenliği için yerli ve milli adımlar atılacak
  • Ulaştırma ve haberleşmede yeni yatırımlar yolda
  • Beşiktaş-Konyaspor, Rekabette 44. randevu!
  • Beşiktaş-Konyaspor, Rakipte eksik çok!
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA